Metal [6286]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Azogh

mój pierwszy raz... :] - czyli kiedy i od jakiej kapeli zaczeła sie Wasza fascynacja metalem i jak sie rozwijała...
    ...co do mnie to raczej nie miałęm wyjścia... oboje rodzice słuchali stargo rocka z lat 60 i 70, dużo bluesa (którego uwielbiam) ... jako wyrodny syn w podstawówce razem z moim kumplem z ławki słuchaliśmy... Rapu:] - nie jakies tam nowe gówna z MTV tylko naprawde dobry stary rap (nadal mam do niego sentyment) Run D.M.C, Bodycount i Ice T, Digital Underground i inne... a potem przypadkiem wpadła mi w ręce płytka Iron Maiden pt Powerslave... i przeżyłem szok kulturowy... doznałem olśnienia; ) - następnego dnia miałem swoje własne Powerslave plus jeszcze 4 inne albumy Maiden- to był rok 1990 jakoś tak Z miesiąca na miesiąc dochodziły nowe zespoły, nowe albumy... tylko grunge omijałem z daleka... teraz jest 2005 a mom ulubionym albumen nadal jest Powerslave firmy Iron Maiden... chyba jestem stały w uczuciach; ) - jeśli chodzi o metal to teraz słucham praktycznie wszystkiego po trochu... no może poza NuMetalem i Hardcorem, bo to dla mnie popelina dla dyletantów muzycznych... strara metalowa konserwa za mnie i tyle... niereformowalna
  • Anonim

U mnie zaczęło się to pod koniec podstawówki (chyba już w 8-smej klasie). Wcześniej słuchałem różnych rzeczy, typu pop itp. Kumpel od dłuższego czasu słuchał Guns n' Roses, ale dopiero w ósmej klasie się spodobało. Później jakoś słuchałem takich przegrywanych kaset, aż kupiłem pierwszą oryginalną, swoją - Load Metalliki. Późnioej był Reload, poznawałem wcześniejsze albumy, a także inne zespoły.
    Pamiętam, od klipu Lack of Komprehension polubiłem Death, a dalej inne zespoły death-metalowe. Teraz słucham raczej ambitnego, technicznego metalu, czasem coś bardziej prostszego dla odmiany, nie lubię nu-metalu również.
    Pamiętam, że niedługo po kupieniu Load kumpel mi pożyczył na płycie Kill'em All. Płyta była cholernie ostra, rozwrzeszczana, szybka, thrashowa. Nie lubiłem jej. Teraz to moja ulubiona płyta i jak puszczę ją odpowiednio głośno, to mimo że słyszałem wiele death, black i thrash-metalowych zespołów, to i tak wydaje mi się bardzo drapieżna.
  • Pothenthathorr

Hehe, zaczelo sie w 5 klasie podstawowki, jak
    porzyczylem sasiadowi Kazik "Spalam sie", jednakze
    zgubil moja kasete, wiec zaproponowal mi w zamian
    "Czarna" Metallice...
    -Lubisz Metallice? - zapytal
    -Nie wiem.. to sie okaze...
    No i sie okazalo... A ze inny kumpel wlasnie wtedy
    byl w fazie na ciezkie grzmienie (teraz slucha
    hip-hopu i pewnie jara gande) porzyczyl mi
    (juz na wieczne nieoddanie) Obituary "The end Complete"
    ach... to byla faza Metallica, Nekrolog, Metallica
    Potem wpadl Cannibal Corpse, Vader, Sepultura i inne ciezary. Po drodze oczywiscie Kaziki, Acid Drinkers, Kat... 1 klasa liceum - odkrycie "Schizophrenia" Sepulury, potem "The Roots" of Sepultura i piekny kawalek - demo nagrywane na 16nasto sciezkowcu - "Necromancer" - robil wrazenie. A potem trafilem na kumpla ktory przekonal mnie ze wysoki wokal nie jest taki be, zaczelo sie robisz threshowo... Slayer, Megadeth, King Diamond (idz spac z pajakiem poczujesz jak to jest). Ostatnie wielkie odkrycie ustanowilem na 2000 - to byl Slipknot. Moj kumpel fajnie powiedzial - to ma byc nu-metal? - chyba newthrash! Kolejne juz byly z pogranicza industralu badz jazzu nowe Satyricony i stare Dream Theather... a teraz sobie zglebiam.. duzo tego..

• Korzeń

3 klasa podstawowki... sluchalem tego co wszyscy...roxette, i inne tego typu...wchodze do sklepu kupic se njiu kasete roxette a tam jakis diabel w ogniu ...kupilem... okazalo to sie "w polsce legalna kaseta" Metallicy jump in the fire/creaphing death 2 single in one...i tak mi zostalo :P tylko ze nik t nie akceptowal tego...nikt nie rozumial..ja tez...dopiero po dluzszym wsluchiwaniu sie zalapalem bakcyla.

Nigdy nienawidzilem pozniej ludzi ktorzy nosili dlugie hery bo tak subkultura wymaga, ubieraliu sie na czarno bo powyzsze... nie wiem jak tak mozna :)

• Anonim

u mnie dosyc nie dawno bo z 7-8 lat temu, reszte napisze pozniej bueheheh:P work work
  • Anonim

*niedawno
  • Biskvit

3 klasa podstawówki- rock, blues. Jakiś Dżem, którego zapewne i tak do końca nie rozumiałam- tym niemniej jednak podobał mi się. W 4 klasie podstawówki usłyszałam 'One' Metallicy, zrobiłam wielkie błyszczące oczy.. i od tego się zaczęło; )
    Metallicę dość szybko zarzuciłam, na korzyść Moonspella (kolejna fascynacja lat młodszych, która w jakimś stopniu przetrwała do dziś), ale nadal mam do niej zrozumiały sentyment (5 pierwszych albumów).
  • Anael

hehe... ja nie miałam większego wyboru co do rodzaju muzyki, gdyż mój ojciec jako wielki fan AC/DC, Iron Maiden i Scorpions raczył nas dźwiękami ich muzyki przynajmniej raz na dzień;) Na szczęście przypadło mi to do gustu i tak już zostało. Czuję sentyment do tych wykonawców i chętnie powracam do nich, bo przypominają mi wesołe chwile w dzieciństwie;)
  • benek

U mnie była ewolucja muzyczna . mój 1 zespół jaki słuchałem był sex pistols the clash the exploitet itp. Byłem młodym punkiem J. Pozniej jak już troche podrosłem miałem może 16 albo 17 l zaczeła się era napierdalanek z cyklu morbid angel napalm death , cannibal corps itp.( wtedy byłem bardzo mroczny i zbuntowany ). Pozniej przeszedłem na trash z cyklu metallica pantera...
    A obecnie słucham rocka ........ A wszystko się zaczęło od tego ze kumpel miał starszego brata który był punkiem , chcieliśmy być podobni do niego i sluchać tego co on słucha miałem wtedy może 12 l . To od niego dostałem płytę winylową sex pistols Rock’n’Roll Swindle i od tamtej pory wszystko się zmieniło oczywiście na gorsze...... wagary(pamietam ze baba z muzyki chiała mnie usadzić- głupia suka w 8 kl miałem nie zdać ), palenie ,picie Jarocin itp. W LO już było spokojnie ale w podstawówce byłem małym bandytą czasami się zastanawiam jak moi rodzice wytrzymali....... a teraz jestem nawet za bardzo spokojny
  • Igne

u mnie nawet zaczęło się nienajgorzej; ) ... juz od 1 klasy podstawówki słuchałam Mr. Big - to była kapelka mojej młodości (prędzej dzieciństwa) i chyba od tego się zaczęła moja fascynacja, zauroczenie tą muzyką ... :D
    ... no i później się posypały inne kapele - najpierw metalowe teraz ciut lżejsze; )
  • Umpa Umpa

ja... od kad pamietam :> od niemowlaka heh :)
  • w podstawówce, nie wiem dokładnie od której klasy - PINK FLOYD
  • Grono.Net

No mojam mama twierdzi ze jak sie urodziłam to za scianą mieszkal sąsiad który puszczeł metal na okrągło i tak głosno ze miała wrażenie że to leci u mnie w pokoju:DDD

No widać tak mi zostało do dziś:)))
  • Paweł

Mam pytanko... czy jest ktoś zainteresowany wymianą/kupnem bootlegów dvd ?Posiadam pare (Judas Priest, Pantera, Queensryche, Dream Theater). Jeżeli tak to prosiłbym o kontakt na gg: 4672337.
  • Anonim

zaczelo sie od tego ze jak mialem 6 lat to znalazlem w biurku starszego brata kasetke king diamond; D
  • Pietras[BzN]

no ja zacząłem właściwie od nirvany jakieś 7 lat temu. Kumpel mi puścił nevermin i jakoś specjalnie nie zwróciłem na to uwagi początkowo, ale po tygodniu okazało się, że chodzą mi ciągle po głowie te riffy no i oczywiście musiałem przegrać od niego tą kasetę. No a po tym to już się posypało metallica, iron maiden, guns'n'roses, kat, acid drinkers, black sabbath ...........[długo by wymieniać] Miałem też epizod z nu-metalem jak linking park dopiero zaczynał, ale przy ich grugiej płycie doszedłem do wniosku że to jednak nie to. No i narazie moja fascynacja metalem trwa i myślę że się nigdy nie skończy..........
  • Anonim

...juz nie pamietam :)
  • Anonim

Jak mialem 6 lat to bawilem sie betoniarka na budowie... metalowa... :>
  • Anonim

Ja zacząłem swoją przygodę z metalem około 5 klasy podstawówki. Tym zespołem było oczywiście (jakże by inaczej) Iron Maiden. Moich muzycznych zainteresowań przed tym okresem szczerze się wstydzę i nie będę o nich opowiadał :P

Później, w okolicach 6-7 klasy przerzuciłem się na coś cięższego, czyli Metallica, Turbo i Kat.

Ten stan utrzymywał się do końca 1 klasy LO, kiedy pierwszy raz usłyszałem Vader. Od tego momentu zacząłem eksplorować scenę death, skupiając się głównie na polskich kapelach (Hate, Behemoth, Lost Soul, Devilyn, Azarath).

Pod koniec liceum zacząłem się jednak przechylać w stronę black metalu i już to mi zostało do dziś. Obecnie głównie skupiam się na scenie skandynawskiej, choć nie tylko. Od czasu do czasu zapodaję sobie też coś z dobrego thrashu (Sodom, Tankard).

To mówiłem ja, Jarząbek - trener drugiej klasy :)
  • Anonim

no to dawaj - na poczatku sluchalem Natalki Kukulskiej, Shazzy i innych tego typu hord. Dopiero w wieku 13 lat kumpel pozyczyl mi plyte Slayer - Divine Intervation (i to byl chyba poczatek...). Dalej lecialy u mnie Korny, Sepultury, Soulflyaje, Metallica, Ajron Mejdeny, Rage Against The Machine i tego typu rzeczy. W wieku 15 lat dostalem kasetke SATYRICON - NEMESIS DIVINA. Pamietam jakby to bylo dzis... Jest godzina ok. 20-21 ja wpierdalam jakies tam miecho a tu chuj!!!!!!!! Mother North i Forhekset polecial:D!!!> tak tak SATYRICON mnie nawrocil:D:D:D:D;). Wtedy zaczalem zaglebiac sie w scene black metalowa. Namietnie sluchalem Burzum, Mayhem, Darkthrone, Emperor, Dimmu Borgir... i tak dalej itd.:). Wowczas bylem mlodym gowniarzem myslacym wg schematu: metal-szatan-piwo-pieklo, czulem sie niczym sam pan diabel buahaha (te czasy wspominam z usmiechem na ryju; czlowiek mlody - glupi byl heh). Tutaj zaznacze, iz nie cierpialem syntezatorow i ogolnie elektroniki, jednak sytuacja sie zmienila i tak tez w wieku 18 lat za sprawa DEPECHE MODE, DEAD CAN DANCE i THE CURE calkowicie poszerzylem swoje horyzonty Muzyczne, sluchalem wowczas sporo gotyku (FIELDS OF THE NEPHILIM, THE SISTERS OF MERCY, LACRIMOSA, BAUHAUS...). Na dzien dzisiejszy bedac starym dziadem;) slucham przeroznych rzeczy, ale moje fascynacje muzyczne to glownie black metal oraz industrial-ebm i okolice. Jedno jest pewne, nie cierpie sie ograniczac - to bezsens. Moglbym tak jeszce pisac godzinami, ale odpuszcze Wam tych mek:). Z bozia
| |

...i wszystko co z nim związane. Witamy! Grono o szeroko pojętej muzyce metalowej. Zapraszam...

Fotki

Miejsca grona (5)