Magiczne miejsca [1691]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ania

W każdym mieście sa miejsca, o których wie niewiele osób, a które są piękne/magiczne/wyjątkowe ( w bardzo szerokim pojęciu tego słowa :) )...

...więc jesli znasz takie w Krakowie - nie ważne czy będzie to drzewo rosnące przy ulicy, knajpa czy ruiny zamku -jesli tylko sądzisz, że warto to zobaczyć lub poczuc klimat tego miejsca - pisz bo zapewne znajda sie ludzie, którzy chętnie tam pójdą :)

• ania

teatr KTO - kto nie był a lubi małe, kameralne teatry z ciekawym repertuarem to musi odwiedzic to miejsce (ul. Gzymsików)
  • ania

teatr KTO - dla tych którzy lubią małe, kameralne teatry z ciekawym repertuarem :)
  • mea :)

tetru KTO nie znam ... a moze szkoda ...

tak czy owak Krakow to jedno wielkie magiczne miejsce ... polecam spacer po tych zapomnianych uliczkach Kazimierza ...

ale dla mnie najmagiczniejszym miejscem w krakowie (a moze miejscem i czasem) jest most grunwaldzki latem okolo 5 rano ... kiedy slonce oswietla Wawel ... wtedy wiem dlaczego kocham to miasto :)
  • bjorg

krakow ehhh
    byle nie rynek i okolice porą ciepłą...brrrr
    wisla i wawel w swietle wschodzacego slonca...polecam tez zima, wtedy nie trzeba sie zrywac o 5, wystarczy 7,30...:)
    zakrzowek... gory w krakowie :) ale tez nie w pore kiedy sie zbyt zaludnia... najlepiej kiedy jest przejrzyste pwoietrze i widac tatry (ten widok tez z kopca pilsudskiego i z tarasu wawelkiego:)
    blaszaki na placu nowym poznym cieplym letnim wieczorem - koniecznie grupowo:) tym razem ogolnie zageszczenie ludzi wskazane:P czuc atmosfere kazimierza (mozna w sobote by potem w niedziele rano w to samo miejsce na targ ciuchowoduperelowy - mozna wygrzebac prawdziwe perelki za grosze)
    kamienice rozniaste, szczegolnie: rejon aleje - pilsudskiego - retoryka - wenecja, chyba loretanska? (rejon miedzy karmelicka a straszewskiego ogolnie), taka jedna kolo AE
    widok na kosciol mariacki ale od malego rynku, z ta soczyscie kolorowa kamienica...:)
    taka ulica miedzy wisla a grzegorzecka, (jak juz sie minie galerie kazimierz:/) nic pieknego ale klimat... dla mnie to wyjasnienie dlaczego nazywaja krakow prowincjonalnym miesteczkiem...
    kopiec kraka - najbardziej 'klimatyczny' z kopcow (choc przynaje ze na wandy nie bylam)
    ulica batorego, palacyk majacy cos wspolnego z pedagogika, trzeba wejsc w brame po lewej i ogrod(ek) tam jest, maly ale urokliwy:)
    to by bylo na tyle tego co mi przychodzi do glowy po jednym akademickim roku w krk:)
    aha, no i jeszcze grodzka 52 - wyjatkowe miejsce do studiowania (IS:)
    mam nadzieje ze to nie koniec odkryc...:)

zbieram sie poszpiegowac na podgorzu, moze mi cos polecicie?
  • mea :)

na podgorzu ?? polecam fort Benedykta :) mrauu :)
    poza tym nie wiem co jeszcze ... chyba mieszkajac na podwawelskim dochodzilam jedynie do korony :) raczej dalej nigdy sie nie zapuszczalam a szkoda :D

jesli mowic o magicznych miejscach w Krakowie to nie mozna pominac kosciolow ... ale tych o ktorych malo jest w przewodnikach turystycznych :) na trasie moich czestych spacerow byl kosciol na ul św Jana (tam jest wieczna adoracja, jest cisza i nie dchodzi tam szum z ulicy), piekny jest kosciol Pijarów na pijarskiej ofkorz :) tam trzeba usiasc w lawce i patrzes w sufit ... wyglada jakby go nie bylo i jakby patrzylo sie w otwarte niebo :)

pomysle co dalej :)
  • Anonim

po pierwsze bar salatkowy chimera na ul. sw anny. cos niesamowitego - salatki pyszne, a na dodatek spozywane w bardzo starej piwnicy. Klimacik wprost wspanialy. Tylko strasznie tam tloczno.
    Uwilbiam krakowski Kazimierz. Ulice Szeroka... magiczna jest tez dla mnie wieza kosciola mariackiego (kiedys udalo mi sie tam wejsc - widok niezapomniany)
    jest to miasto jedyne w sobie i niepowtarzalne... kazdy mysle, znajdzie tam cos magicznego - w zaleznosci od swojej wrazliwosci.
    pozdrawiam,
    a
  • ania

tak - wieża kościoła Mariackiego o 6 rano w zimie :) cos genialnego
  • Anonim

wczoraj bylam w ogrodzie botanicznym na kopernika i tak sobie wlasnie pomyslalam, ze magiczne to jest miejsce. dziki ogrod w centum krakowa. pierwszy raz tam bylam i prawde mowiac nie mialam wczesniej pojecia gdzie on jest a tu taka mila niespodzianka....
    co jeszcze?
    w krakowie codziennie odkrywam nowe niesamowite miejsca.
    od zawsze uwielbiam ul. golebia, bracka i jana...zaulek niewiernego tomasza, magiczny kazimierzowski plac nowy wieczorem, zatloczony z urokliwymi knajpkami wkolo...
    zawsze lubie zagladac przez brame na ogrod muzeum archeologicznego, jest piekny moze przez wawel w tle.
    skalki twardowskiego.
    calyyy dlugi bulwar a najpiekniejszy w deszcz.
    blonia w mglisty poranek.
    i wiele wiele innych miejsc, ktore odkrywac co dnia...
    i rzeczywiscie w wiezy mariackiej otoczonej golebiami jest cos magicznego zawsze...nawet golebie wtedy tak bardzo nie draznia ( dostala kiedys golebiem w glowe, wiec mnie zdaznia z zalozenia zawsze:). chwala marackiemu wiec za to!!!!!!
  • Anonim

Ja jestem dość żadko w Krakowie dlatego dla mnie każde miejsce w tym mieście jest magiczne.
    A jeśli chodzi o kawiarenki to tylko Kazimierz, Alchemia - fantastyczna i Zinger równie ciekawy :D
  • Anonim

tak Kazimierz jest super! a duze wrazenie zrobil na nmnie Nikiszowiec ale to jzu w Katowicach :) - miasto zamieszkiwane przez Zydów ale specyficzne miejsce....powaga. bardzo fajen:) wszystkie kamienice takie same, okna wszydzie na czerowno oblamowki pomalowane. ulice takie same, a na ulicach piekne fury :)
  • Anonim

i w Krakowie jest super park i bardzo ladny UJ :) nawet bylam tam na wykladzie z Kryminalistyki :) super bylo!
  • Grono.Net

bardzo rzadko odwiedzam Kraków, ale mam nadzieje , że to się zmieni... Kazimierz... w przyszłym roku, muszę pojechać na FKŻ na krakowskim Kazimierzu...
    Nigdy nie zapomnę tego... cichy słoneczny poranek... ja siedzę w ogródku kawiarni na Kazimierzu a pustą ulicą przechodzi rabin Sasza z gromadką małych dzieci :) Wyglądał jak Janusz Korczak...
  • Anonim

to musial byc piekny widok....

ja w Krakowie szukam tego,co zostawilam w Paryzu...

teraz bede czesciej w tym miescie,ktore pewnie sobie bardzo wyidealizowalam...

pierwszy przystanej, dawno nieodwiedzany Kazimierz-wiem,ze to malo oryginalne, ale.....
  • A.C.

Stadion Cracovii; ) (no co, dla mnie to jedno z najbardziej magicznych miejsc w Polsce...)

a tak poważnie to ul.Na Błonie, idąc w kierunku Zarudawia, mostek, skręcić w prawo i przejść około kilometra... Między majem a sierpniem jest to naprawdę piękne miejsce.
  • indywiduum

z knajp proponuję:

cafe szafe- na felicjanek, z boską turkusową szafą w której mozna sie zamknąć we dwójkę

świeta krowa- na floriańskiej, cud miód i orzeszki, cudni barmani i zajebiste towarzystwo przy barze

piękny pies- na jana, to wiadomo chyba, czemu :)

pozatym: wisła (ale w porach ciepłych), coby sobie usiąść przy wgiazdachi kątem plować,

sklep żonglerski na karmelickiej-ah, tu już nic nie mówie, kto sie bawi, ten powinien wpaść.

i wszelkie mieszkanka typu dzdzownice, gasienice itp, pracownie świeczkarskie znajomych znajomych, ludzie w kraku sa wprost zajebisci

jak krk ubóstwiam i choć tam nie mieszkam, to jestem czesto

pozdrawiam :]
  • Juzia

przy rynku, mijając po lewej mariacki, w bramie po lewej także, jest jakas knajpa niewidoczna z zewnątrz, neisamowicie przytulna, ciemna, w wystroju alastaropolskim z kukielkami ludzi i kur; ) i na górze jest świetny stoliczek dla zakochanych; trafiłam przypadkiem ale jakby mi sie tam jakis facet oświadczyl to od razu bym sie zgodzila; )
  • Anonim

a ja 2 tygodnie temu odkryłam w KRK 3 dla mnie cudne miejsca:

1) bar mleczny,ale taki mleczny z prawdziwego zdarzenia z pierogami za 2,45 i pysznym kompotem :-> bar jest bardzo popularny wśród studentów AP-blisko Podchorążych i Karmelickiej.przystanek "Urzędnicza" jak ktoś lubie barowe niedrogie obiady -polecam!

2) Kawiarnia" Friends"- pyszna i niedroga kawa -ok.8zł,ale naprawdę pycha-też na Karmelickiej(obok zaraz mam wydział:) miła obsługa, i wystrojowo zdecydowanie milej niż w konkurencyjnym coffe heaven!

3) zapiekanki na Kazimierzu "u Edźka"! przede wszystkim są przepyszne-jadłam z kawałkami kurczaka-ale ponad to pan obsługujący jest przesympatyczny i w sposób zajmujący,ale nie drazniący nawiązuje rozmowy z klientami! Polecam!!

magia krakowa staje się dla mnie coraz bardziej doświadczeniem niż wiarą w opowieści.....:)
  • Anonim

*krakowski rynek i gołębie pod kościołem mariackim...magicznie:)
    *wszystkie ogródki kawiarenek doookoła sukiennic:)
    *planty (aczkowliek troszkę dużo tam bezdomnych:/)
    *uliczka kanonicza:)
    *teatr słowackiego:)
  • Anonim

po 2 godzinach przypomniało mi się najwazniejsze
    *Loch Camelot* czy jakoś tak, knajpa z kabaretem w piwnicy... super, w warszawie takich fajnych i klimatycznych nie ma:]
| |

wszystkie magiczne miejsca na swiecie ktore odwiedziliscie, ktore pragniecie odwiedzic, o ktorych us...

Fotki

Miejsca grona (0)