-
>Protsi napisał
>Trzeci to jakaś przewlekła choroba autoimmunologiczna
>przychodząca falami... Lupus erythematodes... Albo inna
>cholera...
LE odpada, bo pomaga mu słońce. W LE światło znacznie pogarsza stan pacjenta.
-
casus
Żeby było jasne - nie ja jestem tytułowym Zbyszkiem z komentarzy na bloku Morfeusza - ja tylko skopiowałem treść jego komentarzy żeby było łatwiej analizować przypadek. :) -
:K∂
wyniki w sumie są w porządku, więc trudno powiedzieć, - trzeba by dokładniej zebrać wywiady i zbadać przedmiotowo. Jeżeli by nic nie wyszło wysłać do psychiatry i obserwować co jakiś czas, bo z powietrza to się nic nie wymyśli.
Jeżeli jedyne zmiany są w migdałkach i ew. płuca - pobrać wycinki i zobaczyć pod mikroskopem, bo to może być jakaś kazuistyka. gdyby nie ta dobra morfologia, CRP i brak jakichkolwiek oznak NN to pasowałaby jakaś choroba autoimmunologiczna naczyń vide: polyarteritis nodosa, ziarninakowatośc Wegenera o nietypowym przebiegu, mikroskopowe zapalenie naczyń... -
morphiusz
-
-
A mi to śmierdzi czymś neurologiczno-endokrynologiczn ym. Fajnie by było gdyby badania były pobierane podczas objawów.
-
Łowca szkeletów
Jak nie wiadomo co to jest to może jakiś nowotwór - ja bym tak strzelał -
Käßmann
Proszę o poradę. Pacjent dwa lata temu w czasie jedzenia dostał nagle obrzęku lewej przyusznicy. Zażył Dalacin C w dawce 300 mg 2xd, obrzęk zmniejszył się już po pierwszej tabletce, ale nie całkowicie, brał przez dwa tygodnie, ale ślinianka nadal pozostała obrzmiała. Po kilkunastu miesiącach obudził się z takim samym obrzmieniem, które powiększało się podczas jedzenia, zażył Diclac i obrzęk zmniejszył się do poprzedniego stanu. Usg wykazało, że w przyusznicy są widoczne węzełki śliniankowe, ale nie ma tam kamicy przewodowej, są też powiększone węzły podżuchwowe. Czy to może być spowodowane wolno wyrzynającą się ósemką, która wchodzi w kanał żuchwy i czy należałoby nadal brać antybiotyk przez dłuższy czas? Będę wdzięczny za komentarz.