-
Anonim
witam:) we wrzesniu chce jechac odwiedzic znajomych Macedonczykow i ciesze sie juz na sama mysl... ale jak tu sie do tego zabrac
licze ze pomozecie
a mianowice chodzi mi o jakies wstepne zaplanowanie podrozy
wiem tyle ze chcemy jechac z kolezankami samochodem, potrzebne nam beda wizy itp
poradzcie jaka trase najlepiej wybrac, jak z wszystkimi formalnosciami
licze na was i serdecznie pozdrawiam
ps. a moze jeszcze dorzucicie pare podstawowych macedonskich zwrotow, bo to by mi sie pewnie tez przydalo :)
a internet cos w tej dziedzinie ubogi i nie umiem sie doszukac macedonskich slownikow lub chociaz stron z podstawowymi zwrotami
to na tyle, nie zanudzam dluzej i licze na odzew:)
-
Grono.Net
dla chcacego nic trudnego. jest w inecie kilka lekcji macedonskiego, takie podstawy ale jak na wyjazd powinny wystarczyc. jest tez slownik. Mysle ze jak poswiecisz doslownie 10 min z google to znajdziesz. Jeden minus jest taki, ze tumaczone jest na angielski i slownik tez jest macedonsko - ang, i ang - macedonski.
-
boska renia
Podaję najkrótszą trasę: najpierw warszawa - belgrad (na raz). Tam trzy dni odpoczynku, a następnie przez nowy sad, vukovar, tuzlę, sarajewo, mostar, dubrovnik (w każdym min po 2dni) kotor, budve & sveti stefan (7dni rekonwalescencji), durmitor, gorazde, foce, pale, banja luke, ustaske sela, węgry i słowację do warszawy. A następnie można się przez rok pozastanawiać dlaczego nie udało się dojechać do tej macedonii i przyrzec sobie że w przyszłym roku już na pewno tam dojedziemy.
Robimy tak co roku, i coraz bardziej ciągnie do tej macedonii. W tym roku już na pewno się uda;) -
Grono.Net
-