-
Anonim
Topic o angielskim na maturze...;)
A ja korzystając z okazji zamieszczam swoje pytanie:
Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś dobre repetytorium z angola, pod kątem słownictwa i ćwiczeń ze słuchu - poziom rozszerzony..??
-
Anonim
własnie zdaje ktoś angola rozszerzonego?:D jak tak to z jakich materiałow sie przygotowujecie? -
Ђурђевак
ja zdaję. na razie normalnie lecę z książki, na dodatkowy też chodzę. a dobre jest repetytorium oxfordu. -
`~~ஜEwelaஜ~~`
też zdaję rozszerzenie, ale na razie wystarcza mi lekcje w szkole, coś dodatkowego zacznę pewnie w 3klasie. -
-
Яша
Ja zdaję co prawda bilingual ale generalnie książki autorstwa Cambridge mogę polecić, a co do słuchanek to BBC albo CNN. -
Andź.
Ja bardzo poważnie myślę o rozszerzeniu z ang, ale... . Hm. Obawiam się, że moja anglistka mnie wyśmieje i będzie miała sporo racji. -
Tomek
polecam repetytorium Longmana, 3 płyty CD, zajebiście opracowane słownictwo, zwroty na maturę ustną i różne zadania dotyczące pisemnej (testy ze słuchu, formy długie itd.). Jednak książka obejmuje tylko zakes podstawowy -
Anonim
Też polecam repetytorium Longmana. Przygotowuje nie tylko do pisemnej, ale i ustnej. Jak oceniacie dzisiejsze tematy na maturze rozszerzonej? -
Anonim
-
Anonim
Ja tylko znam z podstawowej.
1 praca : zostawiłeś coś w hotelu. Napisz pismo, w którym dziękujesz za pobyt i prosisz o odesłanie tej rzeczy.
2 praca : zostawiłeś pieniądze koledze na zakupy, bo coś tam coś. Napisz, żeby zrobił zakupy i że pieniądze ma np. na stole.
-
Kejt^^
-
k.
po tej maturze to ja sie zastanawiam czy nie pisac angielskiego...taki banal... -
Karol
>Яша napisał
>Ja zdaję co prawda bilingual ale generalnie książki
>autorstwa Cambridge mogę polecić, a co do słuchanek to
>BBC albo CNN.
Na początek CNN lepsze. Więcej mozena zrozumiec. BBC to tradycyjne brytyjskie gadanie z kluskami w gebie. Ale mimo wszystko jest w przygotowaniach do matury(zwlaszcza rozszerz) lepsze. Bo na maturze tez zdazaja sie niewyrazne texty. wiec warto pocwiczyc wczesniej ich rozumienie;) -
Anonim
a ja polecam repetytorium z Longmana, takie niebieskie, wydaje się całkiem nieźle, w szkole go przerabiamy oprócz podręcznika New Opportunities; ) -
.
-
Magdalena
-
Anonim
-
Anonim
no ja też polecam Longmana repetytorium+testy+4 płyty
a za parę dni będę miał takie 600stronicowe kobylsko z listeningami na angla, więc jak co podam nazwę - a to jest tanie, ok.40 ziko, więc spoko, a przyda się do ćwiczenia słuchania -
Яша
niezłe są też wszelakie książki przygotowywujące do egzaminów SAT, może trochę nie pasują poziomem do matury ale są świetne na poszerzenie słownictwa. -
Anonim
ja polecam 'Revise for Matura' wydawnictwa Macmillan Polska, naprawdę dobre słownictwo i gramatyka, do tego masz jeszcze ćwiczenia przykładowe maturalne, rozumienie ze słuchu i na płytce wszystkie odpowiedzi. Jeśli chodzi o słownik,..osobiście korzystam ze słownika OXFORD.