Medycyna [3500]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Milka

Czy ktos moze wie cos o przypadkach osób z taka przypadloscia? Serce po prawej itd :)
  • Anonim

są pojedyńcze przypadki situs viscreum inversus, kiedyś była na to teoria, iż bliżnięta jednojajowe, z których jedno gineło w okresie wczesnej organogenezy wcześniej wymieniały się częscią embrioblastu i po smierci wewnątrzmacicznej jednego z nich drugi rozwija się właśnie w tak osobliwy sposób.

Obecnie tłumaczy to się raczej mutacjami w genach odpowiedzialnych za etapy organogenezy, bez udziału drugiego płodu.

Przypadki rzadkie, znani mi asystenci z klinik w Warszawie nigdy na własne oczy tego nie widzieli
  • Anonim

osobisciwe dzis widzialem dziecko po operacji kardiochirurgicznej z dekstrokardia ... bardzo dziwnie to wyglada ... niestety z powodu ciezkiego stanu zdrowia dziecka nie wiadomo czy wszystkie trzewa sa zamienione miejscem czy tylko serce troszke sie przekrecilo
  • Milka

:) No tak, niewatpliwie rzadkie przypadki... Jak poszlam kiedys na Kliniki na badanie USG, to przez 1,5 godziny bylam obiektem doswiadczalnym... :) Wszyscy lekarze sie zbiegli i wytrzeszczali oczy, jak to dziwnie wszystko wyglada...
    Ale co do chorowitosci, to jestem okazem zdrowia. Nawet nie miewam katarów, moze ze 3 razy w zyciu bylam powazniej przeziebiona... Uprawiam mnóstwo sportów i serce mam bardzo przez to wydolne (od dziecka jezdzilam na zawody z lekkoatletyki i nie tylko). A teraz przygotowuje sie do maratonu... :) Generalnie jestem bardzo energiczna... Choc wlasnie pytam, bo slyszalam, ze te istniejace przypadki byly raczej slabe i chorowite - zwlaszcza na serce... Hmm... A co, kiedy bede chciala miec dzieci? Bo tu mam obawy... Jestem w koncu jakas taka pokrecona...; )

Pozdrawiam!
  • Anonim

osobnicy z situs viscerum inversus mają często zapalenia płuc i inne zapalenia, związane z zespołem dyskinetycznych rzęsek, który też często towarzyszy tej osobliwości.

Czsami dziecko podejrzewa się o mukowiscydozę, jak jakiś pediatra czy neonatolog jest rutyniarzem, potem patrzą na zdjęcie rtg i się wstydzą rytuny...

Podobno jest stosunkowo częsty - 1/250 tysięcy przypadków, więc czemu się zbiegli - nie wiem :-) heh

Milka grasz w totolotka ? (pewna sugestia dotycząca prawdopodobieństwa)

Anyway zmartwie Ciebie - jak będziesz szła na EKG to będą mieli problem hehe.
  • Milka

Nie gram w totolotka, bo prawdopodobienstwo jest tak nikle, ze predzej wpadne pod samochód niz wygram...; )

Z ta mukowiscydoza to mnie mimo wszystko przestraszyles. A powiedz mi jak to jest z badaniami plodu. Czy duze jest prawdopodobienstwo nie wykrycia wczesniej powaznych wad genetycznych?

I jeszcze jedno... Moja przypadlosc wykryla jedna lekarka (nowa), gdy bylam w 5 klasie podstawówki... :) wczesniej lekarz rodzinny po badaniu zawsze mówil do mamy: "no, serce ma jak dzwon..." :)))

No problem to czesto maja ze mna... na razie nie choruje i mam nadzieje, ze tak bedzie - pluca jakos sie trzymaja (choc tez ich nie katuje zadnymi uzywkami). Ale wiesz, przeszlo mi przez mysl, ze gdzies powinnam miec odnotowane, jak ulozone sa moje narzady wewnetrzne, bo jakby kiedys zdarzyl sie jakis wypadek, to moglabym przez to zle skonczyc.... :( No dobrze, ale dosyc tego narzekania:) wyjezdzam dzisiaj na dlugi weekend, wiec gdyby co, to zycze rowniez milego wypoczynku...:))))

Pozdrawiam!
  • Anonim

Mukowiscydoza jest najczestszą chorobą genetyczną jednogenową wśrod rasy białej (1/2000)

Spokojnie, do tej pory to było by tyle problemów, że dawno by to zdiagnozowano (bez terapii nie dożyła byś obecnego wieku)

Z tymi problemami z wypadkiem to nie tak, zawsze robią RTG i CT, więc się nie obawiaj.

Pisałem o rutynie lekarskiej - widzisz - w jednym chociaż jesteśmy zgodni. Jak przykładają stetoskop na 3 sekundy - to śa tego efekty.

Spokojnie, będziesz na pewno zdrowa ( w granicach wieku, potem wszyscy zaczniemy się wykruszać)...

Pozdrawaim,
  • Anonim

niektórym taka odmienność uratowała życie, pewnien polski generał chciał sie zabić(niestety nie pamiętam kiedy i kto) i wbił sobie nóż serce,ale okazało sie ża me je po drugiej stronie :) i przeżył
  • aga

hej, hej Milka! tez mam serducho po prawej - tylko serducho; ) i coz.... wszystko gra!; ))

pozdrawiam
  • Anonim

ulalala! Coz za osobliwosci tutaj mamy; )
    zawsze chcialem poznac kogos "pokreconego"
    Milka a jesli chodzi o "sprawy sercowe" znaczy sie milosne tez jest na odwrot czy nie? :)
    Pozdrawiam!!!
  • Don Juan O`Leszczuk

I ja także mam odwrócenie trzewi.. xd
  • Estarriol

Tato opowiadał mi kiedyś o swoich zajęciach z interny na łódzkiej AM.
    Asystent opowiadał o osłuchiwaniu serca i zapytał o przyczyny zmiany lokalizacji p.maximum koniuszka.
    Jedna z dziewczyn wypaliła "dekstrokardia". Na to asystent uśmiechnał się i powiedział "jeśli znajdzie pani w tym szpitalu choćby jedną osobę z dekstrokardią- stawiam 5"...
    Ona na to rozpięła bluzkę i powiedziała "pan doktor posłucha"...
    chciał nie chciał 5 musiał postawić :)
  • Justka

Moja mama kiedyś pracowała z panią, która miała taką przypadłość.

Mama opowiadała, że ta pani nosiła bransoletkę, która o tym informowała i miała jeszcze jakąś karteczkę w dokumentach o tym, że jest "pokręcona" (zresztą tak na nią w pracy mówili) :)
  • Don Juan O`Leszczuk

Hej, sorry ale dopiero teraz przeczytałem pierwsze wypowiedzi w tym temacie: Mam serducho po prawej, wątrobę po lewej i ni gdy w życiu nie miałem żadnego zapalenia, no może ucha, ale to wszystko!!
  • Anonim

Gratuluję rzadkiego stanu zdrowia...

Na pewno w razie EKG, stetoskopowania bez uprzedzenia będą mieli lekarze z Wami zdziwkę.

Moja przyszywana ciocia ma syndrom Kartagener'a. I faktycznie, ze względu na zaburzenia funkcyjne rzęsek, drogi oddechowe nie były odszlamiane wystarczająco sprawnie. Odkładało się u niej więcej szlamu, który nie tylko owocował lekkimi odgłosami pod stetoskopem, chrypką i lekkim kasłaniem od czasu do czasu, ale skazywał ją też na superinfekcje głównie zatok. Ciocia łykała sporo tabletek na bóle głowy i antybiotyków. Nie było tragicznie, ale wyraźnie gorzej niż u osoby bez dyskinetycznych rzęsek.

Dzieci też nie mogła mieć... Więc adoptowała z wujkem chłopaka i dziewczynkę.

Oczywiście, największe jaja były zawsze ze zdjęciami rentgenowskimi :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Primar...
    Artykuł jest też po polsku.

• Łowca szkeletów

Ja raz spotkałem dziecko (ok. 2 letni chłopiec) z odwróconymi trzewiami i dodatkowo z innymi wadami: wodogłowie, wodniak jądra.
    Poza tym słyszałem kilkukrotnie że jakiś 'znajomy znajomych' ma serce po prawej stronie i świetnie się z tym czuje:)

Gdyby jakiś profesor dał na egz. do oceny rutynowo/ lewostronnie/ zrobione EKG osoby z dekstrokardią to byłby świetny sposób żeby wstawić komuś '2'... Nie ?; ) Hehehe, taki 'ZONK'
  • Anonim

jak robiecie ekg w takiej sytuacji ??
  • Anonim

Lustrzanie. Elektrody na piersi ustawiasz od lewej do prawej. Trzeba tez zamienic miejscami elektrody na nadgarskach.

Przestrzenie miedzyzebrowe i kolejnosc elektrod pozostaja takie same. Interpretacja wyniku tez, tylko trzeba bedzie inaczej opisac.

Jesli zrobisz normalne EKG, pojawia sie anomalie jak w ekstremalnie duzej prawostronnej dewiacji osi elektromagnetycznej serca:

Fala P i kompleks QRS beda negatywne w VL i I.
    Sygnal w V4, V5 i V6 bedzie slaby, a moze nawet zerowy.

Tutaj znalazlem fajny przyklad, nawet ze szczalkamy.
    Oczywiscie... Sa tez roznice indywidualne.

http://www.circ.ahajournals.org/con...

Pozdrawiam.
  • Łowca szkeletów

Fajne
    Warto się z tym zapoznać, bo prędzej czy później może się trafić; )
    Dzięki za link

• Anonim

Proszę. Osobiście, nie widziałem jeszcze takiego EKG na żywo. Rzadka sprawa. Ale fajnie wiedzieć, fakt.
  • 1
  • 2
| |

Bardzo atrakcyjne grono; ) z mnóstwem interesujących tematów i interesujących osób. Tematy n...

Fotki

Miejsca grona (0)