-
Anonim
Stworzyłem podobny temat na gronie Litwa. Jednak nikt nie był w stanie mi podpowiedziec. :( Może tutaj znajdzie się jakiś dobry, światły człowiek. :)
Sprawa wygląda tak: (ctrl+a ctrl+c ctrl+v :D )
Planuję na czerwiec ok. 2-3tygodniowy wyjazd na Litwę. Będą nas 2 osoby. Wyjazd jak najtańszym kosztem. Typowy tramping. :)
Trasa: Warszawa - Kowno - Taurogi - możliwe, że Kłajpeda - Szawle - Ryga (wiem Łotwa; ) ) - Troki - Wilno - Warszawa;
Dysponiuje przewodnikiem Pascala, jednak zamieszczone tam ceny wydają mi się dośc burżujskie.; ) Średnio 40-80lt za nocleg? O mamo! :o
Prosiłym o polecenie tanich hosteli w tych miastach (adresy, ceny?). Najlepiej, żeby honorowali kartę ISIC lub Euro<26.
Może jakieś placówki polonijne (stowarzyszenia, zakony, harcerze), gdzie możnaby się przespac za garśc wieści z Polski. :)
Najdłużej, bo ok. 4 noclegów zamierzamy spędzic w Wilnie. Reszta miast po ok. 2-3.
Z góry dzięki za odpowiedzi. -
gosia k
hej, poszukaj na http://www.inyourpocket.com
i ogolnie przygotujcie sie, ze Ryga to najdrozsze miasto w regionie... jak jeszcze cos mi sie przypomni to napisze, mam nadzieje ze choc troche pomoglam -
gosia k
znalazlam jeszcze cos:
1.www.filaretaihostel.lt (24LT)
2. http://www.balticbackpapers.com (32LT)
3.Młodzieżowe Centrum Turystyczne, +370 261 35 76
mam nadzieje ze sie przyda
i zmien pascala na cos lepszego; )) -
Anonim
Dzięki. :)
Jeśli chodzi o Wilno to chyba Filaretai wybiorę. Chociaż czytałem gdzieś o schronisku na Polocko gatve. Może ktoś cos kojarzy?; )
Przewodnik ujdzie. Lonely planet nie bylo. :P -
-
Anonim
Polocko g. 7
taniej i lepiej niz na Filaretu
polecam!
i jeszcze jest na Latako- w samym centrum starowki - akademik Akademii Sztuk Pieknych. -
Anonim
Czesc, ja mam pytanie czy znacie jakis tani i fajny nocleg w Tallinie ?? -
Anonim
Ryga: akademik Reznas iela 10c cena 3LVL (z własnym śpiworem), 4,50 LVL (bez), Hostel Kungu iela 8 LVL ze śniadaniem, Tallin Hostel Stroomi niestety nie w centrum ale i nie tak strasznie na zadupiu (http://www.stroomi.ee)
Pozdrawiam -
Anonim
hmm Reznas mnie interesuje :)
a czy można wynając pokój na początku czerwca, bo w Rydze będe koło 10 -
Anonim
mogą być problemy ale ja właśnie mieszkam na Reznas od pół roku i będę do lipca więc ewentualnie mogę zagadać z komandante w sprawie wynajęcia. Dla mnie to nie problem -
Anonim
Cenowo pasuje :)
Tylko właśnie nie jestem w stanie określic daty. :( Z Polski wyjeżdzamy prawdopodbnie 31 maja, chcemy pokręcic się po Litwie trochę wiecej niż napisałem na początku. 10 pewnie najwcześniej jakbyśmy byli w Rydze. Zamierzamy zostac na 3 noclegi dalej pewnie do Dyneburga.
Poszedłem dziś do Łotweskiedo Biura Informacji Turystycznej przy Politechnice w Warszawie. Podpytałem się. Dostałem ulotki. :) Z tego, co w tym wyczytałem to jako tako można cenowo wytrzymac Lenz Hostel na Lencu Street 2; ) 8Ls za łóżko. Może jakieś opinie? :)
Ewentualnie pole namiotowe znajdujące się w centrum Rygi. Cena też ok 5Ls za namiot +1Ls od osoby. Pewnie weźmiemy namiot, więc może? Tylko ponoc za wszystkie usługi typu łazienka, kuchnia trzeba dopłacac i nie wiem ile to razem wyjdzie. Jeśli jednak na to byśmy się zdecydowali, to może ktoś wie jak wygląda kwestia sprzętu? Jak pójdziemy w ciągu dnia na miasto? Istnieje tam może jakiś depozyt gdzie można schowac plecaki na dzień, żeby ich ze sobą nie targac, ani też nie zostawiac samych na polu namiotowym? -
Anonim
kombinujecie niesamowicie, zedrą z was jak z rasowych japońskich turystów polecam jednak jesli nie chcecie akademika hotel
Pozdrawiam -
Stvoy presents
Jesli mieszkacie na wlasna reke ( w sensie bez starych itp) NA MAXA polecam systemy typu http://www.hospitalityclub.org. Bylem z Idalia na Łotwie u zajebistego kolesia w ten sposob, mam nadzieje ze jeszcze bed emial okazje skorzystac -
kasia
POd Ryga spałam na polu namiotowym (1 Łt od osoby, 3 lata temu). BYły tez tam domki. Miejscowość nazywała się Jurmała. Też jest w przewodniku Pascala. Dojazd do niej pociągiem. Opłącało się wtedy w porównaniu z cenami noclegów w Rydze. -
Idalia
Wilno to zdecydowanie ulica Polocko 7. Nie znam nic tańszego - z wyjątkiem spania na wileńskim dworcu; )
W akademiku na Latako jest już zdecydowanie drożej. I, tak jak mówil Stvoyex, polecam jednak noclegi w ramach hospitalityclub -
Nieznam
> Ewentualnie pole namiotowe znajdujące się w centrum Rygi.
> Cena też ok 5Ls za namiot +1Ls od osoby. Pewnie weźmiemy
> namiot, więc może? Tylko ponoc za wszystkie usługi typu
> łazienka, kuchnia trzeba dopłacac i nie wiem ile to razem
> wyjdzie. Jeśli jednak na to byśmy się zdecydowali, to może ktoś
> wie jak wygląda kwestia sprzętu? Jak pójdziemy w ciągu dnia
> na miasto? Istnieje tam może jakiś depozyt gdzie można
>schowac plecaki na dzień, żeby ich ze sobą nie targac, ani też
> nie zostawiac samych na polu namiotowym?
spalem na tym kempingu. Riga City Camping, blisko centrum handlowym Olympia.
cena sie mniej wiecej zgadza, za lazienke nie trzeba bylo doplacac, to pewne. z kempingowej kuchni nie korzystalem, wiec nie wiem.
na tym kempingu jest ochrona, kamerki i inne sprawy, poza tym, sasiedzi to w 90% starzy niemcy w swoich samochodach kempingowych. my zostawialismy rzeczy w namiotach, w namiotach praktycznie tylko spalismy i nic nie zginelo. jak sie bardzo boisz to sprobuj zagadac w recepecji albo z panem ochroniarzem, choc moim zdaniem to przesada.
najwieksza zaleta tego kempingu to to, ze mozna wrocic ze starowki z buta w jakies 15-20 minut, a taksowka [ale zlapana na ulicy a nie starowce!] 2lt. W Rydze nie wystepuje pojecie nocnego autobusu wiec dla mnie to byla dosyc wazna sprawa. -
Anonim
Rezerwowałem na dzień przed wyjazdem, więc większość była już zajęta. Udało się w hotelu przy sv. Stepono g., ale nie A-Hostel, tylko tym opisywanym jako "Elektru" (szyld mówi po prostu Viesbutis - Hotel). Pokój-studio 35 lt/osobodobę. Była kuchnia z kuchenką i lodówką i telewizor. Położenie dwa kroki od dworca i starówki to niewątpliwa zaleta tego miejsca (idąc ulicą prosto, chociaż zmienia ona nazwę po drodze, można dojść aż do katedry i wieży Giedymina).
Ulice Polocko i Filaretu ulokowane są po drugiej stronie takiej małej rzeczułki (Wilnii), dosyć daleko od centrum, chociaż okolica dosyć urokliwa (acz do samych tych hosteli nie doszedłem).
Słyszałem też o noclegu za 10 lt, ale to chyba gdzieś w Naujoji Vilnia, więc to kawał drogi - choć pewnie można dojechać komunikacją miejską. -
Anonim
Rezerwowałem na dzień przed wyjazdem, więc większość była już zajęta. Udało się w hotelu przy sv. Stepono g., ale nie A-Hostel, tylko tym opisywanym jako "Elektru" (szyld mówi po prostu Viesbutis - Hotel). Pokój-studio 35 lt/osobodobę. Była kuchnia z kuchenką i lodówką i telewizor. Położenie dwa kroki od dworca i starówki to niewątpliwa zaleta tego miejsca (idąc ulicą prosto, chociaż zmienia ona nazwę po drodze, można dojść aż do katedry i wieży Giedymina).
Ulice Polocko i Filaretu ulokowane są po drugiej stronie takiej małej rzeczułki (Wilnii), dosyć daleko od centrum, chociaż okolica dosyć urokliwa (acz do samych tych hosteli nie doszedłem).
Słyszałem też o noclegu za 10 lt, ale to chyba gdzieś w Naujoji Vilnia, więc to kawał drogi - choć pewnie można dojechać komunikacją miejską. -
Anonim
Witam! Wlasnie sie dowiedzialem ze jade do panstw baltyckich i do tego mam to wszystko opisac w prasie:)no i nie chce zeby to bylo za sztywnie-wiec zrezygnowalem z hotelu,ale z kolej nie moze to byc akademik, wiec moi drodzy, dzielcie sie waszymi wrazeniami o najfajniejszych hostelach Tallina, Rigi i Wilna, szczyt cenowy- 25 Euro. Dzieks! -
kasia
hej,
szukam strony Reznasa w necie i nie moge znalezc. ktos ma i sie podzieli?
dzieki -
Jożin n
Jeśli chodzi o hotele w Rydze warto zapoznać się z paroma propozycjami, ktore znalazłem tutaj: http://www.ohotele.pl/ryga/ to samo jeśli chodzi np. o Wilno: http://www.ohotele.pl/wilno/
To dobra strona - można porównać bardzo łatwo ceny i wyszukać najniższą.