- 1
- 2
-
mo!
Mam cos takiego, że mam w głowie wizję,ale nie potrafie tego przelać na papier....polacacie jakies ćwiczenia? Nie wiem...książki(wiem że braku talentu w moim przypadku nie da sie niczym zastąpić, ale ja bardzo lubię rysować;) -
Anonim
Ja też bardzo często mam coś takiego:p nie znam żadnych ćwiczeń itp. ale zawsze staram się narysować coś jak najlepiej... Często odbiega to od planów jakie wcześniej zrobiłam sobie w głowie:)... książki mogą czasem pomóc więc warto do jakiejś sięgnąć... -
Anonim
no ja tez mam tak często i najpierw probuje zrobic plan rysunku potem rysuje póki mi sie nie uda. zajmuje mi to duzo czasu . Czasem nawet sie nie udaje, ale nie znam zadnego sposobu. -
Anonim
-
-
mo!
-
oasis
Często obraz widziany oczyma wyobraźni rozmija się z tym co powstaje z rzeczywistości, ale nie należy się zniechęcać. Obserwacja i ćwiczenia to źródło sukcesu. -
Anonim
to radze zaczac od przedmiotów, bo grunt to nauczyc się rysowac pewne bryły zanim przejdziesz do człowieka -
♫ Қаяо₤а ♫
ja zanim nauczyłam się rysowac ludzi rysowałam poszczególe części ciała (np. ręce, oczy) w różnych pozach... to bardzo dobre cwiczenie... a jeśli to ci niezbyt wychodzi to rysuj owoce... nadawaj im bryłowatośc i staraj się aby skórka owocu była podobna jak w realnym świecie; P... pozdro... -
oasis
Zgadzam się z Madzią. Im lepiej nauczysz się określać bryły i je poprawnie konstruować oraz kłaść odpowiedni światłocień, tym łatwiej będzie z człowiekiem. Należy go po prostu potraktować jak bryłę. -
Anonim
-
oasis
-
maryś...
ja nie umiem rysować z pamięci, jak mam przed sobą jakiś inny rysunek lub kompozycje to potrafie skopiować ją prawie identycznie ale z pamięci nigdy mi się nie udaje.
Marzę o pójściu na architekturę wnętrz ale nie wiem czy mi się uda tam dostać (nigdy nie chodziłam na zajęcia plastyczne) -
Anonim
no to najwyzszy czas się zapisac, i poznac przerózne techniki:) jesli posiadasz talent do przenoszenia rzeczywistosci na papier to nie powinno być w przyszłosci trudno:) -
maryś...
chciałabym zacząć chodzić na takie zajęcia od września
znalazłam ostatnio fundację Atelier która właśnie się tym zajmuje, ale nie wiem jak to wszystko tam wygląda
Zależałoby mi, żeby zajęcia były (jesli w ogóle to możliwe) bezpłatne albo jakieś niedrogie.
Może coś mi podpowiecie?
Najlepiej cos w okolicach Wawy no i żeby były tam prowadzone zajęcia dla młodzierzy bo mam 16 lat. -
Miss Cherry On Top
No cóż, do pójścia na studia to generalnie się szykuje grupa wiekowa jeszcze zaliczająca się do MŁODZIEŻy, więc z tym chyba nie będzie problemu.
Jeśli chodzi o Atelier Foksal to ja osobiście nie polecam. Byłam kilka razy. Strasznie dużo ludzi(a grupy miały być małe i kameralne), kilku nauczycieli i każdy mówi co innego, a w dodatku cały czas miałam wrażenie, że jestem olewana. Ceny też nie były atutem.
Słyszałam, że tu warto: http://www.domin.pl -
Królik
>magdalena. napisała:
>Mam cos takiego, że mam w głowie wizję,ale
>nie potrafie tego przelać na papier....polacacie jakies
>ćwiczenia? Nie wiem...książki(wiem że
>braku talentu w moim przypadku nie da sie niczym
>zastąpić, ale ja bardzo lubię rysować;)
ciezko tak jest ja na poczatku cwiczylam rysowanie czegos z ksiazki a potem probowalam z pamieci odtworzyc i dodawac szczegoly po pewnym czasie Ci topomoze, przynajmniej ja dalam rade
-
► ela ◄
ooo też tak mam . Niestety :( czasami w głowie mam taki wizerunek i nie mogę tego przelać na papier :P niestety ćwiczeń zadnych nie znam :P -
Tynka
ja znam...he he:P
rysowac i malowac z natury,
moze nic innowacyjnego,
ale przynosi efekty,
ważne zeby nie jedna, dwie prace,ale....
....to musi byc porzadny warsztat, a jak ci cos nie wychodzi, to rysuj kilkaset razy to samo, za ktoryms razem na pewno wyjdzie:) potem ksztalt i formę ktora masz w glówce łatwiej przelac na papier, twoja reka jest na tyle wprawiona, ze robi to czego Ty chcesz....
pozdro:D -
Kuba
Jak dla mnie nie ma sensu rysować czegoś kilkaset razy, ja po 5ciu razach bym się zniechęcił i "znielubił" rysowanie! (To moje zdanie- ale może jak ktoś jest wytrwały jak maszyna..) Rysuj to co lubisz, np jak nie umiesz narysować całej twarzy, bo proporcje się nie zgadzają, to wybierz ulubiony fragment, np ja bardzo lubię rysować oczy, i trenuj sobie w wolnych chwilach, nawet na marginesach zeszytów, a jak będziesz z kimś gadać na przykład to obserwuj jego oczy, jak wyglądają gdy się dziwi, śmieje, jest smutny, itp. Nie stawiaj sobie za dużych wymagań na początku, i ciesz sie z każdego małego sukcesu, a im więcej będziesz rysować tym bedzie lepiej! -
Kasia Ania Marysia
co do rysowania z wyobraźni.. po pierwsze zawsze wyobrażam sobie konkretne ustawienie postaci i próbuję przenieść to na kartkę tak jak ze zdjęcia wciąż porównując i wyłapując różnice.. Jest też inna możliwość- rysowanie na czuja.. ale... jest to chyba nie do końca świadome mieszanie tego co już wcześniej rączki stworzyły..
No ale :) To tylko takie moje nic nie znaczące uwagi; )
pozdrawiam!
- 1
- 2