-
۞ dagusia ۞
Nie orientujecie się moze jak wygląda sprawa studiowania medycyny za granicą? To znaczy na przykład w jaki sposób się dostać na studia, ile kosztuje semestr itd. itp.? Nie ukrywam, ze najbardziej interesuje mnie sytuacja w Austrii albo w Niemczech; ) Pozdrawiam bardzoe mocno! -
*Mary-Ann*
yyyyyyyy nie wiem, ale pewnie tak jak to u nas na English D... pewnie musisz jakiś jeżyk zaliczyć i egzamy, no i płacisz... -
Anonim
z tego Co wiem chętnie przyjmują w niemczech na studia medyczne i nie jest ciężko sie dostać, a koszty są do pokonania, jesli sie pracuję. Ale poziom studiów... średni -
۞ dagusia ۞
Kurcze, wiem że poziom średni ... Ale za to potem praca i "troszkę" inne wynagrodzenie niż w Polsce ... Sama nie wiem co robić ... -
-
*Mary-Ann*
hmmmmm... no wiesz, większość zawód lekarza nazywaja pracą z powołaniem- czasem pracą charytatywną z powołaniem- coś w tym jest... -
Anonim
Tylko że to wszystko wygląda pięknie na studiach, ale jak masz 35 lat i zarabiasz 1200 zł po cięzkich studiach to cie szlag trafia i zaczynasz albo pracować od rana do nocy i nie masz czasu na rodzinę itp, albo bierzesz w łapę. -
*Mary-Ann*
-
Anonim
Co do oplat w niemczech, w tej chwili placi sie ~160 euro na semestr, ale sa w tym darmowe przejazdy srodkami komunikacji miejskiej i pociagami w promieniu kilkudziesieciu km, co w przeliczeniu na miesiac za podobny bilet wychodzi smiesznie tanio. Niedlugo wchodza oplaty za studia dla wszystkich w wysokosci okolo 650 euro na semestr, wiec moze byc ciezko sfinansowac to z dorywczej pracy. Co do poziomu studiow, coz, moze rzeczywiscie studiuje sie przyjemniej, ale nie powiedzialbym ze poziom jest "nizszy", przede wszystkim nie trzeba sie tak dokladnie uczyc roznych bzdur. Jesli wykladnikiem poziomu studiow ma byc wiedza na temat roznych chorob genetycznych wystepujacych z czestotliwoscia 1/1000 000 to moze faktycznie w pl jest lepiej. Ale w polsce nie widzialem stazysty ktory robilby na pediatrii punkcje ledzwiowa a pozniej oceniajacego plyn pod mikroskopem, albo zakladajacego po kilka centralnych wkluc dziennie. Poza tym, jest duzo wiekszy wybor kursow fakultatywnych na ktorych rzeczywiscie mozna sie czegos nauczyc. Oczywiscie ze w Polsce rowniez mozna, ale bez lazenia za tym bywa ciezko i nie egzekwuje sie tego od przecietnych studentow. Prawda jest taka, ze "poziom" okresla kazdy sam sobie, przez to czego chce sie na studiach nauczyc, a tutaj naprawde mozna wiele.(Dodam ze wydzial medyczny w Bochum na ktorym obecnie studiuje nie uchodzi za dobry, z tych lepszych to na pewno np. Heidelberg) -
benia
-
Anonim
Nie mam pojecia, ale moge pogadac z kolegami ktorzy studiuja tu dluzej i sa lepiej zorientowani. Jedyne co moge powiedziec to ze wschodnie niemcy nie maja zbyt dobrej renomy, no moze z wyjatkiem Berlina, ale ile w tym uprzedzen..cholera wie. Sprobuje pogadac, dam znac, chociaz akurat semestr sie konczy a towarzystwo mam raczej spoza medycyny;) -
Iz
hmm, a moze ktos cos wie na temat nostryfikacji w Stanach-o egzaminie step 1 i o podrecznikach. nie ma nikt takich planow? -
dottore
co do poziomu to mam kilku znajomych na medycynie w berlinie i ich nie sa"sredni". Sa naprawde dobrzy kazdy z nich zajmuje sie praca naukowa popoludniami i praktycznie znnacznie nas przewyzszaja. Wiec jak masz okazje to jedz i sie nie ogladaj. z Polakow za granica to sptkalem jednego narzekal ale on byl nazwijmy to specyficzny:) -
dottore
co do nostryfikacji to sa jasno okreslone podreczniki z ktorych trzeba sie nauczyc. z tego co sie dowiadywalem to ok 1 ROKU!! nauki. oprocz tego sa testy ktore trzeba zrobic. ceny wszystkiego sa kosmiczne ale w poznaniu jest skrypciarnia dla studentow amerykanskich i gosc ma wszystko skserowane zbindowane i tylko kupic:) -
spadochron:)
cieslaw a jak z jezykiem umiales jak jechales juz perfekt niemiecki czy studiujesz po angielsku ja zamierzam zdawac na medycyne do haidelbergu ale hmm... zobaczmy co z tego wyjdzie aha wiem a teraz bedzie 605+150 euro czy tlko 650?? -
PANNA YAGNA
ja wiem jak to wyglada w Great Britain
daga niemcy??? gdzie ty mi chcesz uciec????? -
igorrro
mozesh opisac jakie sa kryteria-no i ile $ trzeba placic?? uznaja zaliczenie kilku lat w polsce?? pzdr -
Anonim
hej! ja studiuje w Monachium (najpierw LMU teraz TU), nie uwazam, ze poziom jest zly. wszystkie zajecia mamy zblokowane i nie trzeba codziennie jezdzic po calym miescie.
za semestr place 85 Euro, nie ma w tym jednak biletu miesiecznego (dodatkowy wydatek ok. 25 Euro miesiecznie), ceny mieszkan sa bardzo wysokie, ale jesli mieszka sie w kilka osob to wychodzi duzo taniej.
zeby sie dostac na medycyne musialam zdac egzamin DSH (Deutsch fuer den Hochschulzugang), obowiazkowy dla kazdego obcokrajowca na poziomie Mittel-/Oberstufe; potem zlozylam dokumenty i mnie przyjeli. nie wiem jakie sa kryteria, a w Monachium studiuje bardzo duzo ludzi z zagranicy (chyba cos ok. 10% miejsc).
Studia trwaja 6 lat, w zeszlym roku zniesiono bezplatny staz (Arzt im Praktikum), po drugim i po szostym roku jest egzamin panstwowy. Glowny odsiew jest po tym pierwszym egzaminie, Physikum. Zdaje go w sumie ok. polowa. Ale mozna sie do niego przygotowac bez problemu.
Nie wiem jak jest w innych miastach, ale mnie sie w Monachium bardzo podoba, istnieje bardzo bogate zycie studenckie i jest multum knajp i miejsc, gdzie mozna spotkac studentow. Medycy lubia bawic sie w swoim gronie, ale w Polszy nie jest inaczej; )
Dla zainteresowanych jest mozliwosc robienia doktoratu w trakcie trwania studiow, mozna wybrac prace polroczna lub nawet kilkuletnia, prace statystyczne, kliniczne lub naukowe. Moze nie jest to glowny powod do studiowania tutaj, ale kto wie co za te kilka lat bedzie sie liczylo dla dyrektorow szpitali. A jesli ktos planuje zostac po studiach w Niemczech to jest to praktycznie mus (glownie dla tych, ktorzy zamierzaja pracowac w prywatnych gabinetach).
Pozdrawiam i zycze powodzenia -
Anonim
hej! ja studiuje w Monachium (najpierw LMU teraz TU), nie uwazam, ze poziom jest zly. wszystkie zajecia mamy zblokowane i nie trzeba codziennie jezdzic po calym miescie.
za semestr place 85 Euro, nie ma w tym jednak biletu miesiecznego (dodatkowy wydatek ok. 25 Euro miesiecznie), ceny mieszkan sa bardzo wysokie, ale jesli mieszka sie w kilka osob to wychodzi duzo taniej.
zeby sie dostac na medycyne musialam zdac egzamin DSH (Deutsch fuer den Hochschulzugang), obowiazkowy dla kazdego obcokrajowca na poziomie Mittel-/Oberstufe; potem zlozylam dokumenty i mnie przyjeli. nie wiem jakie sa kryteria, a w Monachium studiuje bardzo duzo ludzi z zagranicy (chyba cos ok. 10% miejsc).
Studia trwaja 6 lat, w zeszlym roku zniesiono bezplatny staz (Arzt im Praktikum), po drugim i po szostym roku jest egzamin panstwowy. Glowny odsiew jest po tym pierwszym egzaminie, Physikum. Zdaje go w sumie ok. polowa. Ale mozna sie do niego przygotowac bez problemu.
Nie wiem jak jest w innych miastach, ale mnie sie w Monachium bardzo podoba, istnieje bardzo bogate zycie studenckie i jest multum knajp i miejsc, gdzie mozna spotkac studentow. Medycy lubia bawic sie w swoim gronie, ale w Polszy nie jest inaczej; )
Dla zainteresowanych jest mozliwosc robienia doktoratu w trakcie trwania studiow, mozna wybrac prace polroczna lub nawet kilkuletnia, prace statystyczne, kliniczne lub naukowe. Moze nie jest to glowny powod do studiowania tutaj, ale kto wie co za te kilka lat bedzie sie liczylo dla dyrektorow szpitali. A jesli ktos planuje zostac po studiach w Niemczech to jest to praktycznie mus (glownie dla tych, ktorzy zamierzaja pracowac w prywatnych gabinetach).
Pozdrawiam i zycze powodzenia -
Anonim
moze ktos chce pojsc na oxford -pielegniarstwo 1 rok niedługo zaczynam nic nie płace płaci za mnie firma medyczna ale trzeba miec referecje predyspozyzcje no i angielski biegły fajnie by było jak by jakas polka wyjechała ze mna:P -
Anonim
moze ktos chce pojsc na oxford -pielegniarstwo 1 rok niedługo zaczynam nic nic płace płaci za mnie firma medyczna ale trzeba miec referecje predyspozyzcje no i angielski biegły fajnie by było jak by jakas polka wyjechała ze mna:P