ŁDZ/ Boat Town/ Łódź [5039]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Jarosław Mmmm....

Czy macie jakies ulubione budynki w Łodzi. Mój(tak na dziś) to fabryka na Wólczańskiej przy Mickiewcza.
  • $mokiN

masa jest budynków w łodzi które wzbudzają jakieś emocje... wiele kamienic ma naprawdę ciekawy klimat i to nie tylko na piotrkowskiej...
    bardzo klimatyczna i monumentalna (niestety nie odnowiona) jest czarna kamienica na ul. zielonej pomiędzy kościuszki a piotrkowską...

poza tym polecam również pałacyki fabrykantów które znajdują się prawie w każdym łódzkim parku (które kiedyś były ich prywatną własnością; )
  • Prot Haładaj

ta fabryka na wólczańskiej w stronę radwańskiej?
    niezły massive - dobry przerost formy nad treścią, ale z konkretnym urokiem.

mi się jeszcze podoba kamienica w podobnym stylu, też na wólczańskiej, ale między kopernika i zamenhoffa, po tej samej stronie ulicy.

elo!
  • Anonim

Tak Jarek... :P Mój ulubiony to na ulicy Kopernika HAHAHA
  • Anonim

zawsze jak przechodze kolo tej fabryki na wolczanskiej to mam nieodparta chec wdrapac sie na jej dach.
  • Dąbrówa-Olszówa NowyLepszySatan

na Kopernika(dla dylu dylu na badylu:P) i "ściana płaczu"(dla Jareczka Mmmmm:P)... wybacz panie prezesie:P
  • $mokiN

jeszcze do niedawna mozna bylo sie dostac na dach tej fabryki po stalowych schodach ktoore były doczepione z boku budynku...
    niestety przeżarła je rdza i wycieli je
  • katar-Z-en-ka

a w fabryce koło pientra
    po schodkach
    nie ma schodkufff
    jest sala malutka akustycznie wyciszona
    na samej górze
    zakaz wstępu
    a wcześniej głuche klaskanie i gadanie bez echa

ale nie tylko fabryki oj nietylko

[razem czy osobno....]
  • poli-namo

dla mnie róg sienka i nawrot to klasyczny new york
  • W-man

new york na rogu sienka i nawrot??? taaaaa...

Jak dla mnie to cały Księży Młyn i budynek w którym jest teraz Akademia Muzyczna

A wiedzieliście że w Łodzi był kiedyś tor wyścigów konnych i skocznai narciarska!!!
    Zresztą na terenie dawnego toru stoi do tej pory zajebisty budynek(niestety w opłakanym stanie) z tarasem widokowym na dachu. Można tam wejść!!
  • bokbanana

budynek dworca tramwajowego przy parku sledzia...wypas

ale to niewszystko..naprawde uc jest wykurwista w wielu miejscach

• misery

ja tam lubie wszystkie budynki w Łodzi.. a co tam.

Jednak ostatnio zaciekawilo mnie wiezienie znajdujace sie posrodku jakiegos tam osiedla.. normalnie bloki, balkony.. bla bla i bah - wiezienie; D
    Nie wiem jaka to ulica.. bynajmniej na szczescie nie moja :P
  • doro-tech

ja lubie jakies takie ceglaste budynki, ksiezy mlyn, budynek strazy pozarnej, jak sie idzie w kierunku ksiezy mlyna od piotrkowskiej...budynki na placu zwyciestwa...no i parki
  • W-man

Złociutka! Gdzie Plac Zwycięstwa, a gdzie Księży Młyn!? Toż to dwa zupełnie inne miejsca, nawet nie w tą samą stronę! Ale za sympatę do Księżego Młyna i budynku straży masz też kawałek mojej sympatii:D (choć to może nie dużo, ale zawsze...)
    Pozdrawiam
  • misery

a wiecie czego ja zaluje? ze w Łodzi wszystkie piekne budynki sa gdzies poukrywane. Mam tu na mysli te piekne, ktore normalnie piekne sie nie wydaja. Bo dla mnie najwiekszy urok maja te rozpadajace sie w oczach kamienice.. a mowie, ze sa poukrywane.. bo niewiele osob jest na tyle odwaznych by wejsc w ktoras z śródmiejskich bram. ot tak.
  • Grono.Net

ja najbardziej lubię central, szczególnie kiedy na gwiazdkę rozświetlają go miliardy kolorowych lampeczek
    aż mi się wtedy z radości kręci w głowie
  • W-man

<Misery> O to właśnie chodzi!!! Nie tam central oświetlony ja chojak w NY, tylko taka prawdziwa Łódź!!! Czasami wystarczy zadrzeć głowę do góry i zobaczyć coś zupełnie nowego. Nawet ta cholerna Piotrkowska może mieć coś w sobie! Wystarczy się dobrze rozejrzeć! Atlasy na pl. Dąbrowskiego też rulez!!
  • misery

no przeciez mowie; ]
  • Jarosław Mmmm....

co do rozpadających sie kamienic to chyba najwieksze wrażenie robią na mnie dwie porosyjskie na rewolucji, Te gigantyczne sowy podtrzymujące wykusze...
  • misery

moj boze, wy to sie znacie, pamietacie gdzie jest jaka kamienica... hehehe

na tej odłamuje sie kawałek balkonu
    na nastepnej po lewej jest zielony tynk
    a na tamtej nie ma jednego okna na 3 pietrze..

respect.
| |

miasto kontrastów... secesyjnych kamienic i opuszczonych fabryk... polska stolica muzyki techno i n...

Fotki

Miejsca grona (9)