Londyn [4698]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ola

Pytanie kieruje do ludzi ktorzy juz zaatwiali w Polsce zwrot podatku zaplaconego w UK.

Jak to zrobic,jakie formularze( P45,pay-slips )?

Czy moze w ogóle nie przyznawac sie do zagranicznych dochodow,bo jeszcze trzeba bedzie doplacac.Chociaz w przypadku mojej part-time job to chyba mi nie grozi.
  • marczyk

Właśnie jestem w trakcie załatwiania takiego zwrotu, tzn. dowiadywałem sie, ile mi sie należy. Znalazłem firme w Warszawie, wyliczyli, ze ponad 900 funtów. Opłaca się, nawet pomimo ichniejszej prowizji.
    Potrzebne P45, lub ostatnie pay-slips.
    jeszcze niczego z nie podpisałem, wiec też chetnie wyslucham jakichkolwiek rad w tej materii.
  • m.

Ja dowiadywalam sie o zwrocie podatku w samym Londku w Inland Revenue. Trzeba miec P45 i payslipy. Nie warto zalatwiac to przez biura w Polsce, bo nakladaja taka marze ze lepiej w ogole sie tym nie zajmowac:)
    Gdy sie zlozy w Inland Revenue P45 to oni daja konkretny adres(oczywiscie angielski) na ktory trzeba wyslac odpowiednie formularze i payslipy. Na zwrot sie czeka okolo 3 mies., ale musisz podac w formularzu czy maja Ci pieniadze przeslac na konto angielskie czy czekiem na adres polski.
    To sa oczywiscie informacje, ktore mozna wykorzystac gdy sie jest na miejscu, ale moim zdaniem i tak sie bardziej oplaca jak juz przeslanie dokumentow komus zaufanemu w londku zeby on to zalatwil.
  • hehe

ja w tamtym roku rozliczylem sie sam w londynie,dostalem w 100% zabrany tax,formalnosci trwaly kilka minutek,a przede wszystkim zrobilem to bez posrednikow ,jedyne co potrzeba to tylko PI 45 i cierpliwosc w revenue
  • G.point

ogolnie luz tak piszecie.wlasnie czekam na czek;)
  • kaJAKaja

yyy.. co to jst P45 i skad to wziac?
  • Anonim

a to wy sie w UK nie rozliczaliscie?
  • Anonim

P 45 dostajesz jak konczysz prace..... jesli nie przyslali Ci tego, to koniecznie skontaktuj sie z pracodawca, inaczej nici ze zwrotu...
    Trzeba wypelnic P60, zeby dostac zwrot, ale najczesciej to zalatwija sami pracodawcy ( tak bylo ze mna tez) , pozniej sie wysyla ksero P45 (jak mialas wiecej prac, to P45 po zakonczeniu kazdej z nich) i oryginal p60 do konkretnego oddzialu Inland Rev. ( odpowiedniego dla waszego pracodawcy - moj np byl w Edynburgu,chociaz w Londku pracowalam..), plus male pisemko, ze chcecie otrzymac zwro podatku, napisac adres i koniecznie telefon kontaktowy i tyle....Pozniej sie czeka troszke, ale nie 3 miesiace, moze z 1,5....i przysylaja czek jesli sie wam cos nalezy.....Szybko , prosto i bezbolesnie...i jaki zastrzyk gotowki pozniej:)
  • Syla

czyli na odzyskanie podatku w Polsce tez potrzebne jest P45 ??
  • Anonim

nie jestem pewna....ale wydaje mi sie,ze tak, bo musza miec dane kiedy zaczelas i kiedy skonczylas robote i jaki masz tax code na dany rok..Tam tez jest NI .....Ale księgową nie jestem, tylko przypuszczam....;-)
  • Anonim

wlasnnie wlasnie jak toi jest??? dostaje sie zwrot calego zaplaconego podatku czty tylko czesc?? od czego to zalezy jakby co??
    podobno placi sie mnniejszy podatek majac insurance number, prawda???

a poza tym too jak wygladaja progi podatkowe?? jesli bede zarabial 400-450 tygodniowo to ile dostane na reke??? bo zastanawiam sie czy warto robic na dwa etaty....
  • kukulek

hmmm

nie oplaca sie lepiej jest znalesc druga prace tzw na "czarno" im wiecej zarabiasz tym wiecej placisz, z tego co pamietam to 25% sie placi z kolejnego dochodu wiec warto sie zastanowic lezcz jednak jeszcze sie dowiedz dokladnie bo nei jestem pewny.

Za to mam pytanie czy nadplacony podatek mozna odzyskac za przepracowany rok jezeli dalej sie pracuje w danej pracy, ponoc sie cos traci ale nie jestem pewny.

czy ktos moze z Was ma zalozony cos takiego jak fundusz inwestycyjny w anglii???

jak tak moze jakies podpowiedzi bo interesuje mnie to :)

pozdrawiam serdecznie
  • Skipper Jan Rebeck

tak a propos to nie ma juz Inland Revenue,
    teraz jest HM Revenue & Customs; -)

http://www.hmrc.gov.uk/

wszelakie "zagadnienia" zwiazane z podatkami
    od "osob fizycznych" jak sie to "po polsku"
    nazywa opisene sa tutaj:

http://www.hmrc.gov.uk/individuals/

stawki:

http://www.hmrc.gov.uk/rates/it.htm

Taxable Bands Allowances

2004-05 (£)

2005-06 (£)

Starting rate 10%

0 - 2 020

0 - 2,090

Basic rate 22%

2,021 - 31,400

2,090 - 32,400

Higher rate 40%

Over 31 400

over 32,400

Income tax allowances

2004-05 (£)

2005-06 (£)

Personal allowance

4 745

4 895

wracajacy do Polski moga rowniez "odzyskac"
    skaldki zaplacone na NI... tyle, ze jesli ktos dostanie
    zwrot podatki/NI z UK - powinien zaplacic podatek
    w PL... w ogole umowa miedzy PL, a UK jest
    wyjatkowo niekozystna dla Polakow (podziekujcie
    "wladcom prl z 1978 roku). Wedle powyzszej umowy TRZEBA placic podak i w PL, i w UK, chyba, ze udowodni sie polskiemu urzedowi skarbowemu, iz przenioslo sie "osrodek interesow zyciowych" do UK,
    czyli np. przedstawi sie notarialny akt zakupu domu, posle dzieci do szkoly w UK i tym podobne idiotyzmy...
    po powrocie mozna starac sie o zwrot podtaku
    zaplaconego w UK - ktory efektywnie jest nizszy,
    niz ten w PL...

szanasa "wykrycia" przez urzad skarbowy w PL jest "srednia", o ile ktos nie przelewal pieniedzy z UK na swoje konto w PL, oraz nie ma zadnego "zyczliwego" wsrod sasiadow/znajomych itp...
  • El Banano

349 Funtow w terminie nie przekraczajacym 6 tyg. Bezproblemowo i szybko :)
  • Konsul

mi zwrocili w ciagu 3 tyg 100% taxu. zero posrednikow, just fluent english i odrobina pomyslunku pozdrawiam i zycze powodzenia
  • aga

hej:)
    male pytanko:
    czy zeby odzyskac podatek musze miec NIN???

pracowalam sobie prze 2 tyg, NINu jeszcze s nie dorobilam a prace juz skonczylam bo mi teskno za krajem;).

wielkie dzieki z apomoc.
  • A-dawg

male wyjasnienie:

nie trzeba miec ani pay-slips ani P45 ani NIN- mowie z wlasnego doswiadczenia. zalatwialam zwrot juz w polsce przez http://www.taxback.com
    po prostu zadzwonili do moich bylych pracodawcow i od nich wzieli kopie P45 itd. NIN mialam caly czas Temporary (choc ponoc tego juz nie ma)

po pol roku dostalam calkiem pokazny czek, tylko honorarium dla posrednika uroslo przez te wszystkie problemy z P45
  • miles

Pamietaj "Synu Ziemi Polskiej":

- spal polski paszport aby nikt nie dowiedzial sie o Twoich powiazaniach z Ojczyzna
    - omijaj z daleka sklepy Lidla, aby ktos nie posadzil Cie o przynaleznosc do polskiej spolecznosci
    - staraj sie mowic wylacznie po angielsku, jesli dane slowo nie jest ci znane w tym jezyku mow je po polsku, ale z mozliwie najmocniejszym angielskim akcentem "wieuwioreka", "pejeseg", "koutjek" itd.
    - kiedy slyszysz blisko siebie polski jezyk odwracaj glowe, zaczynaj mruczec do siebie po angielsku, jesli osoby mowiace po polsku sie zbliza staraj sie spiewac brytyjski hymn dla zagluszenia ich polskiej ekspansywnosci
    - kiedy ktos zapyta Cie czy jestes z Polski odpowiedz, ze nie, patrz przy tym gleboko w oczy rozmowcy, bedzie mial wrazenie, ze mowisz prawde
    - kupuj wylacznie chleb tostowy, za wszystko przepraszaj, udawaj zdziwienie i zmieszanie widzac jeden kran dla cieplej i zimnej wody, postaraj sie nauczyc na pamiec imion wszystkich synow Ksiecia Karola

Musi sie udac - transformacja z zakompleksionego chlopca z Zielonki - w Internacjonala Rafaella.
  • polkadot.

hehe:P
  • Anonim

No, i pozamiatane :D
| |

Witamy w Londynie, Zapraszamy do dyskusji, debat i rozmow mniej lub bardziej powaznych zwiazanych m...

Fotki

Miejsca grona (0)