Medycyna [3500]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • morphiusz

>Teoretycznie "wielokształtny częstoskurcz komorowy" to nie to samo... bo "torsade de pointes" bez tętna powinno być. Ale rzeczywiście podoba mi się ten wielokształtny.

Wolisz określenie: "częstoskurcz komorowy z nieregularną akcją komór charakteryzujący się ciągłą zmianą wektora zespołu QRS"?

Pani kardiolog nadzorująca mnie na stażu z kardio potrafiła to powiedzieć z szybkością karabinu maszynowego i nienaganną dykcją; ] (ale to był szatan ew. UFO, bo nie jadła i nie spała).

Ordynator za to nazywa to sercowym patatajem; ]
  • Anonim

a przeplatanka szczytów czy weżyk generalski -vide książka dabrowskich ?
  • Anonim

Sejsmograf :D
  • dr Yakub

Zebrałem do kupy; )

kanapka - zmiażdzony samochód
    nurek - kloszard
    leżak - kloszard
    gumiś - kloszard
    architekt dykty - żul
    koneser jagodzianki - żul
    leżak postulatywny - awanturujący się żul
    parzydełka - defibrylator
    stłuczki - poszkodowani z urazami głowy
    przelocik - MRI rezonans magnetyczny
    dodać wapna - poprosić o konsultacje
    wsadzanie druta - koronarografia
    depesza z damaszku - wynik EKG
    szef kuchni - pierwszy operator na sali operacyjnej
    etanolowa polidipsja
    czajnik - obrzęk mózgu
    pastuch - defik
  • morphiusz

dopisz jeszcze:
    chrupka skórka/tost - oparzenie/chory z oparzeniami
    ferrero roche - pacjent owinięty złotą folijką
    zipadło vel dmuchawa - respirator

Ostatnio modne u nas "zapodać cipkensa" (ciekawe kto zgadnie o co biega).
  • Andrzej

LMA?
  • morphiusz

Tja; ]
    Dyrektorium zamówiło i się bawimy; ]
  • Anonim

Schwanzin C - (brzmi jak antybiotyk) a oznacza pacjenta/pacjentkę cierpiącego na niedojebitis chronica protracta.

http://www.messybeast.com/dragonque...
  • Anonim

Celestial discharge i fascinoma to moje faworyty :D
  • Jack Sparrow

...niesmiertelne zespoly ZBCC oraz CHGW:)

...bo rentitis chronica juz zdaje sie bylo;)

Na moje oko wydziwiacie troche z tym "slownikiem"-poza powyzszymi spotkalem sie tylko z gumisiami,trolami oraz agregatami.No i masa skrotow-gastrit,colit,peritoni t,etc:)
  • Mariusz

Nie znalazłem innego tematu o podobnej dziedzinie, więc piszę tutaj.

Przygotowuję się teraz do matury ustnej z polskiego (bardziej rozpoznanie). Jako swój tematy wybrałem "Języki środowiskowe i gwary zawodowe w języku polskim", który to mogę zawęzić do gwary/slangu lekarskiego i języka medycznego.

Mam już jak dotąd jako prawdopodobnie odpowiednią pozycję "Praktyczny Słownik Medyczny" Jarosława Jóźwiaka plus ewentualnie jeden z artykułów już wymienionych w tym temacie, bądź inny. Jednak potrzebuję jeszcze chociaż jedną mocną pozycję dotyczącą tematu, podobną do wymienionego słownika, ale najlepiej o nieco innym profilu. Chodzi mi o duży artykuł, książkę, cokolwiek.

I tutaj moje pytanie - czy ktokolwiek z was potrafiłby mi polecić jakiś materiał, albo chociaż źródło informacji, miejsce gdzie powinienem spróbować szukać wiedzy z tego zakresu.
  • http://grono.net/chat/#medycyna/top... mozesz napisac do tej dziewczyny, ktora prace pisala semstralna.
  • Estarriol

----> Przygotowuję się teraz do matury ustnej z polskiego (bardziej rozpoznanie). Jako swój tematy wybrałem "Języki środowiskowe i gwary zawodowe w języku polskim", który to mogę zawęzić do gwary/slangu lekarskiego i języka medycznego.

Kurcze,,, szkoda trochę Twojego wysiłku.
    Nauczyciele polskiego w liceum bardzo rzadko potrafią docenić pracę ucznia i bardzo rzadko potrafią rozmawiać o czymkolwiek poza lekturami.
    Tym gorzej, że mają paskudny zwyczaj zaniżania oceny osobom, z którymi z powodu własych braków nie potrafią rozmawiać...
    Ostrożnie!
  • Mariusz

Mały offtop, żeby odpowiedziec na post Estarriol'a - od początku wiedziałem, że wybierając taki temat będzie niekiedy dziwnie, bo jak coś tak specjalizuję to nie ma możliwości, żebym natrafił na kogoś kto się na tym zna i może zadawać konkretne pytania. Mogą się wnerwić i pytac o rzeczy z sufitu. Z drugiej strony egzaminatorzy nie mogą też za bardzo z poza tematu wychodzić.

Wracając do tematu - korzystając z pomocy osoby, którą wskazała Aś znalazłem już całkiem sporo pozycji całkiem mocnych to jest ksiązkowych analiz gwar zawodowych, konkretnie lekarskiej i gwary studenckiej. Teraz już pomoc w szukaniu nie jest mi aż tak bardzo potrzebna, jednak jeżeli ktokolwiek natrafi na ciekawy artykuł, felieton nie wymieniony w tym temacie będę wdzięczny za podanie go, przesłanie jako wiadomość.
  • Jack Sparrow

...a pomyslec,ze kiedys na mature z polskiego trzeba bylo sie uczyc-co gorsza,czytac jakies-za przeproszeniem-lektury...
  • Anonim

A ja Wam powiem, za robotę się weźta :D U mnie zaraz się zacznie ruch :) Najlepszego w Nowym Roku.
  • GhostWoman

czyżby dyżur w Sylwka?;>
| |

Bardzo atrakcyjne grono; ) z mnóstwem interesujących tematów i interesujących osób. Tematy n...

Fotki

Miejsca grona (0)