-
dominisia :)
Nie wiem czy jest potrzeba zakładania tego wątku, ale pomyslałam ze skoro załozyliscie watek odnosnie angielskiego i pisania zestawów jakie mieliscie, to moze by tak tutaj pisac jakie pytania zadaje wam komisja na jezyku polskim. Bo ja osobiscie nie wiem czy to sa takie szczególowe czy ogolne. -
LomaniTo
pytania zaleza od tematu prezentacji
i sa odnosnie lektur z ktore masz w prezentacji
i odnosza sie danego watku poruszonego w prezentacji -
weronika
Wiesz co jeśli chodzi o te pytania to zależy już w zależności od komisji. Ja np. miałam nauczycielkę ze szkoły, która zadawała bardzo szczegółowe pytania i nie powiem zszokowała mnie jednym, była też przewodniczącą to może coś od tego zależy? Z kolei druga pytała o proste rzeczy z lektury, także jestem do przodu!:)
pozdrawiam stresowców:):D -
Damian.
-
-
Ptz
>Damian. napisał
>Orientujecie się ile pytań mogą zadać i ile mają na to
>czasu? :F
10 minut, pytania dotyczą tematu lub bibliografii przedmiotu/podmiotu -
Kasiek;D
zadają niby 3 pytania (ale to tylko niby), mi z tymi pytaniami pomocniczymi to razem z 10 zadała heh, jeszcze takie głupie że nie wiem... i na każdą moją odpowiedź ona kręciła głową że to nie tak i mówiła że nie prawda... no ale zdałam i to nie najgorzej;) no ale wszystko jest zależne od komisji, mnie np pytali o interpretacje tytułu takiego dość głupiego utworu... -
** Martini **
moja przyjaciółka miała dzisiaj polski... jej temat to coś o przestrzeni miejskiej w utworach XIXw... zadawali jej pytania o jej opinie... np. czy uważa ze Pałac Kultury powinien zostać w Warszawie czy powinni go zburzyć.... albo jak ocenia obecny stan Warszawy, czy podoba jej się to miasto, co by w nim zostawiła/zmieniła...
Ogólnie z tego co słyszałam to podobno dość często nauczyciele pytają o Twoje zdanie... dlaczego ten temat, który z utworów Ci się najbardziej podoba, czy utożsamiasz się z głównym bohaterem/ką... itp -
Kasiek;D
moja komisja niestety ale takich pytań unikała niczym ognia, za to 2 grupa mojej klasy mająca z kimś innym dostawała pytania typu "Dlaczego wybrałeś właśnie te książki" lub o ich opinie na różne tematy... -
Bomba Atomowa
No bo to raczej zależy od tego jak bardzo wyczerpiesz temat. Jak powiesz o wszystkim to nie mają Cie po prostu o co pytać bo już wszystko powiedziałaś. Dlatego w takiej sytuacji pytają o pierdoły typu 'dlaczego wybrałas taki temat' itp -
Robert S
-
czuczi19
Witam! ja mam temat: Młodość jako temat i problem w literaturze XIX i XX w. Omów problem na wybranych przykładach literackich.
wybrałam "Przedwiośnie", ,"Cierpienia młodego Wertera", ,"Oda do młodości" , ,"Do młodych", "Pokolenie" i "Ocalony".
Jakich mogę spodziewać się pytań??
egzamin mam w poniedziałek -
>** Martini ** napisała:
> podobno dość często
>nauczyciele pytają o Twoje zdanie...
to nie się mnie lepiej o to nie pytają... bo oni nie uwierzą.. a ja nie znam xD -
już nie ruda
>czuczi19 napisała:
>Witam! ja mam temat: Młodość jako temat i problem w
>literaturze XIX i XX w. Omów problem na wybranych
>przykładach literackich.
>
>wybrałam "Przedwiośnie", ,"Cierpienia młodego Wertera",
>,"Oda do młodości" , ,"Do młodych", "Pokolenie" i
>"Ocalony".
>
>Jakich mogę spodziewać się pytań??
>
>egzamin mam w poniedziałek
mnie z wertera zapytali o sposób w jaki napisana jest książka, o postać lotty- kim była itd tyle z ogólnej znajomości lektury
z pytań innych to- dlaczego ten temat, w jaki sposób literatura dodatkowa pomogła ci w napisaniu pracy, wpływ tego jaki jest motyw na sposób pisania utworu, prośba o wymienienie innych przykładów z literatury których dotyczy dany temat + pytania oddzielnie w stosunku do wybranych utworów, rzadko pytają o te spoza kanonu lektur
-
motyleqq
>już nie ruda napisała:
rzadko pytają o te spoza kanonu lektur
hehe, ciekawe o co mnie spytają, nie mam ani jednej szkolnej lektury :D
-
Kasiek;D
także nie miałam ani jednej szkolnej, a pytali właśnie o te książki co miałam no i o filmy.... -
Peloniusz xD
ja mam temat wielkie przyjaźnie w literaturze i filmie. omów na wybranych przykładach. Dowaliłem oliwy do ognia bo wybrałem lalkę, pana tadka, dzieje tristana i izoldy, małego księcia i film "pręgi".
egzamin mam 19go!! kierejwa będzie się działo :/ -
Magdalena.
Mój temat to stereotypy kobiecości na przestrzeni rożnych epok literackich.
Przyjemny,zrozumiały temat,tylko obawiam ie ze pytania komisji już takie nie będą;/ -
Igor
Ja mam wpływ wojny psychiki człowieka na podstawie wybranego okresu literackiego, mam książki 2 o wojnie w Vietnamie i "Ptaśka" -
Panna O.
>Kasiek;D napisała:
>także nie miałam ani jednej szkolnej, a pytali właśnie o
>te książki co miałam no i o filmy....
oo mały off top,ale miałaś fragment filmu? albo ogólnie ktoś kto się tutaj wypowiada. Jak macie film w bibliografii to każdy bierze jakiś fragment i robi z tego prezentację multimedialną? Bo ja w sumie się bałam,że mi coś nie zadziała,czy coś:D i nie zrobiłam:P mam tylko jedną lekturę. Dwa filmy i dwie książki z poza kanonu. -
Anonim
Witam, jeżeli miał już ktoś egzamin z j. polskiego - ustnego na temat: Postawy człowieka wobec Boga na podstawie utworów M. Sępa - Szarzyńskiego, F. Karpińskiego i ks. J. Twardowskiego, to byłabym wdzięczna jeśli zamieściłby pytania komisji jakie miał.