ŁDZ/ Boat Town/ Łódź [5039]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Setsuka

" W jednym z katowickich supermarketów wybudowano kaplicę ... ple,ple,ple ... "

Czy to troche nie przegięcie? Wszystko rozumiem,ale w takim masowo-konsumpcyjnym miejscu otwierac miejsce na spotkanie z Bogiem?

Moje wyobrazenie miejsca spotkania z Bogiem to nie ul,targ czy spedowisko i masa ...

Wyciszenie w takim miejscu- nie rozumiem tego ...
  • Baron Jakub

przegięcie po maxie ^^
    niedługo księża zaczną rozgrzeszać smsem; O
  • Anonim

no i dobrze. moze dewotki w koncu sobie cos uswiadomia.

jak dla mnie mogliby nawet zbudowac sklep dla szatanistow w markecie.

nie chcesz, nie wchodzisz. zadna paranoja. czysty biznyz.
  • ღ King.

po uslyszeniu tego "kaplica w supermarkecie..."
    rozbawilo mnie :D
    o la la i to bardzo :D
    czego to ludzie nie wymysla...
  • Prot Haładaj

jak by to się działo w łodzi to mogłaby być sensacja, że znowu w łodzi. ale katowice... kto to słyszał...
  • Anonim

Powiem Wam jedno, mając na uwadze, że misją kościoła jest ewangelizować i od wieków robią to w najdzikszych miejscach przez dżungle amazonii i pustynie afryki, to dlaczego nie spróbować i w miejskiej dżungli.

Szum medialny oczywiście będzie, bo kościół nie dorósł do tego że świat się zmienia i to w takim tempie i trzeba szukać nowych sposobów. Rozgrzeszenie przez smsa? Czemu nie! W końcu to o skruchę chodzi i żal za grzechy, a nie o formę. W końcu kościół to nie budynki czy księża, ale zgromadzenie.

Jak na ateistę to się rozpisałem. I chu*.
  • Pylon

czy sadzisz si ze to bedzie darmowy sms? a chyba kosciol przynajmniej z zalozenia nie byl powolany zeby bic na wiarze kase
  • Anonim

Kościół w pierwotnym znaczeniu nie został wcale powołany, bo kościół to wierni. Kler jest po to żeby się utrzymać i pobudować i czasami też rządzić, mieć włądzę, kraść, molestować, ale to chyba i tak mniejszość. Nagłośniona mniejszość, bo przecież wszystko w dzisiejszych czasach musi być medialne, w najgorszym tego słowa znaczeniu.

Nie ma to jak zderzenie kleru i mediów.

A czy sms powinien być darmowy? Na pewno nie, bo dlaczego episkopat miałby do tego dopłącać? Tym bardziej, że ludzie dla swojej wygody mogliby zapłacić. Spowiedź i ofiara w jednym.
  • Pylon

hmm nie wyrazilem sie jasno. a wiec chodzi mi o takiego smsa ktory pokrylby wylacizne koszty wysylki . wlasnie kosciol to wierni ale sludzy ktorzy powiedzmy opiekowali sie kosciolem ( wiernymi) robili to dla samej "misji". ofiara jest nie dla kleru tylko dla boga.

• Anonim

Ofiara dla boga to wcale nie talary, a że cały świat się kręci wokół pieniądza to i słudzy się dostosowali i sami sie potrafią bogacić.

To tak jak w tym dowcipie z ojcem dyrektorem, że rozmawiał z bogiem przez telefon, bóg mu nakazał tolerancję i sprzedać maybacha na co tadek odpowiada: "boże coś przerywa, zrozumiałem tylko kup maybacha i żydzi na madagaskar".
  • Pylon

ofiara dla boga byly baranki ktore mialy wartosc pieniezna. zreszta dla mnie sama instytucja "ofiary" jest niepotrzebna. ale to inny temat. natomiast to ze sludzy sie dostosowali : i co w zwiazku z tym?.
    powinni zarabiac normalnie a nie na tym ze prowadza msze. wiara to jest cos ponad, to misja . ja tak to widze.
  • Anonim

a to ja nie rozumiem
    po co kaplica w supermarkecie
    mowili ze modlic do Boga mozna tylko w kosciolach
    a tu jednak sie okazuje ze miedzy wozkami sklepowymi tez mozna!
    jaki szał ciał
  • Setsuka

Ewangelizacja a " ewangelizacja w hipermarkecie" to chyba dwa rozne zagadnienia. Nie sadze,zeby w ten sposob mozna komus uswiadomic istnienie Boga, nawrocic go czy zachecic ...

• Anonim

...zapraszamy na stoisko ze swieczkami!
    duzy wybor
  • Paulina

u mnie na osiedlu kosciol jest obok supermarketu i po mszy wszyscy wala na zakupy zauwazyli w tym pewnie dobry biznes i postanowili isc o krok dalej i umiescic kosciol w supermarkecie
  • Setsuka

ale ten biznes ze swieczkami to dobra mysl Cage; ))

lol
  • Baron Jakub

będe księdzem .........jak mój tata!
    to całkiem opłacalny zawód; O
  • Anonim

w biznesie wszystkie chwyty dozwolone. :)
  • bobby sixkiller

• Magdusiaa

wszystko ulega spowszechnieniu... ludzie nie znaja szacunku dla rzeczy "wyzszych" tylko money money money... co to sie porobilo...

ostatnio widzialam w tv reportaz o tym jak holendrzy reklamowali jakas impreze house porownujac ja do oswiecima, nie pamietam juz na jakiej zasadzie bylo to porownanie , ale wiem ze strasznie mna to ruszylo... Krotki filmik, pokazana brama do obozu ,tylko napis na gorze zmieniony, miejsce w ktorych mieszkali stracency i piece z jakims beznadziejnie glupim porownaniem do imprezy... no cos masakrycznego....

tez nie jestem katoliczka wiec sprawa kapliczki srednio mnie obchodzi , ale kurcze , trzeba zachowac jakies zasady moralne...

a wracajac do sprawy kosciola i supermarketow to ciekawe o jaki procent wzrosla liczba ateistow w naszym kraju przez ostatnie 40 lat
    "Firma" im siada to se chlopaki jakos radzic probuja...
  • 1
  • 2
| |

miasto kontrastów... secesyjnych kamienic i opuszczonych fabryk... polska stolica muzyki techno i n...

Fotki

Miejsca grona (9)