Medycyna [3500]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • مآرآك

j.w. proponuję Irlandię/Wielką Brytanię...
  • Siwy

To oczywiście zależy od wielu czynników.
    Pierwszy to język.
    Dochodzą jeszcze ewentualne możliwości specjalizacji, oraz , oczywiście warunki pracy i płace.

Też o Irlandii myślę oraz UK. No, ale może uda się ułożyć wszystko tutaj.
  • Pchła Szachrajka

A kto coś wie o Szwajcarii ?
  • Anonim

protsi wie calkiem sporo.
  • Siwy

>Pchła Szachrajka napisała:
    >A kto coś wie o Szwajcarii ?

Lubie ich zegarki i sery. :)
  • Pchła Szachrajka

Mi bardziej chodziło pod kątem medycznym (: Albo nawet medyczno - imżynierskim.
  • Anonim

>Pchła Szachrajka napisała:
    >A kto coś wie o Szwajcarii ?
    >one way J. napisał
    >protsi wie calkiem sporo.

Ano, wiem :) Mieszkam w Szwajcarii, w części niemieckojęzycznej już prawie 5 lat, gdzie studiuję medycynę (właśnie kończy się mój 4 semestr).

Co chciałabyś wiedzieć? Może będę w stanie jakoś pomóc...

• merowing

Jakiś czas temu zastanawiałem się też nad Szwajcarią. (w sumie to nadal biorę ten kraj pod uwagę oprócz USA) Z racji niemieckiego obywatelstwa wchodzi dla mnie tylko część niemieckojęzyczna w rachubę.

Plus: Nostryfikacja jest po zdanym LEPie formalnością. Trochę gorzej z pozwoleniem o pracę. Porządek pod każdym względem.

Minus: Mały kraj, mało etatów. Duża konkurencja ze strony preferowanych przez Szwajcarów Niemców. Państwo policyjne.

Więcej pewnie Protsi powie.
  • Anonim

A USA nie jest policyjne?
  • Pchła Szachrajka

>Ano, wiem :) Mieszkam w Szwajcarii, w części
    >niemieckojęzycznej już prawie 5 lat, gdzie studiuję
    >medycynę (właśnie kończy się mój 4 semestr).
    >
    >Co chciałabyś wiedzieć? Może będę w stanie jakoś
    >pomóc...
    >
    Przede wszystkim, czy są studia III stopnia w kierunkach inżyniersko - lekarskich (aparatura medyczna, protetyka etc). I czy da się żyć znając jedynie perfekcyjnie angielski i polski (: po niemiecku umiem tylko "wie spat ist est ?".
    No i przede wszystkim ile kosztuje tam życie, i czy łatwo jest się podłapać pod jakąś sensowną pracę... chociaż tego możesz jeszcze nie wiedzieć (:
  • merowing

USA jest policyjne, ale inaczej :)

Poza tym gdzie w mojej wypowiedzi porównuję te kraje??? Nigdzie.
  • KacperK

Żaden ze mnie lekarz, nie znam się na medycynie, ale moi znajomi lekarze wyemigrowali do Szwecji, i naprawdę dobrze im się tam żyje. Szwedzi poszukują w Polsce lekarzy, ponieważ w ich kraju polscy lekarza mają wielką renomę. Moim znajomym nie zajęło wiele, by zostać tam naprawdę docenionym. Jesli któryś lekarz chce emigrować, to polecam Szwecję. Choć oczywiście lepiej by było, gdyby w Polsce istniały odpowiednie warunki dla wykonywania zawodu lekarza.
  • dotorek pavulonik

do uk nie tak latwo
  • مآرآك

Dlaczego w UK nie jest tak łatwo? Duże problemy z nostryfikacją dyplomu, mało etatów, czy co?
  • Dreadnought

>KacperK napisał
    >Żaden ze mnie lekarz, nie znam się na medycynie, ale moi
    >znajomi lekarze wyemigrowali do Szwecji, i naprawdę dobrze
    >im się tam żyje. Szwedzi poszukują w Polsce lekarzy,
    >ponieważ w ich kraju polscy lekarza mają wielką renomę.
    >Moim znajomym nie zajęło wiele, by zostać tam naprawdę
    >docenionym. Jesli któryś lekarz chce emigrować, to
    >polecam Szwecję. Choć oczywiście lepiej by było, gdyby w
    >Polsce istniały odpowiednie warunki dla wykonywania zawodu
    >lekarza.

tez wlasnie sadze ze w szwecji karjera lekarza ma duza szanse powodzenia... w UK no coz... zadupie a nie kingdom...
  • Anonim

>Przede wszystkim, czy są studia III stopnia w kierunkach
    >inżyniersko - lekarskich (aparatura medyczna, protetyka
    >etc). I czy da się żyć znając jedynie perfekcyjnie
    >angielski i polski (: po niemiecku umiem tylko "wie spat ist
    >est ?".

Ale mnie Pani zażyła... Zakładam, że studia III-go stopnia to studia doktoranckie...
    Otóż, nie wiem, jak to z aparaturą medyczną jest...
    Ale wiem jedno, np. w Zurichu, na ETH (odpowiednik naszej politechniki) można zrobić studia tzw. fizyki medycznej, gdzie uczysz się np. obsługi różnej aparatury. Jeśli jesteś zaradna, robisz własne sprzęty. Są z tego dysertacje, doktoraty... Można być więc doktorem fizyki medycznej. Mam znajomą, która jest magistrem diagnostyki promieniowej... Zna się na MRI i tomografiach. I na niczym innym :)
    kanzlei@uzh.ch - to adres kancelarii uniwersytetu w Zurichu. Spytaj się, czy coś takiego mają.

http://www.ethz.ch/contact/index?pa... http://www.ethz.ch/intranet/index&a...
    To natomiast jest link do strony w na ETH, gdzie można wpisać swoje pytania generalne.

Wątpie, czy dostaniesz odpowiedź od ETH czy UniZH... Ale na pewno skierują Cię dalej do kogoś, kto Ci odpowie. Właściwie, to o takie odesłanie możnaby z góry poprosić. Angielski nie jest bynajmniej dla nich problemem.

Ja, niestety więcej nie wiem.

>No i przede wszystkim ile kosztuje tam życie, i czy łatwo
    >jest się podłapać pod jakąś sensowną pracę...
    >chociaż tego możesz jeszcze nie wiedzieć (:

Zycie i jego koszty zależą od miejsca zamieszkania. Zurich jest najdroższy. Robili nawet jakieś statystyki i doszli do tego, że Zurich jest jednym z najdroższych miast na świecie. Londy, Nowy Jork, Tokio przodują na liście wraz z Zurichem.
    Ale, jak mieszkasz gdzieś indziej, np. w Neuchatel, czy we Freiburgu, to koszty są o wiele mniejsze. Polecam stronę:
    http://www.myswitzerland.pl/ - tam znajdziesz spisik przykładowych usług i możesz się zorientować ile co kosztuje.

O pracę, jak to wszędzie, może być trudno. Jednak, biorąc pod uwagę, że mają niskie bezrobocie (rzędu może 4%, czym się zresztą martwią), nie jest tak tragicznie. Z zawodami medycznymi jednak jest trochę inaczej - tutaj jest szalenie wysokie zagęszczenie lekarzy. Nowi specjaliści mają ciężko, jeśli nie wykażą się przedsiębiorczością. Dodatkowo, dochodzą takie specjalne przepisy, które nie pozwalają lekarzom bez odpowiednich zezwoleń lub obywatlestwa na rozpoczęcie własnej działalności. Pojęcia nie mam, jak to jest z techniką medyczną, niestety.

Wybacz, że nie mogę stanowić tu kompetentnego źródła informacji bezpośtedniej, a jedynie podać linki :)

Pozdrawiam,

• Pchła Szachrajka

Dzięki wielkie, przynajmniej wiem, gdzie zacząć.
    Pozdrawiam również.
  • Anonim

zastanawia mnie tylko sens studiowania w kraju, ktorego jezyka urzedowego sie nie zna.... jeszcze gdyby studiowanie tam wychodzilo taniej, to rozumiem, ale tak? no chyba, ze wyjazd w pogoni za miloscia, to tez zrozumiale:-P
  • Pchła Szachrajka

Nie prosiłam Cię o komentowanie przyczyn moich zainteresowań.
  • Anonim

omg. normalnie niczego nie mozna juz powiedziec na tym gronie. slowa komentarza nie bylo w mojej wypowiedzi.
| |

Bardzo atrakcyjne grono; ) z mnóstwem interesujących tematów i interesujących osób. Tematy n...

Fotki

Miejsca grona (0)