-
Aruan
W dziale sport jest już forum "Walki Wschodu" - nie ma sensu ich dublować! Autor tego forum chyba nie sprawdził tego przed założeniem. Chyba że to forum - zgodnie z nazwą - będzie prowadzone po angielsku? -
Anonim
Error
Walki wschodu maja opis:
Walki dalekiego Wschodu i tylko te "uduchowione".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Taekwon-do, Viet Vo Dao, Karate, Kung-fu, Aikido, Kendo, Capoeira itp. Żadnego boksu, bjj itp.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
-
Anonim
Kaszaniasto podkreslenia wyszly; )
Tak przy okazji podoba mi sie przedstawienie Capoeiry jako walki dalekiego wschodu.. no chyba, ze bardzo dalekiego, tak raz na okolo ziemi; ) -
Aruan
Czyli "Walki wschodu" i "Martial Arts" to dwie różne rzeczy? Przeciwwagą dla Walki Wschodu napewno to nie jest. A jak nie jest to mamy dubel.
Capoeira wschodnia nie jest, ale to jest uduchowioną sztuką więc znalazła się w poczecie. -
-
Anonim
Na walkach wschodu chcecie uduchowione sztuki, nie chcecie bjj i podobnych, a sa tacy ktorych nie interesuja te uduchowione; )
i mimo, ze nie jestem zalozycielem tej grupki tematycznej to mi pasuje z _opisu_ -
Ariel
walki wschodu to grono uduchowione, jak juz ktos mnie obronil; )
zreszta w opisie jest cos mneij wiecej takiego "zero boksu" a boks jest skuteczny i, jako dyscyplina sportu, nie mniej wymagajacy od tych ze wschodu; )
czy ktos z gronowiczow cwiczy moze krav mage? -
tola t.
-
Ariel
-
Tdi
capoeira nie jest uduchowiona. przynajmniej nie w ten sposob co wschodnie sztukki walki. nie ma w niej filozofii, nie ma medytacji itd. wlasciwie to powinna miec osobna kategorie :D
-
saku
heh, jak by tak dzielić to można zrobic z 10 kategori: chwytane, uderzane, combaty, balet itp; -)
sugeruje połączenie dla porządku pod wspólny szyld: "sztuki i sporty walki". Jeśli nie, niech ktos poprawi opis tego forum. -
Mr_Root
Capoeira to tez uliczna sztuka walki wiec sa momenty gdy ciosy po nizej pasa, w oczy, noze w plecy itp tez maja miejsce. To tak gwoli przypomnienia. A zeczywiscie w capo brak wiekszej filozofii, jezeli juz sa jakies nakazy, prikazy czy zasady "jaki powinien byc prawdziwy capoeirista" to raczej dyktowane jest to przez Mestre (mistrza, szefa lub zalozyciela grupy) a nie przez jakas tam wieloletnia tradycje, kulture itp. Oczywiscie tworca wspolczesnej capo Mestre Bimba cos tam sobie kiedys wymyslal ale sami wiecie jak to w zyciu. Poza tym sam fakt uprawiania pewnej dyscypliny sportowej zmienia czlowieka na tyle ze sam obiera ta mniej lub bardziej wlasciwa droge. -
Moooniasty
Ja obecnie trenuje Vale Tudo.. teoretycznie podobna sprawa bo do tego samego sluzy; ] ale kilka osob w sekcji wczesniej sie w Krav mage bawilo.. -
Olo
Elo maniacy,ja sobie trenuje Tajski boks, polecam wszystkim,fajna zabawa.Trenowałem wcześniej karate shotokan,boks i teraz to.Tajski daje najlepsze wrażenia wrażania :))). -
Olcia
Elo
Do wszystkich zainteresowanych!!!
13 maja br na Torwarze w Warszawie odbędą się zawodowe walki o Mistrzostwo Świata, Europy i Polski- Best of the Best "Polska vs Reszta Świata".
Warto zobaczyć chociażby dla samych gwiazd polskiego kickboxingu i muay thai (Cieśliński, Różalski, Rządek, Skupiński) oraz zagranicznych tj. Rick Roufus czy gość specjalny Don Dragon Wilson (pokaz) oraz wielu innych.
Ceny biletów od 25 zł do 400 zł.
Impreza startuje od 19.30.
Serdecznie zapraszamy