- 1
- 2
-
Setsuka
" W jednym z katowickich supermarketów wybudowano kaplicę ... ple,ple,ple ... "
Czy to troche nie przegięcie? Wszystko rozumiem,ale w takim masowo-konsumpcyjnym miejscu otwierac miejsce na spotkanie z Bogiem?
Moje wyobrazenie miejsca spotkania z Bogiem to nie ul,targ czy spedowisko i masa ...
Wyciszenie w takim miejscu- nie rozumiem tego ... -
-
Anonim
no i dobrze. moze dewotki w koncu sobie cos uswiadomia.
jak dla mnie mogliby nawet zbudowac sklep dla szatanistow w markecie.
nie chcesz, nie wchodzisz. zadna paranoja. czysty biznyz. -
ღ King.
po uslyszeniu tego "kaplica w supermarkecie..."
rozbawilo mnie :D
o la la i to bardzo :D
czego to ludzie nie wymysla...
-
-
Prot Haładaj
jak by to się działo w łodzi to mogłaby być sensacja, że znowu w łodzi. ale katowice... kto to słyszał... -
Anonim
Powiem Wam jedno, mając na uwadze, że misją kościoła jest ewangelizować i od wieków robią to w najdzikszych miejscach przez dżungle amazonii i pustynie afryki, to dlaczego nie spróbować i w miejskiej dżungli.
Szum medialny oczywiście będzie, bo kościół nie dorósł do tego że świat się zmienia i to w takim tempie i trzeba szukać nowych sposobów. Rozgrzeszenie przez smsa? Czemu nie! W końcu to o skruchę chodzi i żal za grzechy, a nie o formę. W końcu kościół to nie budynki czy księża, ale zgromadzenie.
Jak na ateistę to się rozpisałem. I chu*. -
Pylon
czy sadzisz si ze to bedzie darmowy sms? a chyba kosciol przynajmniej z zalozenia nie byl powolany zeby bic na wiarze kase -
Anonim
Kościół w pierwotnym znaczeniu nie został wcale powołany, bo kościół to wierni. Kler jest po to żeby się utrzymać i pobudować i czasami też rządzić, mieć włądzę, kraść, molestować, ale to chyba i tak mniejszość. Nagłośniona mniejszość, bo przecież wszystko w dzisiejszych czasach musi być medialne, w najgorszym tego słowa znaczeniu.
Nie ma to jak zderzenie kleru i mediów.
A czy sms powinien być darmowy? Na pewno nie, bo dlaczego episkopat miałby do tego dopłącać? Tym bardziej, że ludzie dla swojej wygody mogliby zapłacić. Spowiedź i ofiara w jednym. -
Pylon
hmm nie wyrazilem sie jasno. a wiec chodzi mi o takiego smsa ktory pokrylby wylacizne koszty wysylki . wlasnie kosciol to wierni ale sludzy ktorzy powiedzmy opiekowali sie kosciolem ( wiernymi) robili to dla samej "misji". ofiara jest nie dla kleru tylko dla boga.
-
Anonim
Ofiara dla boga to wcale nie talary, a że cały świat się kręci wokół pieniądza to i słudzy się dostosowali i sami sie potrafią bogacić.
To tak jak w tym dowcipie z ojcem dyrektorem, że rozmawiał z bogiem przez telefon, bóg mu nakazał tolerancję i sprzedać maybacha na co tadek odpowiada: "boże coś przerywa, zrozumiałem tylko kup maybacha i żydzi na madagaskar". -
Pylon
ofiara dla boga byly baranki ktore mialy wartosc pieniezna. zreszta dla mnie sama instytucja "ofiary" jest niepotrzebna. ale to inny temat. natomiast to ze sludzy sie dostosowali : i co w zwiazku z tym?.
powinni zarabiac normalnie a nie na tym ze prowadza msze. wiara to jest cos ponad, to misja . ja tak to widze. -
Anonim
a to ja nie rozumiem
po co kaplica w supermarkecie
mowili ze modlic do Boga mozna tylko w kosciolach
a tu jednak sie okazuje ze miedzy wozkami sklepowymi tez mozna!
jaki szał ciał -
Setsuka
Ewangelizacja a " ewangelizacja w hipermarkecie" to chyba dwa rozne zagadnienia. Nie sadze,zeby w ten sposob mozna komus uswiadomic istnienie Boga, nawrocic go czy zachecic ...
-
Anonim
-
Paulina
u mnie na osiedlu kosciol jest obok supermarketu i po mszy wszyscy wala na zakupy zauwazyli w tym pewnie dobry biznes i postanowili isc o krok dalej i umiescic kosciol w supermarkecie -
Setsuka
-
-
Anonim
-
bobby sixkiller
-
Magdusiaa
wszystko ulega spowszechnieniu... ludzie nie znaja szacunku dla rzeczy "wyzszych" tylko money money money... co to sie porobilo...
ostatnio widzialam w tv reportaz o tym jak holendrzy reklamowali jakas impreze house porownujac ja do oswiecima, nie pamietam juz na jakiej zasadzie bylo to porownanie , ale wiem ze strasznie mna to ruszylo... Krotki filmik, pokazana brama do obozu ,tylko napis na gorze zmieniony, miejsce w ktorych mieszkali stracency i piece z jakims beznadziejnie glupim porownaniem do imprezy... no cos masakrycznego....
tez nie jestem katoliczka wiec sprawa kapliczki srednio mnie obchodzi , ale kurcze , trzeba zachowac jakies zasady moralne...
a wracajac do sprawy kosciola i supermarketow to ciekawe o jaki procent wzrosla liczba ateistow w naszym kraju przez ostatnie 40 lat
"Firma" im siada to se chlopaki jakos radzic probuja...
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Łódź
- Załóż własne grono tematyczne