Warszawska Masa Krytyczna [2871]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Spawacz.

Ścieżką rowerową z Arkadii do ronda ONZ
    >Ścieżka rowerowa wzdłuż al. Jana Pawła II zostanie przedłużona - donosi "Życie Warszawy". Drogowcy wystąpili o pozwolenie na jej przeprowadzenie na odcinku od al. Solidarności do ronda ONZ.
    http://tnij.org/gt5a

Stojaki dla rowerów na Słodowcu
    >Jest szansa, że jeszcze w tym roku przy stacji Metra Słodowiec pojawią się stojaki rowerowe. Na antenie TVN Warszawa spotkanie w tej sprawie zapowiedział rzecznik ratusza Tomasz Andryszczyk. Parkingu dla jednośladów domagają się przedstawiciele Zielonego Mazowsza. W piątek zorganizowali protest na terenie stacji.
    http://tnij.org/gt5b

ROWEROWA NOC MUZEÓW
    http://tnij.org/gt5e
  • Spawacz.

Rowerek znaleziony nad Wisłą
    Policja szuka właściciela
    >Policjanci z Bielan szukają właściciela dziecięcego rowerka. Sprawa nie jest błaha, bo znaleźli go w czwartek, nad Wisłą, gdy przez Warszawę przechodziła kulminacyjna fala powodziowa.
    http://tnij.org/g056
  • Raffi

Ciekawe skąd przypłynął.
  • Spawacz.

Masa Krytyczna pojedzie szlakiem niespełnionych obietnic
    >Ratusz zachęca, by warszawiacy do pracy jeździli rowerami. Dziś ogłosił nawet specjalny dzień promujący tę zacną ideę. A Warszawska Masa Krytyczna - jak co miesiąc - ruszy po południu na ulice stolicy. Dziś peleton pojedzie tymi, na których mimo obietnic polityków wciąż nie ma warunków do bezpiecznej jazdy.
    http://tnij.org/g1su
  • Spawacz.

Oznaczysz rower nawet bez paragonu
    >Nie trzeba posiadać dowodu zakupu, by oznakować swój rower i umieścić go w policyjnej bazie - mówi Ewa Gawor, szefowa miejskiego biura bezpieczeństwa. Do niedawna policja zapowiadała, że konieczne jest do tego przedstawienie paragonu ze sklepu.
    http://tnij.org/g3m3

To na Masie też można oznakować? Ilu jest chętnych?
  • Raffi

>Spawacz. napisał
    >To na Masie też można oznakować? Ilu jest chętnych?

Na majowej można było. Chętnych była masa, cały czas stała kolejka.
  • Spawacz.

A to ciekawe. Wg mnie powinien rower być znakowany na podstawie jakiegoś dowodu zakupu, ponieważ złodziej sobie rower oznaczy i właściciel już go nie odzyska...
  • Anonim

I co jak oznaczy? Osoba, której ukradł taki osobnik rower (oczywiście jesli posiada dowod zakupu) zglasza to na policje, wtedy znalezienie takiego zlodzieja nie jest problemem :P
  • Spawacz.

A no faktycznie; ) Do numeru ramy będzie przypisany adres złodzieja...
  • Maniek

A jak jest z gwarancją ramy ? na takie rzeźbienie przez policję.Oczywiście ramy Carbonowe odpadają niestety :((
  • Raffi

>Spawacz. napisał
    >A to ciekawe. Wg mnie powinien rower być znakowany na
    >podstawie jakiegoś dowodu zakupu

Z tymi dowodami zakupu był wcześniej problem. Nie każdy po 10 latach posiadania roweru, ma jeszcze dowód zakupu. Że nie wspomnę o tym, że dawniej czegoś takiego jak paragony czy faktury to w ogóle nie było.
    Nie każdy w ogóle rower kupił - niektórzy je składali sami z części, inni wręcz zbudowali.

Dlatego zrezygnowano z obowiązku przedstawienia dowodu zakupu.

>Maniek napisał
    >A jak jest z gwarancją ramy ? na takie rzeźbienie przez
    >policję.Oczywiście ramy Carbonowe odpadają niestety :((

Gwarancję na ramę oczywiście stracisz.
  • Maniek

A jak by znaczyć UV ? pismem,inaczej odpada sporo rowerów :((
  • Anonim

uv, czy jakies inne mazaki tez juz kiedys byly i się nie sprawdziło, nie było to widoczne, po czasie zanikało etc etc
  • Raffi

>Σαφιαν napisał
    >uv, czy jakies inne mazaki tez juz kiedys byly i się nie
    >sprawdziło, nie było to widoczne, po czasie zanikało etc
    >etc

Przede wszystkim nie było trudne do usunięcia dla kogoś, kto miał cokolwiek wspólnego z chemią kiedyś; )
  • Maniek

Ale jak by nie patrzeć,ta akcja nie trafia w najdroższe rowery :( i wg mnie to jest porażka...Znakować i utracić gwarancje...w sumie wykrywalność rowerów 4000zł+ jest praktycznie zerowa...
  • Raffi

>Maniek napisał
    >Ale jak by nie patrzeć,ta akcja nie trafia w najdroższe
    >rowery :( i wg mnie to jest porażka...

To jest porażka, ale ze zgoła innego powodu.

>w sumie wykrywalność rowerów 4000zł+ jest
    >praktycznie zerowa...

W ogóle wykrywalność jest zerowa, więc te akcje niewiele zmienią. Bo niby kto ci będzie te numery sprawdzał? Policja podczas rutynowych kontroli rowerzystów? Jakich rutynowych kontroli? Numerki to TYLKO część systemu, by miały sens muszą być sprawdzane rowerzystom jeżdżącym po mieście. A ktoś kiedykolwiek miał w ogóle kontrolę na rowerze? Ja przejechałem 75000km i jeszcze nie miałem ani jednej. To jaka jest szansa, że skontrolują złodzieja? ŻADNA.

Poza tym budować trzeba świadomość ludzi. Numerki działają (albo i nie) dopiero gdy już rower skradziono. Lepiej zacząć działać PRZED kradzieżą niż PO. Trzeba tłumaczyć ludziom JAK porządnie przypiąć rower, do czego, gdzie go nie zostawiać, jakie zabezpieczenia się sprawdzają, a które nie stanowią dla złodzieja przeszkody.

Dziś 95% rowerzystów takiej wiedzy nie ma. Także tych, co mają rowery za 4000zł i więcej. Przypinają rowery za 5kPLN gównianą lineczką bo lineczka mniej waży, a waga przecież jest najważniejsza. Albo zostawiają "tylko na chwilę" i idą do sklepu. Albo trzymają rowery na balkonie, na klatce lub w piwnicy. Albo przypinają je potężnym łańcuchem do siateczki z drutu, którą można przeciąż nożyczkami. A później się dziwią, że rower skradziono.
  • Bear

mie sprawdzali 2 razy już; 0) ale to Raffi musisz zacząć w nocy jeździć, i to porządnie oświetlony.
  • Raffi

>Bear napisał
    >mie sprawdzali 2 razy już; 0) ale to Raffi musisz zacząć
    >w nocy jeździć, i to porządnie oświetlony.

Znaczy uważasz, że nie jeżdżę w nocy? Czy że jestem za słabo oświetlony? Bo trochę nieprecyzyjnie napisałeś.

• Maniek

5 lat i zero kontroli...tzn raz złapali do kontroli ale nie wiedzieli który numer spisać.Puszczony wolno zostałem :)
  • rowerowy partyzant

>Raffi napisał
    >...
    >>Maniek napisał
    >>A jak jest z gwarancją ramy ? na takie rzeźbienie przez
    >>policję.Oczywiście ramy Carbonowe odpadają niestety :((
    >
    >Gwarancję na ramę oczywiście stracisz.

Facet od którego kupiłem amortyzator powiedział że nie traci się gwarancji, facet od którego kupiłem ramę napisał że tylko w przypadku pęknięcia w miejscu grawerowania.
| |

"My nie blokujemy ruchu, my jesteśmy ruchem." Wszystkich kochających rowery zapraszamy na przejaz...

Fotki