Medycyna [3500]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Bartosz

>Wiktor ツ napisał
    >No wiec - mimo postępów w endoskopowych operacjach oun
    >to:
    >
    >Glioblastoma za kilka lat beda leczyc tylko onkolodzy -
    >wymysla lepsze leczenie antyangiogenne i znajdą
    >przeciwciała przeciwko okreslonym receptorom...

To akurat przez przypadek znalazłem.. całkiem prężnie chyba badania nad glioblastoma idą bo nawet zakład patomorfologii UCK się zajmuje nad problemem angiogenezy :-)

>ile % aneurysma robią radiolodzy - neurochirurdzy glownie
    >powiklania po sprężynkach...

To raczej w krajach rozwiniętych. Ja, patrząc przez pryzmat Polski to jeszcze jest mało endowaskularnych zabiegów.

>kręgosłupy robia ortopedzi i coraz bardziej zabieraja
    >rynek...

Pytanie czy zabiorą w strefie dyskopatii itp.

>zostana urazy, oponiaki, rzadkie guzy...i i ???

Rzadka czynnościowa i rzadka pediatryczna, nerwy obwodowe.. ?

>Poza tym jakie są efekty odległe ?

Hm..? Jakie? :-) Chodzi Ci o efektywność leczenia?
  • Anonim

wszystkie dyskopatie i nawet zespoły stożka w Niemczech robią już od dawna ortopedzi jak i chirurdzy. Neurochirurgom zostaje mózg zarezerwowany oprócz naczyń, które coraz bardziej zabierają neuroradiolodzy.

Neuroradiolodzy i tętniaki, a żeby było śmieszniej kyphoplastyki jak i vertebroplastyki robią radiolodzy nawet...

Zostają urazy, oponiaki, malformacje, wady wrodzone i inne guzy...

Jak onkolodzy zajmą sie szeregiema anaplastycznym to neurochirurgom zostanie mozg i urazy...

Jak jest z leczeniem pacjentów w GCS 4 to chyba wiesz ...

Zakres neurochirurgii jest ograniczany, przy jednoczesnym udoskonalaniu technik operacyjnych

• Anonim

• Bartosz

Linki strasznie mulą - nie wiem czy tylko mi, ale się nie włączają.

Z jakiego okresu czasu są te linki? Wiesz może? No i wolę osobiście aerzteblatt.de. Chyba mają więcej ogłoszeń; -) No i nie ma neuropatologii tutaj i sądowej - jakby ktoś szukał.
  • Anonim

ps. chirurgię nerwów obwodowych robia też ortopedzi - mikrochirurgiczne zespalania po wycięciu nerwiaka... czy nawet przeszczepy kablowe z n. cutanei...

mam za 6 h zrobić pobranie fragmentu kostnego metodą Wolfe-Kawamoto. A będzie zastosowany w stabilizacji spondylolistezy.

http://www.ejbjs.org/cgi/reprint/60...
  • Bartosz

No to neurochirurgię rzeczywiście golą ładnie.

Wiesz może przypadkiem, jak wygląda sprawa z neuropatologią? Na aerzteblatt od święta trafi się miejsce ale jako, że jesteś bardziej "in" niż ja chciałby zasięgnąć informacji; -)

Poza tym, jak operacja?
  • Anonim

zrobiłem, poza tym 80 periradikulare therapie i 6 operacji tunelu...wszystko samodzielnie.

wiecie jak wygląda aplikowanie o pracę ?

przyszły szef zadzwonił, zapytał czym będę jechał i na maila przysłał potwierdzenie rezerwacji hotelu na 4 dni...

i bilet intercity w dwie strony. Dodatkowo prosi o nr konta żeby mi dietę przelać - 4 dni będę zapoznawał się z nowym miejscem pracy i.. zapłacą mi za to tak jakbym pracował na etacie...

tego nie będzie w polskich realiach jeszcze przynajmniej przez 15 lat.
  • Linda xxxxxxxx

A jak myślicie Masażystka w Niemczech - udało by mi się? Pozatym chciałabym skończyć tam jakiś uniwersytet z fizjoterapji w Tuebingen ale nie wiem czy tam taki preferują.
  • Madzioszek

hej :) piszę z nadzieją że ktoś jeszcze tu zagląda.
    Z racji tego że za niedługo zacznę staż, już zaczęłam myśleć o emigracji do Irlandii, stąd pytanie - czy ktoś z Was tam już pracuje? Jakby był tak uprzejmy napisać, podzielić się wrażeniami. Bardzo proszę o kontakt :)
  • Anonim

w Irlandii jest ostatnio bryndza, mam kolegę specjalistę, stawki poszły w dół...
  • Polkens

Hej, zajrzałam na grono po baaaaardzo długiej nieobecności...

Studiuję w Poznaniu, zbliża się już 5. rok, a ja dalej nie wiem, co chciałabym robić, generalnie interesuje mnie gastroenterologia (podobno w PZN jest biednie, jeśli o gastro chodzi), ciekawa wydaje mi się też reumatologia, chociaż nie jestem do końca pewna, czy bym się w tym odnalazła (podczas tegorocznych klinik zaczęłam się zastanawiać, czy reumaty nie są bardziej dołujące od onkologii pod względem bezradności lekarza wobec pustoszącej organizm, często niewrażliwej na leki i nasze wysiłki, choroby)... ciekawa wydaje mi się też ginekologia (w PL (szczególnie w PZN) nie mając pleców, ani samych 5 w indeksie oraz LEP-u na 180 będę mogła chyba o niej jedynie pomarzyć :P) Hmm, a może dermatologia? Alergologia? Generalnie preferencje zmieniają mi się co jakiś czas, co mnie lekko frustruje, bo chciałabym móc sobie wyznaczyć jakiś azymut; ) No, ale nie o tym chciałam pisać :D

Im dłużej mam zajęcia w klinikach, tym więcej dostrzegam bagienka, a to dopiero przedsmak - rozmawiałam ostatnio z kolegą, który kończy staż, więc miał tour de różne oddziały. Stwierdził, że rzeczywistość przerosła (w negatywnym sensie) jego najśmielsze oczekiwania (co mnie nieco zaskakuje, bo jego rodzice to lekarze,a nie poloniści, czy logistycy, etc.), ale nieważne...; )

Ponawiam więc pytanie - gdzie warto jechać?
    Z języków obcych nieźle mam opanowany angielski, chociaż musiałabym w niego włożyć sporo pracy, bo na studiach się uwsteczniłam, niemiecki - kiedyś na zupełnie przyzwoitym (komunikatywnym) poziomie, obecnie leży i kwiczy, czyt.: musiałabym zacząć od zupełnych podstaw.

Jak wygląda obecna sytuacja ze specjalizacjami za granicą? Czy też może lepiej najpierw brnąć w internę w Wolsce, a dopiero później wyjechać za granicę? Niemcy? Irlandia? Anglia? Szwecja (tu przeraża mnie trochę język, nie wiem, czy zaczynając naukę teraz, byłabym w stanie go opanować w jakieś 3 lata? :o )

pozdrawiam
  • Madzioszek

>Wiktor ツ napisał
    >w Irlandii jest ostatnio bryndza, mam kolegę specjalistę,
    >stawki poszły w dół...

dzięki za szybką, choć pesymistyczną, odp; )
  • EDYTA

A czy ktoś ma jakieś informacje o zawodzie położnej we Włoszech? Zarobki, zakres czynności jakimi może się zajmować. Wiem że bardzo dużo pielęgniarek potrzebują, ale który kraj nie potrzebuje?
| |

Bardzo atrakcyjne grono; ) z mnóstwem interesujących tematów i interesujących osób. Tematy n...

Fotki

Miejsca grona (0)