Medycyna [3500]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kasia

czy jest możliwe zrobienie stażu w Wawie bez zameldowania na rok przed? oficjalnie na stronach OIL dowiedziałam się że szanse są marne, ale słyszałam też o możliwości ubiegania się o staż bezpośrednio w wybranym szpitalu. czy ktoś z was słyszał o czymś takim?
    w których szpitalach w Wawie odbywaliście/odbywacie staż?
    dzięki za wszelkie info..
  • Anonim

większość jest zameldowana rok wcześniej, do mswia czy szaserów bez średniej większej niż 4,4 i meldunku nie da rady.

Problemem wawy jest to że ludzie sa przekonani o Bógwiejakiej karierze w Wawie po...
  • Kasia

a jak to jest z tą 'karierą po'? wydaje mi się że jest chyba większa konkurencja niż w innych miastach i generalnie przez to jest gorzej..
    ja niestety nie mam wyboru i muszę przenieść się do stolicy :(
    ale-wracając do tematu.. czy rzeczywiście bez meldunku nie da rady?..
  • Anonim

eeee da rade da radę... w tym roku nie trzeba było az takich wysokich srednich. z meldunkiem gorzej
  • Anonim

a odbywam na Banacha i w wiekszosci staz na Bachama to kaszanka
  • Anonim

Bachama - po dyżurze zrobiłem w sobotę zdjęcia karaczanów które łaziły po martwym szczurze pomiędzy Bistrem u P{rzyjaciół a wejściem do zakładu radiologii...

mogę komuś mmsem przesłać (ale tylko jeden karaczan jest i kiepska rozdzielczość)
  • Anonim

kariera po to pasmo udręk -dużo wolontariatów albo 1/8 etatu gdyż wawa to miasto gdzie dużo ludzi może sobie tak zrobić. Dodatkowym atutem do wolontariatów sa ludzkie ambicje - ludzie chcą robić sobie specjalizacje u boku sław a tam gdzie popyt duży chętnych to ich oczekiwania finansowe maleją...
  • ........................

I dlatego postanowiłem wrócić do ośrodka nieakademickiego
  • Kasia

czyli gdzie?
    u nas wolontariaty to tez normalka ale sa szpitale gdzie jest ponoc 'latwiej'. generalnie gorzej jest w klinikach bo tam na stazu tonie sie w papierkowej robocie, ale mozna za to zobaczyc ciekawe przypadki, tak przynajmniej twierdza starsi znajomi..
    zdolowaliscie mnie tym meldowaniem..
    bede musiala w takim razie sie przemeldowac, ale jesli zrobie to za miesiac to bedzie miec w ogole wplyw na to czy dostane staz w Wawie czy nie?..

Studia kończę w Łodzi, ale na staż wracam w swoje okolice, do Torunia. Mam sporo znajomych, którzy odbywają staż w łódzkich szpitalach klinicznych. Oprócz robienia wypisów i parzenia kawy nie robią w zasadzie nic. O asystowaniu do zabiegów mogą w zasadzie zapomnieć. Jest to pewne uogólnienie, ale myślę, że w większości tego typu szpitali jest tak samo. Podejrzewam, że w Warszawie jest podobnie, ale pewności nie mam.
  • Anonim

mój kolega w szpitalu klinicznym w wawie jak zrobi dobrze dużo wypisów to jego doktor wyskakuje z ofertą 8 pieczątek za dyżur - czyli ma podbite dyżury.

Asystuje sobie w innym szpitalu, nieklinicznym.
  • merowing

>Kasia napisała:

>tam na stazu tonie sie w papierkowej robocie, ale mozna za
    >to zobaczyc ciekawe przypadki, tak przynajmniej twierdza
    >starsi znajomi..

Bez przesady. Jestem akurat na stażu w SPSK1 i jak chcesz to możesz robić naprawdę dużo. Wszystko zależy od osobistego zaangażowania. Już dwóch szefów klinik, po moim przyjściu, zapytało się na wstępie, czy chcę stawać do zabiegów czy nie. Oczywiście trochę papierów jest, ale ja dużo robiłem innych rzeczy. Nikt Cię nie będzie zapraszał, czy prosił. Jak chcesz się czegoś nauczyć to musisz się starać. Nie jesteś w szkole tylko jesteś lekarzem. Takie życie

Generalnie w tym zawodzie jest tak, że to ile się nauczysz zależy tylko od ciebie. Można przejść przez studia i nie mieć pojęcia o medycynie.
  • Kasia

Na studiach ogólnie podejście jest takie samo-jak chce sie coś zobaczyc to trzeba sie starac, duzo zalezy tez od asystenta z ktorym ma sie zajecia..
    jeśli chodzi o Lublin - na moim roczniku panuje przekonanie że najlepsze miejsce na staż to szpital na Kraśnickich (nie wiem z jakiego powodu), większośc ludzi tam właśnie się wybiera..
  • merowing

Dziwne, na moim też tak mówili, miejsca na Kraśnickich się szybko skończyły, ale ogólnie ludzie nie wyrażają się pozytywnie. Rok temu kilka osób zmieniało szpital, w tym roku też. Koleżanki i koledzy mówią, że jest nieprzyjemna atmosfera (nie wszędzie). Są też nieraz 16 godz. dyżury na których nic nie robisz ale musisz być...
    Z moich info na bieżąco wygląda to tak:
    PSK4 - nie robisz nic
    PSK1 - interna masakra ale dużo się nauczysz, reszta jak chcesz to dużo robisz i się nauczysz, jak nie to nie. Bardzo mili lekarze!
    MSW - samodzielne 16 godz. dyżury
    Kolejowy i Wojskowy - nie wiem.
  • Straszna Baba Jaga

Dawny Kolejowy (Aktualnie Międzyleski Szpital Specjalistyczny) polecam na staż. Intena na I Wewnętrznym- prowadziłam pacjentów, oczywiście pod kontrolą, ale na prawdę duuużo mozna się nauczyć. Gorzej z pracą tam potem, zwłaszcza dla kobiety. Wogóle nie ma co w większości miejsc liczyć na etaty, a z rezydenturą też nie koniecznie Cię przyjmą, nawet jak masz dorobek naukowy i doświadczenie- wystarczy, że jesteś młodą mężatką, a jeszcze gorzej jak w ciąży. Taka jest Warszawa. Oczywiście są wyjątki, bo mnie szef przyjął wiedząc, że jestem w 3 miesiącu. Zarobki w Warszawie marne. Jest natomiast jedno wyjście- wielu moich znajomych, w tym ja, pracujemy w POZach- zarobki często lepsze, ja mam np. ok 17zł na rękę za godzinę. Tylko trzeba to lubić, bo praca nielekka.
    Co do dostania się na staż, jest możliwość, że pogadasz w danym szpitalu i jesteś, moja znajoma zmienila miejsce stażu już po rozdaniu miejsc- przeniosła się z Pruszkowa do Międzylesia.
  • Kasia

No i chyba na to będę liczyć..
    Dzięki Babo Jago za odpowiedź !!Może ktoś z twoich znajomych robił staż na Czerniakowskiej i wiesz coś o tym szpitalu?

Co do szpitala na Kraśnickich: ponoć jest 'przyjazny dla studntów' bo ma barek i szatnię; )
  • Anonim

Ja wiem tyle że to przyjazny szpital i podobno łatwo się dostac na staż. Mam koleżanke która tam go odbyła.
    Na medycyne koniecznie rozszerzone:fizyka chemia i biola? ( dwa ostatnie wiem ale fiza tez?)
  • Anonim

spytaj na gronie jak dostać się na medycynę, tutaj stara gwardia kończąca studia lub stażująca się przebywa.
  • Anonim

Dzieki za radę:)
    Więc pytam jak dostac się na medycyne?
  • 1
  • 2
| |

Bardzo atrakcyjne grono; ) z mnóstwem interesujących tematów i interesujących osób. Tematy n...

Fotki

Miejsca grona (0)