-
Anonim
co właściwie można wziąć na pokład samolotu? jest ograniczenie co do napojów-chyba 100 ml, itp.. czy można wnosić sprzęt elektroniczny: telefony komórkowe, iPody, maskotki etc.? proszę o szybką odpowiedź.
-
Sebol
Wszystko można z tego co wymieniłaś tylko telefon musi być wyłączony ( nie wiem po co ) :P -
Yogurtos
napojow nie mozna w ogole wlasciwie.. co do innych plynow to buteleczki do 100ml i tez nie w duzej liczbie. co do sprzetu to mozna wlasciwie wszystko, ale pamietaj zeby naladowac wszystkie baterie.. bo jezeli poprosza Cie przy bramkach o wlaczenie i nie zadziala, to najzwyczajniej w swiecie skonfiskuja.. i wtedy przepada, chyba ze nie chcesz leciec, wtedy mozesz sie cofnac i po sprawie..
Pozdrawiam -
Anonim
-
-
Sebol
Ja wniosłem na pokład ostatnio pluszaki i poduszki i pastę do żębów (125ml) i nikt się nie czepiał -
→ Lucas ←
Właśnie ... dlaczego niektóre linie lotnicze nie akceptują telefonów z funkcją "flight mode" ? -
Gillette
..bo zapewne stewardessy nie są w stanie sprawdzić czy ten telefon faktycznie działa w trybie flight mode... -
Obowiązuje zakaz wnoszenia na pokład płynów, kremów, maści i aerozoli o objętości pojedyńczego opakowania nie większej niż 100ml i łącznej nie większej niż 1 litr.
Nie dotyczy lekarstw o ile posiada się zaświadczenie lekarskie o niezbędności danego leku na pokładzie, oraz produktów zakupionych na strefie bezcłowej (są pakowane w zgrzaną folię i można rozpakować dopiero po wylądowaniu chiba).
-
Anonim
>Nie dotyczy lekarstw o ile posiada się zaświadczenie
>lekarskie o niezbędności danego leku na pokładzie, oraz
>produktów zakupionych na strefie bezcłowej (są pakowane w
>zgrzaną folię i można rozpakować dopiero po wylądowaniu
>chiba).
Nawet na pewno, co jest szczególnie istotne lecąc tranzytem. Bywa, że pasażer otworzy zgrzaną (sklejoną) folię w samolocie np. lecąc do Warszawy, a z Warszawy ma jeszcze połączenie np. do Krakowa (pozdrawiam Jolę;) Jest duża szansa granicząca z pewnością, że w takim przypadku Służba Ochrony Lotniska nie pozwoli zabrać butelki na pokład samolotu lecącego do Krakowa - wtedy trzeba wypić w portowej ubikacji; ) -
Maciek
hmmm wiecie co..z tymi 100ml to troche dziwne,
ja rok temu leciałem do stanów i na Okeciu w Duty Free kupiłem 500ml wódki żóładkowej i 500ml wyborowej, wzialem to do malego plecaka jako bagaz podreczny, straznik graniczny normlanie mi otowrzyl zobaczył owiniete dwie gorzałki,ale nic sie nie czepiał:)
Tak więc niewiem czy jesli chodzi o te 100ml to alkohol chyba nie jest uwzgledniany -
Yogurtos
dobrze powiedziane... rok temu nie mieli pojecia ze ktos bedzie chcial zmieszac jakies dwa skladniki ktore stworza substancje wybuchowa.. chociaz moim osobistym zdaniem to byla bujda zeby podgrzac atmofere, co przynioslo pozadany skutek.. -
Yogurtos
>→ Lucas ← napisał
>Właśnie ... dlaczego niektóre linie lotnicze nie
>akceptują telefonów z funkcją "flight mode" ?
z tego co wiem w tej chwili zadna linia czegos takiego nie toleruje.. a to dlatego ze ludzie nie dorosli jeszcze do tego.. z drugiej strony to ze np. komorki zaklócaja prace urządzeń pokładowych.. dla mnie i ludzi z którymi jak dotychczas pracowałem nie ma żadnego potwierdzenia w rzeczywistości:)
-
> hmmm wiecie co..z tymi 100ml to troche dziwne,
> ja rok temu leciałem do stanów i na Okeciu w Duty Free kupiłem 500ml wódki żóładkowej i 500ml wyborowej, wzialem to do malego plecaka jako bagaz podreczny, straznik graniczny normlanie mi otowrzyl zobaczył owiniete dwie gorzałki,ale nic sie nie czepiał:)
> Tak więc niewiem czy jesli chodzi o te 100ml to alkohol chyba nie jest uwzgledniany
Chłopaku! Napisałem przecież, że nie dotyczy Duty Free :):):)
pzdr -
Sebek
-
eva
dla mnie problemem jest to,ze nie mozna wnosic napojów.Niestety nasze lotnisko Okęcie nie jest najmilsze dla takich osob jak ja.Nie czuje sie najlepiej na lotniskach,w tłumie.Robi mi sie słabo,duszno.
Po przejsciu przez bramkę na Okeciu nie ma sie mozliwosci nabyc niczego do picia!!!!
To jest chore!
Czesto zanim sie wsiądzie do samolotu i samolot ruszy mija ponad godzina albo i więcej.
Uwierzcie,że ta godzina to istny koszmar dla ludzi,którzy nie czuja sie najlepiej w tłumie.W takich sytuacjach łyk czegos do picia jest bardzo wazny.Dlaczego nie mozna wniesc np 100ml soku a mozna tonik do twarzy.Czy to nie jest głupie?
Błagam,jesli jest ktos na gronie kto ma jakikolwiek wplyw na to co sie dzieje juz za bramka kontroli...Cokolwiek,barek,aut omat z napojami.To wazne.Na innych lotniskach ludzi nie czuja takiego dyskomfortu jak na Okęciu. -
Anonim
Raczej nikt nie ma wpływu :( mnie to krew zalewa jak widze tych wszytskich ludzi wożonych z psesudo rekawów do samolotów.
A najlepsze jakos był artykuł o okeciu i ilosci czasu potrzebnych na odprawe i było napisane B767 400 pax. w JFK 25 min (pies to trącał gdzie ich sie tam tyle mieści) - odprawiałem ostatnio do ORD samolot i pani starsza mi powiedziała - nooooo 20 min nie to co w USA.
Gdzie leży prawada?? - po środku??Nigdzie. -
Lemonic
Co tak naprawde mozna miec w bagazu podrecznym? czy to prawda ze nie mozna miec przy sobie nawet takich rzeczy jak blyszczyk do ust czy tusz do rzes? Bo to ze nie mozna wnosic na poklad ostrych przedmiotow i napojow to wiem.
Moze ktos zna jakas stronke na ktorej jest o tym napisane, bede wdzieczna.
Aha, a czy mozna przewozic w bagazu plyty cd np. z nagranym filmem lub gra dla wlasnych potrzeb?
I co jeszcze z takimi rzeczami jakie ma sie na sobie, czyli wszelkie paski, klucze, komorki, bransoletki, lancuszki, pierscionki, kolczyki etc ??
Dzieki za pomoc ! -
ღஐღ Miss نورالدين ღஐღ
w bagazu podrecznym mozesz miec i blyszczyk i tusz i wszelkiego rodzaju kosmetyki... pod warunkiem, ze substancji plynnych nie masz przy sobie wiecej niz 1 litr i nie sa one w opakowaniach wiekszych niz 100ml.. z tego co wiem to tusz ma okolo 8ml!!
mozesz zadzwonic na lotnisko do informacji i sie zapytac.
mozesz miec plyty CD nikt Ci nie bedzie ich ogladal ani przegladal.. tylko przy przewozie laptopow zdarza sie, ze prosza o uruchomienie, wiec radze naladowac baterie.
to co masz na sobie i w kieszeniach a piszczy na bramce, wyjmujesz/zdejmujesz z siebie i wrzucasz do kuwety .. przechodzisz i to wszystko... -
ღஐღ Miss نورالدين ღஐღ
http://www.lot.com/Portal/PL/aspx/C...
poczytaj sobie...
"UWAGA! W celu ochrony pasażerów przed zagrożeniami powodowanymi przez materiały wybuchowe w płynie, Unia Europejska (UE) wprowadziła nowe zasady bezpieczeństwa ograniczające ilość artykułów w płynie, które pasażerowie mogą przenieść przez punkty kontroli bezpieczeństwa. Dotyczy to pasażerów odlatujących z portów lotniczych UE we wszystkich kierunkach. Nowe przepisy zaczynają obowiązywać od poniedziałku 6 listopada 2006 r. we wszystkich portach lotniczych UE oraz w Norwegii, Islandii i Szwajcarii, do odwołania.
Pasażerom wolno zabierać ze sobą jedynie niewielkie ilości artykułów w płynie w bagażu podręcznym, w opakowaniach jednostkowych o maksymalnej pojemności 100 ml. Opakowania należy umieścić w jednej przezroczystej torebce plastikowej z możliwością wielokrotnego zamykania. Jeden pasażer może przewozić nie więcej, niż jeden litr płynu
Artykuły w płynie obejmują:
woda i inne napoje, zupy, syropy;
kremy, toniki i olejki;
perfumy;
aerozole;
żele, włącznie z żelami do włosów i pod prysznic;
zawartość pojemników pod ciśnieniem, włącznie z pianką do golenia, innymi piankami i dezodorantami;
pasty, włącznie z pastą do zębów;
mieszanki substancji płynnych i stałych;
tusz do rzęs;inne przedmioty o podobnej konsystencji. "
-
Lemonic
ok, dzieki za info.
ps. bardzo ladne fotki z egiptu - chce sie tam wybrac w nast roku :)