-
Mysterio Wspaniały
rok temu po rekrutacji byly wolne miejsca. w tym chyba bedzie podobnie bo:
https://irk.uw.edu.pl/dokumenty.php...
już jest organizowany dodatkowy nabór...
hmmm...co lepsze? zwykły licencjat, czy studia nauczycielskie? po zwyklym licencjacie chyba tez mozna zostac nauczycielem? trzeba tylko dorobic blok pedagogiczny, który jest w podstawie programowej studiów zawodowych? -
Anonim
Wiem, ze zabrzmi to nieco "bufonowato", ale nie jestem zadowolny z tych zmian, ktore zaszly w ciagu ostatnich 2 lat (ta ktora wchodzi teraz to juz prawdziwy dramat)- poziom polecial w dol na leb na szyje.
Bardzo szkoda, ale trzeba sobie zdawac sprawe, ze jest to reakcja wydzialu na zmiane poziomu "wykształcenia" ludzi z nowego systemu oświaty (tzn. tej wersji z gimnazjum)- gdyby nie fatalne wyniki (na studiach) tych roczników zmian by nie bylo- takie sa fakty.
Sory, nie chce sie czynic jakims mentorem- sam zazwyczaj bylem w koncowce (choć kursu C), ale to, co sie teraz dzieje uwazam za przegiecie. Nadzieja w indywidualnym toku studiow.
Wszystkim pierwszakom zycze powodzenia. -
TomekG
Porzuć wszelką nadzieję! Z plotek na wydziale wiem, że indywidualni nie spełniają pokładanych w nich oczekiwań. Większość olimpijczyków poszła na mismap. Albo myślą że to bardziej prestiżowe, albo się opiekuna przestraszyli :-) Wrócą na FUW za 2 lata, jak porównają stypendia naukowe. -
Norbert
to dopiero 1 rok studiów indywidualnych wiec mało kto jeszcze o tym słysza, ja niestety dostałem się jedynie na zwykły licencjat egh.., jednak mam pytanie jeśli podejdę do jakiegoś ćwiczeniowca/wykładowcy z indywidualnych z jakiegoś jednego przedmiotu i zapytam się czy mogę chodzić na wykład ćwiczenia i podejść egzaminu to jakie mam szanse że uzyskam zgodę ? -
-
TomekG
Jeśli chodzi o twoją obecność na zajęciach to wykładowcy są bardzo liberalni tzn. zawsze pozwalają (to nie np.psychologia). Oczywiście jeśli będziesz zadawać co chwila idiotyczne pytania, to prędzej czy później ktoś z sali (niekoniecznie prowadzący) zasugeruje ci byś się przymknął i nie przeszkadzał innym.
Może być też tak, że trochę pochodzisz i sam stwierdzisz, że to nie to. Znam przypadki z lat poprzednich (Analiza C), że student na ćwiczeniach wstał i wychodząc z sali powiedział, że jego obecność tutaj to pomyłka.
Co do przeniesienia na indywidualne to opiekunem jest chyba prof.Cichocki, a rozmowa z nim bez odpowiedniego przygotowania może być bezowocna. Powiem ci to co myślę, że powiedziałby on: jak chcesz to chodź na zajęcia dla indywidualnych. Zdaj semestr licencjatu na samych piątkach (to jest najistotniejsze) to będą dobre podstawy do rozmowy o przeniesieniu. Z jakąś trójką raczej nie ma szans. -
Norbert
ok , system sprawiedliwy,ale znając Cichockiego to na pewno będę musiał się wykazać -
TomekG
A skąd znasz Cichockiego? Jeśli tylko z opowieści, to go nie znasz. Do tego trzeba coś u niego zdać, a to nie byle wyzwanie i przeważnie zajmuje dużo czasu. -
Norbert
miałem przyjemności z LO być na zajęcia które prowadził dla młodych zdolnych :P , moje wrażenia są takie sympatyczny i bardzo wymagający , no i znam opowieści jak to oblał większość grupy na pytaniu "co to jest temperatura ?" gdzie prawidłową odpowiedzią bylo , "a o jaką temperaturą panu profesorowi chodzi? " :) -
Anonim
O, to tak przy okazji (troche offtopu), mam pytanie do Tomka- wiesz co tzreba powiedziec na egz z termodynamiki, bedac zapytanym o temperature empiryczna? Bo jedyna sensowna rzecz, jak przychodzi mi do glowy, to zerowa zasada termodynamiki, ale co poza tym (bo chyba nie termometr gazowy i jak to sie tam wyznacza, bla, bla)? Temperatura termodynamiczna jest ok- mozna o niej troche powiedziec, a z empiryczna mam problem (a egzamin w czwartek:))
Z gory dzieki. -
TomekG
fiuu, jak to było...
najpierw zerowa (podstawa), stąd o temp.em. jako o klasie abstrakcji relacji równoważności. Potem, że temp.emiryczna to zespoł: wielkość mierzona (stała na klasie abstrakcji), układ badawczy (np.rurka z rtęcią) oraz reguła przyporządkowania (jak z cm zrobić stopnie). Pamiętam dyskusje czy wielkość mierzona ma być intensywna czy ekstensywna, ale chyba może być i tak i tak np. pV - to dobra temp.emp.
Można dorzucić na koniec o międzynarodowej skali temperatur. Daj mail na privie to podrzucę ci moje notatki.