-
Anonim
Ponieważ od czasu do czasu będę miał jakieś pytania powiązane z dziedziną medycyny, pozwoliłem założyć sobie odrębny wątek. Jeżeli już taki był - z góry przepraszam.
Z tego co słyszałem lecytyna jest jedną jedną z niezbędnych substancji w organizmie ludzkim. Nie słyszałem nigdy o jej skutkach ubocznych, oprócz zaburzeń miesiączkowania (nasilone bóle, krwawa miesiączka) i to też w jednym przypadku. Czy bolesne miesiączkowania mogą być spowodowane przez lecytynę? -
Anonim
Prosiłbym o odpowiedź na kolejne pytanie, tym razem również trochę sylwestrowe :D Czy aspiryna może zwiększyć wydolność w piciu alkoholu, może ją pogorszyć, albo w ogóle nie wpłynąć? Z tego co się orientuję kwas acetylosalicylowy poprawia wydolność wątroby przy neutralizacji działania m.in. alkoholu i paracetamolu, jednak z powodu ogólnego działania tych substancji nie wiem czy może to być niebezpieczne dla zdrowia.
P.S. Nie oczekuję tylko konkretnych odpowiedzi na moje pytania, jeżeli macie spekulacje dotyczące któregoś z moich pytań, bardzo proszę o wyrażenie opinii :) -
Anonim
Czy niektóre leki przeciwgorączkowe mogą wykazywać bezpośrednie działanie przeciwdrgawkowe? -
Mmmmm
MALARIA
Czy można zarazić się malarią od innego człowieka?
Będę wdzięczna za udzielenie w miarę szybkiej odpowiedzi :)
Z góry dziękuję. -
-
Estarriol
Można. przykład:
W obszarach endemicznych opisywane jest zjawisko "needle malaria".
Polega ono na zarażeniu poprzez wielokrotne stosowanie sprzętu medycznego jednorazowego uzytku u różnych osób (igły, strzykawki). Zjawisko dotyczy głównie narkomanów stosujących narkotyki dożylne.
-
dr Yakub
@Eryk:
1) Tak, aspiryna zwiększa wydolnośc alkoholową (kwas acetylosalicylowy jest składnikiem wszystkich tych magicznych 2KC oraz Alka Seltzer)
2) stosowanie paracetamolu z kwasem acetylosalicylowym może wywołać uszkodzenie nerek