Matura 2007 [1681]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ziela

Temat na ktorym mozna pisac swoje tematy i jakies problemy z nimi. Ja np mam taki maly problem ...temat"Motyw latarnika w malarstwie i literaturze" jaka bibliografia? No bo na pewno "Latarnik" "Cienie" i co jeszcze? Moze mit o Prometeuszu mozna poruszyc? Uzgodnie to jeszcze z sorką,ale może macie jakies propozycje,bo raczej duzo materialu na ten temat nie bedzie:/
  • Anonim

hmm... i dobrze zen ei bedzie dużo materiału. do prezentacji bierze się 2-3 utwory/dzieła. ne iwiećej.
  • Mahoń.

Ja wybrałam temat "sposoby kreowania krakowksiej bohemy w publicystyce i literaturze młodopolskiej. Przedstaw na wybranych przykładach".
    Dzięki temu będe miała pretekst zeby pojechać do Krakowa w roku szkolnym; d
  • mila :]

^^ o ciekawy temat ! :)

ja dostanę jutro tematy...ale podobno jest ich ponad 270- będzie wi czym wybierać;)
  • Olcia:)

Motyw lustra w literaturze :)
    temat ciekawy tylko bibliografii jeszcze nie mam ani nic
  • agata

motyw lustra ?? hmm, może l. carroll "po drugiej stronie lustra" <druga część alicji w krainie czarow> ?? pewnie trochę za dziecinne, ale tak mi przyszło do głowy :]

nie szkodzi przeczytać; ] jak znajdę chwilkę to z pewnościa przejżę :) dzięki :*
    jak ktoś ma jakieś jeszcze propozycje, to byłabym wdzięczna; p
  • Anonim

w sumie to moz.ę troche naciagne ale nei wiem czy pamietasz "Lalkę"? tam pojawia sie kilkukrotnie moyw lustra w przypadku Izabeli i jej ojca... oni an początku utworu częśto spoglądajaw lustro... nei pamieam dokałdnie w jakim to było kontekscie ale mozę warto by było do tego zajrzeć? ja miałam w zesłżym roku "Portrety kobiet w literaturze":-D omawiałam własnei "Lalkę" i "Granicę":-D
  • Anonim

a tka w ogóle jesli ktos weźmie temat o kobietach to chetnei pomoge w doborze utworów bo trochetego przejrzałam jak wybierałam utwory do mojej prezentajci:-D
  • Anonim

"Różne sposoby tworzenia wizji końca świata w literaturze i malarstwie. Przedstaw, odwołując się do wybranych przykładów"
    Ale jeszcze sie nie jestem pewna...;/
  • Anonim

>Elise napisała:
    >w sumie to moz.ę troche naciagne ale nei wiem czy
    >pamietasz "Lalkę"? tam pojawia sie kilkukrotnie moyw
    >lustra w przypadku Izabeli i jej ojca... oni an
    >początku utworu częśto spoglądajaw
    >lustro... nei pamieam dokałdnie w jakim to było
    >kontekscie ale mozę warto by było do tego
    >zajrzeć? ja miałam w zesłżym roku
    >"Portrety kobiet w literaturze":-D omawiałam
    >własnei "Lalkę" i "Granicę":-D

heheh ja mam temat: "portet kobiety w literaturze i sztuce" ii tez juz chyba wiem jakie utwory do tego zalicze aa mam swoj wlasny pomysl zeby podzielic wizerunki kobiet na rozne kategorie i to mi sie podoba:) jestem dumna z siebie heheheh a laka i granice to sa chyba najtrafniejsze teksty do tego tematu :) pzdr
  • Anonim

temat fajny. duzo rzeczy można pod to podciagnąć. jest wiersz miłosza "piosenka o koncu swiata", można wziąć Apokalipse św. Jana i jest obraz " Czterech jeźdźców Apokalipsy" (mogłam przekręcic tytuł). ale jest też mnóstwo innych dzieł które nawiązuja do tego tematu.
  • Anonim

ja co prawda nie mogłam wziąć sztuki bo w temacie miałam tylko literaturę... a do tego tematu nawiażuja też "Noce i dnie" Dąbrowskiej bodajze, "Przedwiośnie", mogą byc "Syzyfowe prace", "Pan Tadeusz", "Antygona"... kobiet było wszędzie pelno:-DMi osobiscie spodobała siemozliwosć zestawienia "Granicy" z "Przedwiosniem" ale musiałam wybrać dwie epoki wiec to odrzuciłam. temat w mojej klasie miała oprócz mnei jedna osoba, ale temat jest taki ze naprawdę moze go mieć cała klasa i nadl nei bedzie wyczerpany i mozna tak zrobić że nikomu sie nei powtórzą utwory:-D
  • Polkens

A my jeszcze nie dostaliśmy tematów na ustny polski...co za świstwo.; / Ale "jeszcze we wrześniu" dostaniemy :|

tia...może 28... :P
  • rEwelka:]

ja sie zastanawiam nad tematem "Buntownik bez powodu czy z wyboru? Przedstaw problem buntu na podst wybranych utworów literackicha" a "Kto ty jesteś człowieku - zbrodniaz czy bohater? Scharakteryzuj, w oparciu o przykłady literackie, wybrane sylwetki władców" ale chyba wezme to z buntem tylko kurcze o buncie jest jeszcze jeden temat i teraz mam dylemat czy wziąc ten pierwszy czy "Omów motyw prometejskiego buntu w wybranych utworach literackich wybranych epok" .....i teraz zonk :/
  • Anonim

>Paulka napisała:
    >A my jeszcze nie dostaliśmy tematów na ustny
    >polski...co za świstwo.; / Ale "jeszcze we
    >wrześniu" dostaniemy :|
    >
    >tia...może 28... :P

Ja tez nie dostalam:/ i podobno ok 20 dostaniemy a do 29 trzeba podac temat:/:/;/:/ tylko się załamac

my dostaliśmy jeszcze w czerwcu :D:D:D

ajjj motyw buntu, baaaardzo bym chciała by u mnie w tematach było coś z tym powiązanego...a tu niiiic :/

Lalkę, jak i inne lektury muszę i tak sobie poprzypominać :P czytałam to w zeszłe wakacje, więc już trochę czasu zleciało; )
  • ewelina

natomiast my tematow jak nie mielismy,tak nie mamy.:p
  • ania.

a ja juz mam... i szczerze mówiąc to zastanawiam się nad tematem "motywy erotyczne w literaturze" :DDDDDDD
  • Anonim

jest taki temat? :O