-
GreG! ®
Oj... piszę pracę (prezentację) maturalną na temat "Omów zjawisko kiczu w literaturze i sztuce". Co wy na to? Jakies wskazówki? Podzielcie się waszym zdaniem i propozycjami. Pozdrawiam -
Anonim
..fajny temat...moglbys poszerzyc o "w muzyce"to juz wogole byl by sukces -
GreG! ®
No tez tak myślę, ale neistety muszę opierać się na tym co mam!! Ale z tego i tak myślę, że coś wyskrobię... -
Anonim
w literaturze i sztuce to juz nie to samo co w kulturze popularnej, chyba chodzi tu o artystow ktorzy swiadomie wykorzystuja kicz jako srodek wyrazu, wydaje mi sie ze znajdziesz wiekszosc przykladow w sztuce po XX wieku -
-
Porfaworek
-
GreG! ®
Raczej tak, chociaż kilka przykładów znaleźć można i w XIX ale to kwestia głębszych poszukiwań... A tak na razie okrojowo: Literarura: Mniszkówna(!), Mrożek... Sztuka: Pop-art, Andy Warhol itd... Zawikłane to... -
GreG! ®
-
Porfaworek
no np walentynki-tak mi sie przypomnialo, bo kiedys robilam analize wiersza o walentynkach...chyba rozewicza.ale nie daje glowy..jak wpadne na cos jeszcze to dam znac:) -
GreG! ®
No to czekam... :) A co do zjawisk, raczej praca tego nie uwzględnia... Chodzi tu dosłownie o sztukę i literaturę!! No cóż... -
Anonim
jakies 2 lata temu widzialam w Barcelonie bardzo ciekawa wystawe...tytul moznaby przetlumaczyc jako "kultura smietnikowa"...przekroj przez rozne zjawiska kultury poularnej, wszelkiego rodzaju klimaty "freak". zaczynala sie wlasnie filmem "Freaks", Ed Woodem, tanimi horrorami, potem niezlym motywem byly rysunki seryjnych mordercow z lat 70-tych(w wiekszosci przedstawialy slodkie rozowe kroliczki), a konczylo sie na gwiazdach piosenki, roznych wystylizowanych gosci w blyszczacych obcislych spodniach...bylo tyle materialu ze nie sposob bylo to wzrokiem ogarnac...bylo super -
Anonim
...kultura popularna zawsze przenika do sztuki, i dobrze bo by bylo za smetnie w galeriach, popatrzcie tu: http://thewurstgallery.com/index.ht... -
Anonim
i tu.... http://www.keane-eyes.com/ -
Anonim
z literatury to bym wzial jakies romansidla harlekiny, kryminaly, powiesci erotyczne. i wyraznie zazanyczylbym jak ktos wczesniej wspomnial na kicz zamierzony i nautralna tandete. -
Lacroix
kiedys kupilem koledze na urodziny ksiazke "niedyskretny urok kiczu", z tego co pamietam dosc szeroko i przekrojowo traktowala zjawisko kiczu w kulturze -
Lacroix
kiedys kupilem koledze na urodziny ksiazke "niedyskretny urok kiczu", z tego co pamietam dosc szeroko i przekrojowo traktowala zjawisko kiczu w kulturze -
Lacroix
krygi
jak do matury i mialby byc temat kiczowatych zjawisk jak np walentynki, to jest taki wiersz tadeusza rozewicza ,,walentynki" nie pamietam niestety w jakim to tomiku bylo, jakos pod koniec lat 90, on sie tam wlasnie rozprawia z popkultura, sztucznoscią, moze sie przyda, zawsze rozewicz to dla takich polonistek nie jakis strasznie odlegly swiat, a nawiazujac do niego mozna nawiazac do popkultyry -
Anonim
byłą też w warszawie w muzeum antropologi wystawa chyba zatytuowana "kich między wstydem a fascynacją" albo coś takiego. radze przejrzeż materiały prasowe jej dotyczące. -
Anonim
Może wspomnij o Hasiorze... Polski twórca ciekawych instalacji i kolarzy posługujący się czasami kiczowatymi rekwizytami. -
Anonim
Kicz to ciekawe zjawisko - człowiek jest świadomy tego, że to kicz, a jednak jest mu to potrzebne. Ja muszę od czasu do czasu sięgać po kiczowate filmy, muzykę i chyba nie tylko dla poprawienia sobie humoru...
Kicz jest jakimś objawem człowieczeństwa alternatywnym dla duchowości, kultury wyższej. Ta nie jest w stanie uchwycić tej części mnie i wyzwolić tych emocji, co kicz.
To takie moje przemyślenia z okazji podanego przez Ciebie tematu :)