Matematyka? To nie dla mnie. [6687]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskal...

Słyszeliście o tej chorobie? Założyłam ten wątek, ponieważ niewiele osób posiadających problemy w dziedzinie matematyki dostrzega u siebie objawy dyskalkuli. A chyba wystarczy pójść do psychologa, aby wydał konkretne pismo do nauczycieli? Oczywiście kawałek papieru nie rozwiąże nam umysłów, ale rada pedagogiczna może spojrzeć na nas łaskawszym okiem.
  • Paweł

czego to ludzie nie wymyslą...
  • Lypa

>ℓiviα napisała:
    > http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskal...
    >
    >Słyszeliście o tej chorobie?

Słyszeliście. Doprawdy dziwi mnie taki pęd ludzi do robienia z siebie upośledzonych umysłowo baranów.

EDIT: Ja się szczerze zastanawiam, czy współcześni "wykrywacze", czyli ludzie zajmujący się diagnozowaniem tej "choroby", nie są tak przeczuleni, że wykryliby ją np. u Lagrange'a, Cauchy'ego, czy Eulera. :>:>
  • Anonim

"ataki nerwicowe lub stresowe przed wykonywaniem działań matematycznych."

pewnie nie powinnam, ale się roześmiałam ^^
  • Anonim

>yoko napisała:
    >"ataki nerwicowe lub stresowe przed wykonywaniem działań
    >matematycznych."
    >
    >pewnie nie powinnam, ale się roześmiałam ^^

I pewnie nie tylko Ty jedyna się roześmiałaś...; )
  • Anonim

ciekawe czy naprawdę istnieją tak skrajne przypadki :> chciałabym to zobaczyć.
  • Anonim

A ja idę na testy, bo mi wykazało że mam bardzo nisko poniżej normy. :P
    Jak wrócę i się wreszcie skończą to opowiem.
  • Lypa

>Katiushka napisała:
    >A ja idę na testy, bo mi wykazało że mam bardzo nisko
    >poniżej normy. :P
    >Jak wrócę i się wreszcie skończą to opowiem.

Cóż to za moda nastała, żeby debilizmem się chwalić.; )
  • Anonim

Nie moda...zwyczajne lenistwo :)
  • Anonim

ale taka choroba to jest dobry myk na wymiganie sie od matury z matmy jesli ktos naprawde nie cierpi matematyki, nawet jesli jest zdrowy tylko na tyle inteligentny azeby umiejetnie poudawac objawy tej choroby
  • Anonim

dlatego ja robię testy, a nie staram się wymigać od matury, która czeka mnie za jakiś czas. Jeżeli jestem zdrowa, to dobrze. Zalecono mi to, a nie ja sama sobie poszłam, "bo tak mi się chciało". Jeśli ma tę chorobę, warto ją wcześnie zdiagnozować. Jest to bardzo podobne do dysleksji, tyle że w kierunku matematycznym.
    jeszcze jedno powiem:
    Nie zamierzam oszukiwać, bo sama nie toleruje kłamstwa.
    pozdrawiam serdecznie :)
  • Anonim

w pewnym sensie panstwo wyzej maja racje - ja nie zamierzam stosowac symulacji azeby sie wymigac, dlatego juz teraz biore korki z matmy,jednakze sa wybitni humanisci np. historycy, ktorym matematyka naprawde komplikuje zycie i moglaby sprawic, iz tylko z jej powodu obleja mature- w tym wypadku symulacja to odpowiednie rozwiazanie,ponadto uwazam, iz wprowadzanie matury z matmy jako obowiazkowej przy obecnym systemie jej nauczania publicznego jest absurdem krotko mowiac.
    Poza tym jest to nie fair,gdyz roczniki m.in. mojego rodzenstwa 88 89 i 84 nie musialy pisac matmy...
    Co innego nasi rodzice,ktorzy byli gruntownie przygotowani i zdawali obowiazkowa mature...
    jak to mawia moj wujaszek " czlowiek bez matury z matematyki to matol" haha- osobiscie bym polemizowala,jednak w celu zakonczenia sporu przyznam racje i tym o to milym akcentem koncze
  • .

>KAMILA NUMBER ONE!! napisała:
    >w pewnym sensie panstwo wyzej maja racje - ja nie zamierzam
    >stosowac symulacji azeby sie wymigac, dlatego juz teraz
    >biore korki z matmy,jednakze sa wybitni humanisci np.
    >historycy, ktorym matematyka naprawde komplikuje zycie i
    >moglaby sprawic, iz tylko z jej powodu obleja mature- w tym
    >wypadku symulacja to odpowiednie rozwiazanie,ponadto uwazam,
    >iz wprowadzanie matury z matmy jako obowiazkowej przy
    >obecnym systemie jej nauczania publicznego jest absurdem
    >krotko mowiac.
    >Poza tym jest to nie fair,gdyz roczniki m.in. mojego
    >rodzenstwa 88 89 i 84 nie musialy pisac matmy...
    >Co innego nasi rodzice,ktorzy byli gruntownie przygotowani i
    >zdawali obowiazkowa mature...
    >jak to mawia moj wujaszek " czlowiek bez matury z matematyki
    >to matol" haha- osobiscie bym polemizowala,jednak w celu
    >zakonczenia sporu przyznam racje i tym o to milym akcentem
    >koncze

Sa tez pewnie wybitni matematycy ,ktorzy obleja mature z powodu polskiego.
    Nie wiem ,nie sadze,ze takie symulowanie to jest dobry sposob;p Niektorzy maja naprawde dyskalkulie i to nie jest w porzadku ,bo ktos ,widzac ,ze w wiekszosci osoby"z dyskalkulia" sie w ten sposob tylko wymiguja od matury ,moze tak zaczac myslec o wszystkich.A poza tym sa takie same wymagania dla wszystkich maturzystow bez dysfunkcji , czy bog wie czego jeszcze ,w tym samym roku( nie znam sie na tym tak dokladnie jeszcze;p) i to nie jest fair,ze ktos stwierdzi,ze on/ona moze miec latwiej z matmy bo jest lepszy np. z historii niz pozostali.
    Czlowiek bez matury to matol; / swietnie .Matoly to wymyslaja takie tezy .To,ze ktos z jakiegos powodu nie pisal matury , albo nie zdal, to juz nie ich zakichany interes.To,ze oni zdali z czegos tam i im sie wydaje,ze sa nie wiadomo jak mądrzy bo zdali jakas tam mature to nie znaczy,ze maja racje.
  • Anonim

o z tym co do matury madrze gronowicz prawi, ale jesli chodzi o ta dyskalkulie, to w ogole, czy istnieje taka choroba; =] ??:) nie chce mi sie wierzyc, ze normalni ludzie moga byc na to chorzy...
    owszem jacys z zaburzeniami od urodzenia pewnie sa, ale oni uczeszczaja do szkol specjalnych wyspecjalizowanych w innym doborowym do jednostki systemie nauczania
  • .

>o z tym co do matury madrze gronowicz prawi, ale jesli
    >chodzi o ta dyskalkulie, to w ogole, czy istnieje taka
    >choroba; =] ??:) nie chce mi sie wierzyc, ze normalni
    >ludzie moga byc na to chorzy...
    >owszem jacys z zaburzeniami od urodzenia pewnie sa, ale oni
    >uczeszczaja do szkol specjalnych wyspecjalizowanych w innym
    >doborowym do jednostki systemie nauczania

A mi sie nie chce wierzyc, ze ludzie ,ktorzy sie na tym znaja o wiele lepiej ode mnie,czy od Ciebie ,badali cos to nie istnieje.
    z wikipedii:"jest zaburzeniem występującym bez jednoczesnego zaburzenia ogólnych funkcji umysłowych." wiec "normalni"(?) ludzie moga miec to zaburzenie .
  • Anonim

Jesli sie bierze informacje z wikipedii tak to wyglada...
    Z autopsji wiem jak ogromna rozbieznosc informacji wikipedyjnych jest z faktami , zrobilam prezentacje o pewnym malarzu opierajac sie(doslownie czesciowo) na informacjach zaczerpnietych z wikipedii, w trakcie prezentacji okazalo sie, iż połowa info zaczerpnietych z wikipedii rzeczywiscie miala miejsce, ale w zupelnie innych latach i dotyczyla roznych osob, a nie konretnego artysty.
  • .

>Jesli sie bierze informacje z wikipedii tak to wyglada...
    >Z autopsji wiem jak ogromna rozbieznosc informacji
    >wikipedyjnych jest z faktami , zrobilam prezentacje o pewnym
    >malarzu opierajac sie(doslownie czesciowo) na informacjach
    >zaczerpnietych z wikipedii, w trakcie prezentacji okazalo
    >sie, iż połowa info zaczerpnietych z wikipedii
    >rzeczywiscie miala miejsce, ale w zupelnie innych latach i
    >dotyczyla roznych osob, a nie konretnego artysty.

To straszne :> Wystraczylo pomyslec i sprawdzic jeszcze gdzies,jak juz robilas prezentacje ,nie?
    Ja czesto biore informacje z wikipedii i zazwyczaj sie zgadzaja.:0

• Paweł

http://www.iem.edu.pl/articles.php?...

warto sobie poczytac.
    Jak nazwac osobe ktora zle wciska guziki w kalkulatorze? :D
    Mi sie nasuwa jedno slowo . Na d :P
    Opis ten pokazuje ze taki czlowiek bardziej warzywko przypomina niz osobe myslaca : P No coz...
  • Anonim

bez przesady tabliczka mnozenia, dodawanie i odejmowanie jest przydatna sprawa, ale nie mowimy to o tym tylko o funkcjach rozniczkach itp.
    tez nazwalabym na d osobe w sklepie(najczesciej "madra" pania w sklepie) ktora jak kasa sie popsuje nie potrafi policzyc 3.7 plus 4.8 plus 11.95 :) hehe
  • Anonim

nie tylko w sklepie generalnie ale chodzi tu o takie latwe rachunki :D
| |

*Matematyka (gr. mathēmatik z máthēma – poznanie, umiejętność) – nauka skupiona na rozum...

Fotki

Miejsca grona (0)