Matematyka [4312]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Justyna.

nic nie jest jasne bo nadal nie wiesz z kim rozmawiasz i gdzie jestes:)
  • Agnieszkilla

dość trudne...ja nie mam pomysłu
  • marti

hehe może jestem spóźniona ale ja dopiero dotarłam na to grono.:P

PŁN: zieloni-prawda
    czerwoni-fałsz
    O - OG
    PŁD: zieloni-fałsz
    czerwoni-prawda

Spotykam gostka, nie widze go bo jest ciemno. Mam zadać mu 1? pytanie, które wskarze mi na której półkuli jestem i jakiego koloru jest ufek, którego spotkałam. Na pytanie może odpowiedzieć tylko TAK lub NIE.

kurwa nie wiem :P
  • Anonim

Ta zagadka nie ma rozwiązania, bo są 4 pytania a tylko 2 odpowiedzi.
  • Anonim

>k@m@ napisała:
    >Ta zagadka nie ma rozwiązania, bo są 4 pytania a tylko 2
    >odpowiedzi.

Chyba jest ciut niefortunnie sformułowana, bo na "gdzie jestem?" jest dużo możliwych fałszywych odpowiedzi. Znam parę innych wariantów.

1) Jesteś na rozstaju dróg i nie wiesz czy iść w lewo, czy w prawo. Są tam bliźniacy, którzy słyną z tego, że jeden zawsze kłamie, a drugi zawsze mówi prawdę. Niestety nie potrafisz ich odróżnić. Zadaj jednemu z nich jedno pytanie, aby wybrać właściwą drogę.

2) Zwiedzasz odległe kraje i porwali cię mieszkańcy wioski o dość osobliwych tradycjach. "Powiedz jedno zdanie. Jeśli będzie ono prawidziwe, poczęstujemy cię pająkiem. Jeśli nie będzie prawdziwe, poczęstujemy cię wężem." Ty nie masz ochoty ani na węża, ani na pająka, ale odmowa postąpienia wegług tradycji by rozwścieczyła tubylców. Skonstruuj więc takie zadanie, aby żaden poczęstunek nie był adekwatny.
  • kuba

co do pierwszej zagadki to jak już parę osób powiedziało nie można wybrać z czterech możliwości za pomocą dwóch możliwych odpowiedzi więc zagadka nie tyle jest trudna co bez sensu.
    to tak jak ta: "zadaj pytanie tak/nie żeby dowiedzieć się która jest godzina". ale trudna :)

a jeśli chodzi o ostatnie dwie:
    1) jak wyżej czyli: co by twój brat powiedział gdybym się go zapytał gdzie nie iść?
    2) zaraz mnie poczęstujecie wężem :P
  • Konstancja Leopoldyna Futnik

zapytałabym się:
    "śpisz?"-odpowiedź jest oczywista: nie.
  • bartkiller

>Konstancja Leopoldyna Futnik napisała:
    >zapytałabym się:
    >"śpisz?"-odpowiedź jest oczywista: nie.

chodzi o to, żeby w jednym pytaniu uzyskać obydwie potrzebne informacje
  • Beniamin Wantulok

mam rozwiąznie: zadaj pytanie "czy to prawda że jesteś zielonym kłamcą mieszkającym na południu"?
    jeśli powie nie to znaczy że skłamał bo przecież zieloni na południu kłamią wniosek z tego taki że mieszka na południu i jest zielony: proste
  • Tomasz Wegner

Ja znam odpowiedź, a mam tylko 14 lat :)

Po prostu omijam gostka i idę dalej ulicą, a ufoludka mam w dupie :P
    Proste :D
  • Wojciech Mazur

A może po prostu wystarczy zapytać jakieś blachę pytanie typu czy jest dzień czy noc jeżeli skłamie czy też powie prawdę spytać się go na której półkuli jesteśmy i wtedy się już domyślimy czy to prawda czy fałsz wiec pytanie brzmi "Jest dzień czy noc i na której półkuli jestem" A jeżeli pytanie nie może się składać z 2 elementów to może "Z której strony dziś wzeszło słońce" jeżeli powie nam że z tamtej to znaczy że z drugiej bo dziś jeszcze słońce nie wzeszło czyli kłamał ale jeżeli znowu powie że dziś nie wzeszło to znaczy że mówi prawdę ale nadal nie wiemy gdzie się znajdujemy bo więcej pytań zadać nie możemy
  • Leszek Guła

W jakim celu? Kogo to obchodzi? Rozwiązałeś?
  • Leszek Guła

http://lwgula.pl.tl/
  • Adam k

Pytanie powinno brzmieć: "Czy jeżeli zapytałbym Ciebie, czy jestem na półkuli północnej, odpowiedziałbyś "tak"?". Prawdomówny na północy powie prawdę, czyli tak, kłamliwy musi skłamać, bo na samo pytanie "czy jestem na północy", odpowiedziałby "nie", więc na pytanie "Czy jeżeli zapytałbym Ciebie, czy jestem na półkuli północnej, odpowiedziałbyś "tak"? również odpowie tak. Na południu analogicznie obaj muszą powiedzieć "nie".
  • bartkiller

rozwiąż jeszcze jedną zagadkę w takim razie - policz ile razy w tym wątku już padła poprawna odpowiedź :)
  • Roksana nie powiem

A ja bym zadała pytanie takie:
    Czy kłamiąc powiedziałbyś czy jestem na półkuli północnej ?
    I załóżmy on by odpowiedział nie, nie odpowiedziałbym kłamiąc, że jest na półkuli północnej...czyli, że wychodzi na to, że jest to czerwony, który mówi prawdę czyli znajduję się na półkuli południowej; ))
| |

Królowa nauk. Najpięknijsza i najbardziej logiczna nauka. To grono jest dla tych, którzy kochaj..

Fotki

Miejsca grona (0)