• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Łuki Łuki

Pytania dotyczące oprogramowania
  • KONDOR!

co do wątku z odtwarzaczami to moim skromnym zdaniem najlepszy odtwarzacz multimedialny to kaffeine... Fajny jest jeszcze smplayer czyli nakładka na mplayera.

A do odtwarzania muzyki polecam amaroka, który jest znacznie mniej wkurzający od winampa... Ni i ma wiele ciekawych funkcji, których winamp nie ma
  • Anonim

Na kaffeinie napisy się rozjeżdżają, mają rozsuwy o kilka sekund, strasznie wkurzające jak dla mnie. A ten SMPlayer rzeczywiście bardzo fajny, krok cofania i forwardowania to 10 sekund, co jest do przeżycia, a jak możńa w plikach zmieniać to rzeczywiście muszę spróbować. Ale zauważyłem dziwną rzecz, pod jednym systemem (PCLOS)wyświetla polskie znaki bez problemu po wybraniu odpowiedniego kodowania, pod innym (Ubuntu a konkretnie Ultimate Edition) za nic nie chce. W obu systemach, żeby nie było są zainstalowane pakiety windowsowych czcionek (odpowiednio webcorefonts i mstcorefonts). Ktoś ma pomysł dlaczego tu działa a tu nie?
  • pan mgr Jaahquubel

>A do odtwarzania muzyki polecam amaroka(...)
    Amarok jest przydatny do zarządzania muzyką, ale do samego odtwarzania przydaje się coś lżejszego.
    Polecam MOC - Music On Console - odtwarzadło konsolowe z interfejsem tekstowym. Ma parę fajnych funkcji i nie żre zasobów (bo konsolowy). Można też wyłączyć program bez wyłączania muzy. (q, zamiast Q)
  • Anonim

Polskie znaczki w napisach: wszystko jest w manualu do mplayera (ledwie 5412 linii tekstu). Na początek można dodać do pliku ~/.mplayer/config linijkę: 'subcp = cp1250', rozwiązanie może i mało eleganckie, ale u mnie działa w porządku. Możliwe też, że w smplayerze można tę samą opcję wyklikać, ale nie jestem pewien jak i gdzie.

Co do muzyki to szczęśliwy jestem z Rhythmbox'a połączonego z music-applet, ładnie się integruje z resztą gnoma i wygodny. Co do odtwarzania muzyki w konsoli, to chwilami wygodna biblioteka w odtwarzaczu jest niezastąpiona. O ile mplayer ujdzie (uruchamiasz film i zapominasz) to ja lubię jak coś mi cały czas brzdąka w tle, a że na braki ramu nie narzekam to odtwarzacz z gui jest raczej wygodniejszy. No ale o gustach się ne dyskutuje; )
  • KONDOR!

a po co ci cofnie o mniej niż 10 s... U mnie jakoś wszystkie polskie znaki kaffeine wyświetla...

Po co ci windowsowskie dupawe czcionki?

Masz potępiający ściąganie mp3... Czemu więc używasz windowsowskich czcionek? Czemu ludzie zawsze się czepiają innych nie patrząc na siebie?
  • Anonim

>Daniel napisał
    >Polskie znaczki w napisach: wszystko jest w manualu do
    >mplayera (ledwie 5412 linii tekstu).
    A mój post, kochany, to zaledwie 10 linijek tekstu, ale nawet sobie z tym nie poradziłeś. Jakbyś przeczytał dokładnie to byś się dowiedział, że nie mam problemu z wybraniem odpowiedniego kodowania.

>KONRADZIOR napisał
    >Po co ci windowsowskie dupawe czcionki?
    Napisałem to, żeby wyeliminować możliwość, że polskie znaki w napisach pod jednym systemem nie są wyświetlane dlatego, że nie ma jakiś tam czcionek. Poza tym większość stron www jest robionych na windowsowych czcionkach i pod linuksowymi wyglądają cokolwiek chujowo.

>Masz potępiający ściąganie mp3...
    Osz kurde, wiedziałem, że młodzież jest coraz głupsza, ale pobiłeś rekord.

> Czemu więc używasz
    >windowsowskich czcionek?
    Może cię to zdziwi, ale jestem posiadaczem legalnego Windowsa.

>Czemu ludzie zawsze się czepiają
    >innych nie patrząc na siebie?
    No właśnie.
  • KONDOR!

no to jak jesteś tak zakochany w windowsie to używaj winampa czy innego gówna i nie krytykuj linuxa za to, że nie ma w nim pełnej obsługi chujowych windziarskich czcionek...

Pretensje co do windziarskich czcionek kieruj do gejtsa...

Łodziarski windziarski pro niemiecki kochanek windowsowskich czcionków krytykuje linuxa... śmieszny jesteś

Oj jaki ty jesteś strasznie mądry...Tylko sobie z czcionkami nie razisz...

Krytykanci anonimy...

• Anonim

Kiedyś korzystałem z mplayera, xina, nakładek na nie i innych. Dzisiaj polecam tylko VLC.
  • pan mgr Jaahquubel

Tak się akurat składa, że wielu ludzi uważa, że ccionki to jedyne rzeczy, które Microsoft robi rzeczywiście dobrze.
  • Anonim

Z tym ze w Mplayerze zawsze mam jeden problem, film od kumpla z napisami w txt, u niego na Subedicie idzie wspaniale i napisy idealnie pasuja, odpalam u siebie i co? No i lipa bo napisy w zadnym wypadku nie pasuja, nie wazne w jakim formacie je dodam. Jest na to jakas rada?

No i dzwiek ktory jest opozniony o 2s okolo, w vlc problem z dzwiekiem nie wystepuje ale z napisami owszem.
  • mateo

>Łosiek :) :) napisał

>No i dzwiek ktory jest opozniony o 2s okolo, w vlc problem z
    >dzwiekiem nie wystepuje ale z napisami owszem.

prawy ctrl+num+/num- przesuwa dzwiek wzgledem obrazu.
    W niektorych napisach najpierw trzeba zmienic kodowanie, pozniej w MPlayerze ustawic takie samo.
  • Anonim

Zmienialem na SRT, kodowanie CP 1250, w mPlayerze tak samo ale napisy i tak nie pasuja, mimo iz przerobione w ten sposob na SubEdicie smigaja idealnie (Dobrze dopasowane).
  • Anonim

>Daniel napisał
    >MPlayer jest bardzo dobrym odtwarzaczem, jak ma się chwilkę to można nauczyć się obsługiwać wersję bez GUI - innego tak szybkiego odtwarzacza nie widziałem, film startuje natychmiast po uruchomieniu. poza tym jest wspaniale konfigurowalny: ~/.mplayer/config ~/.mplayer/input. Można sobie ustawić przewijanie o tyle sekund ile się zamarzy. (podejrzewam, że pozostałe playery na linucha mają podobnie)

Mógłbyś podać przykład konkretnej linijki zmieniającej skok przewijania, bo w manie ani googlach niczego takiego nie udało mi się znaleźć, plik config jest pusty, a w gui.conf nigdzie nie widzę możliwości modyfikowania interesującej mnie wartości.
  • Anonim

Ten plik to input.conf (w/ etc/mplayer lub w ~/.mplayer, zależnie czy chcesz to zmienić globalnie czy tylko dla siebie)
    Składnia takowej linijki:
    LEFT seek -12
    "LEFT" - przypisujemy to do lewej strzałki; "seek" - przeskoczenie
    "-" w tył o "12" sekund.
    RIGHT seek +31
    to przewijanie do przodu o 31s.

To wszystko tyczy się mplayera bez gui, powinno działać też w sm- i gmplayer, ale możliwe, że folder z plikiem inaczej się nazywa (smplayer dajmy na to)

Na przyszłość polecam oswajanie się z komendą "man" (;.
  • Anonim

Dzięki wielkie! Jak pisałem, w manie mplayera takiej sztuczki nie znalazłem. Były tam głównie parametry do odpalania odtwarzacza z konsoli. Szkoda, że wygląda na to, że inne odtwarzacze nie mają takiej możliwości konfiguracji albo przynajmniej jest ona ukryta w równie dziwnym miejscu.
  • mateo

Oficjalnie od dzis mozna pobrac nowa wersje opery (9.5).

Obecnie korzystam z FF 2.0.0.14 (czekam na FF3) i musze przyznac ze FF2 przy operze blado wydapa - Opera jest duzo szybsza, ma duzo lepsze zarzadzanie zakladkami, strony jakos lepiej wygladaja (czcionki sa lepiej dopasowane) az chce sie korzystac...

Bodajże 17 czerwca jest premiera FF3.
    Jak myslicie, bedzie lepsza od opery?
  • Anonim

Z Fx korzystam od czasów 3.0b2, ostatnio już zwyczajnie z Iceweasel 3.0rc2 (Debian Sid). Mi bardzo się spodobał, jest dużo szybszy i ma mniejszy apetyt na ram. Funkcje w nowej operze mniej więcej pokrywają się (z odwieczną różnicą dodatki v. wszystko w jednym) z moim zestawem dodatków i nowymi bajerami w Fx. Jedyna poważna różnica to integracja z GTK (całe środowisko wygląda bardzo spójnie). W tej chwili obie przeglądarki wydają się być na bardzo podobnym poziomie, więc wygrywa ta która jest w repo Debiana i do której jestem przyzwyczajony :). poza tym pytanie strasznie flamogenne, może nawet zasługuje na nowy wątek "Opera v. Firefox v. Inne".
  • Anonim

Mam świeżo zainstalowanego SUSEłka 11.0. Zainstalowałem Wine potem Diablo 2 i wszystko pięknie śmiga oprócz dźwięku :/
    Przeszukiwałem google i większości przypadków podobno wystarczyło zainstalować nowy patch to gry. Ale u mnie taka opcja nic nie naprawiła. Jak miałem problemy z dźwiękiem w Enemy Territory to wystarczyło wpisać jakąś komendę w konsolo (coś typu: echo "et.x86.......). Może ktoś z was gra/ grał w diablo i miał podobny problem albo wie jak to rozwiązać??
  • Melkior

U mnie pod Mandrivą działało (Diablo + Lod). Nie pamiętam, czy coś doinstalowywałem - ale nawet jak to była to najwyżej obsługa OSS do ALSY.
  • 1
  • 2
| |

Pingwiny wszystkich krajów, dystrybucji i architektur, łączcie się! ZANIM zadasz pytanie POSZUK...

Fotki

Miejsca grona (0)