-
Anna
-
Ania
-
Anonim
-
o l a
-
-
Nacik
i ja :)
mat, geo, ang, niem.
Moze slyszeliscie cos na temat kursow przygotowujacych prowadzonych przez SGH? -
o l a
szczerze mówiac to ja nic nie słyszałam ze wogole takie sa organizowane..no własnie a propo kursów to planujecie gdzies sie zapisac czy samemu sie przygotowujecie???
Mam jeszcze jedno pytanko dotyczce samej rekrutacji...Czy na SGH jest brany pod uwagę wynik z matury ustnej z języków obcych??? -
Nacik
Dobre pytanie; )
Ja napewno zapisze sie na matme. Z reszta chyba podolam sama :) -
o l a
No na matme jestem juz zapisana na sikore...Szukałam czegos innego bo słyszałam różne opinie na temat tych kursów, ale nie znalazłam niczego genialnego... A w sumie nie mam problemów z matmą, jedynie chciałabym to sobie jakoś wszystko uporządkowac.. -
Shagga
No też bym chciała na matme gdzieś się zapisać. Zdaje mat geo niem ang.
Punkty z matury z języków obcych są brane pod uwagę ale dodatkowo jest jeszcze egzamin ustny z wybranego języka obcego już na sgh. Troche mnie przeraża ta rozszerzona matma. Znacie jakieś dobre sadystyczne ostre kursy? -
zdun
i ja też.
zdaje mat, geo, ang - rozsz
niem - podst (raczej)
a co do rekrutacji.. punkty z matury ustnej z języków nie są w ogóle brane pod uwagę. liczy się tylko to co napiszemy. a już na sgh nie ma żadnego egzaminu ustnego z wybranego języka ustnego, bo
po 1.: nie ma takiego egzaminu, bo go po prosty nie ma, bo jaki miałby być jego cel? (wyjaśnię poniżej dokładniej)
po 2.: nie ma egzaminu z wybranego języka, bo na SGH uczymy się tych dwóch języków obcych, które zawarliśmy w podaniu rekrutacyjnym (czy w czymś takim, nie wiem dokładnie, ale chodzi mi o to, co składamy, ubiegając się o przyjęcie; wniosek), czyli najczęściej będą to te dwa języki, które zdawaliśmy na maturze (bo mało takich, którzy zdają 3 obce nowożytne)
kwestia języków wygląda dokładniej tak, że jeden jest rozszerzony, a drugi podstawowy, oznacza to, że z rozszerzonego jak napiszemy maturę na 100%, to mamy 100pkt, a jak z podstawowego na 100%, to mamy 1/3 tego, czyli 33,(3) pkt.
do tego dochodzą dwa przedmioty (oczywiście rozszerzone) za które w sumie możemy mieć 200pkt czyli RAZEM 333,(3) pkt.
w tym roku próg przyjęć wyniósł 258 pkt, czyli żeby się dostać, trzeba było zdać maturę na dokładnie 77,4 % z każdego przedmiotu.
wracając do tych języków, to to jest tak na SGH że lektoratów z jęz. podstawowego, czyli w moim przypadku z niemieckiego, jest więcej niż z rozszerzonego. oni tłumaczą to tym, żeby wyrównać umiejętności językowe i znać oba języki na podobnym poziomie, co moim zdaniem jest bardzo dobre.
jeśli chodzi o przygotowania...ja na wakacje zabrałem vademecum z geografii (wyd. Operon - jakby ktoś chciał, bo polecam:) i wcale ono nie leży schowane w torbie:p, matma=zadania, zadania, zadania i jeszcze raz zadania, najlepiej z dobrym nauczycielem, który pomoże, doradzi, wskaże krótszą drogę. języki to już nie będę mówił, bo każdy jest na pewno świadomy ile istnieje możliwości (moją ulubioną jest angielska telewizja, np. bbc news lub al jazeera english, choć to tylko jeden z niewielu sposobów na -przyjemną- naukę)
to tyle, mam nadzieję, że pomogłem wszystkim zainteresowanym :) -
o l a
pomogłes i to bardzo:)
co do nauki to obiecuje sobie, ze zaczne sie uczyc systematycznie...od wrzesnia.
W wakacje...nie potrafie sie zmobilizowac...:) -
zdun
-
Carla
załamałam sie. podłamałam się. i idę się powiesić. :)
chyba jedna zastanowię się jeszcze nad tym sgh. za dużo nauki, za mało chęci. -
o l a
to fakt ze nauki jest od cholery...ale mysle ze warto spróbowac...:)jesli nie sgh to poprostu bede musiala sie zadowolic jakims podobnym kierunkiem na mniej ambitnej uczelini... -
Anonim
wiecie jakie ja mam do tego podejscie?
ze lepiej troche pozapierdalac przed matura
zdac ja przyzwoicie
popracowac nad efektem
a potem na studiach tylko pierwszy rok ładnie pozaliczac i z góreczki
wole sie wziac teraz anizeli studiowac byle gówno byle gdzie
:)
zycze wszytskim powodzenia -
zdun
-
Anonim
-
zdun
no czasem podobno sprawiam wrażenie :)
a tak na serio to żeby coś osiągnąć to się trzeba trochę namęczyć -
Anonim
-
Gosia
Ja przymierzam się do sgh ale szczerze mówiąc to się boję rozszerzonej geografii i niemca, chętnie "pozapierdalam" przygotowując się do matury. A to 77,4 % chyba będzie śniło mi się po nocach