KULTOWY K!CZ [1403]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • eryk z kisielu

temat poswiateczny
    jakie najbardziej kiczowate dewocjonalia trafiły w wasze rączki
    ja mam piekny obrazek z Maksymilianem Kolbe w kolekcji oraz zbior swietych ulotek z polskich kosciolow w ameryce z lat ok 70tych

najpiekniejsze co widzialem niestety nie udalo mi sie tego wyludzic to Jan Paweł 2 w kuli ze sniegiem
  • Anonim

niestety nie udalo mi sie wyludzic od gospodarzy w Zakopanym Maryjki w szkalnej oslonie z rozami i innymi dodatkami a szkoda bo mieli tez makatki ze swietymi ktore wygladaly jak z Meksyku :( niezla jest Matka Boska-butelka-fosofryzujaca w ciemnosciach

mam slabosc do dewocjonaliow troche; )
  • Anonim

nie wiem czy można zaliczyć do dewocjonaliów wielkanocnego cukrowego baranka ,który jest doskonale kiczowaty albo butelki na wodę święconą , z plastiku w kształcie Matki Boskiej ... widziałam taką u mojej babci ,była niebieska ,odkręcało się jej głowę i można było wodę wlać do środka :)
  • Anonim

oj przepraszam, o butelce już było wspomniane :)
  • eryk z kisielu

ta niebieska Bozia to stoi w łazięce w mieszkaniu w ktorym mieszkam na honorowym miejscu obok szczoteczek do zębów
  • paula bluer

zawsze marzylam o posiadaniu takiego rozanca (ale byly tez inne przedmioty z tej samej serii) ktory sie swieci w nocy:) caly dzien musial w swietle lezec - taki fluorescencyjny....:-) cudo!!!
  • Anonim

Tracker* z Dzieciątkiem w żłobie.... w jednym ze stu sklepów z dewocjonaliami w Lourdes... poza tym jakieś dywany, poncza i inne śmieszne rzeczy... :]

(*dla niekumatych - taki kaszkiet amerykańskich kierowców tirów)
  • tom pop

krzyż z fosforyzującym chrystusem
  • Anonim

plastikowe aniołki też są spoko :)
  • marta marudzić już nie będzie

wspolczesne figurki Matki Boskiej otoczonej "altanka", ktore weirni wiejskich kosciolow przystaraja sztucznymi kwiatami i lampkami.
  • Anja...

ja przeżyłam szok, gdy odwiedzajac rodzine kumpla w górach, ze ściany w przdpokoju "mrugał" do mnie oczkiem Jezus.
    (to był portret Chrystusa, zrobiony coś na zasadzie pocztówek z chinkami - pamiętacie? - poruszało sie pocztówką a ona "puszczała oczko"). Tylko, że chinka to luz, a Jezus?! rany! normalnie do tej pory mam awersję do przedpokojów!

:-))))))
  • Evka

Ja osobiście uważam Dewocjonalia za paskudztwo,ale Arkadius w jednej ze swych kolekcji podniósł je do rangi sztuki- genialnie zastosował,lekko przetwarzając typowe rażące obrazki z Matką Boską w ujęciu latynoskim. Nawet Poprzęcka była pełna podziwu!!!
    Ktoś pamięta tą świetną kolekcję Arkadiusa?

pamietam, ale nie zachwycila mnie.. blizej jej bylo do kiczu niz do sztuki
  • Evka

Z pewnością Arkadius otarł się o kicz,ale trzeba pamiętać że i kicz to część sztuki !!!

to zalezy, czy jego celem bylo tworzenie kiczu.. nie zamierzonego kiczu nie zaliczylabym juz do sztuki.
  • Evka

Dla mnie kicz jest zawsze zjawiskiem zamierzonym, inaczej nie jest już kiczem.

Ł.Demby- "kicz powstal jako świadome tworzenia dzieła sztuki"

R.Konik- "Kicz już z samej swej natury jest powtarzalny i związany z procesem reprodukcji, odtwarzania. Z tego powodu trudno mówić o własnej tożsamości kiczu"

• ilona

wracając do tematu dewocjonaliów:
    Katalonia. Klasztor Montserrat. Sklepik z dewocjonaliami. Półka, a na niej oprócz wspomnianego już fluorescencyjnego Jezusa na krzyzu, mydło z zatopionym wizerunkiem Matki Boskiej... Co wy na to? "Matką Boską najlepiej wymyjesz łydki i pachy?!"
    To był naprawdę szok. A może przezycie?
  • eryk z kisielu

huh co do Areczka z krzywym oczkiem to niczego nowego nie wymyslił i zastanawiam sie komu musial zrobic loda zeby sie wybic
    wielka klapa ktora potem zaliczyl swiadczy o tym ze projektant z niego zaden

wracajac do dewocjonaliow
    mydlo z Matka boska to juz przegiecie a co najzabawniejsze w calym tym temacie to ze to ludzie wierzacy majom tendencje do tworzenia takich bluznierczych przegiec
  • Evka

Hehehe, a Poprzęcka nasza sława z dziedziny sztuki twierdzi,że Arkadius stworzył w owej kolekcji naznaczonej dewocjonaliami artyzm.Hmmm no cóż o tym myśleć.....

EVKA, kicz nie zawsze jest zamierzony, czesto bywa efektem przypadku- patrz wyzej wymienione dewocjonalia.
| |

Ed Wood, The Rocku Horror Picture Show... kicz potrafi być kultowy; ) Ciekawe jak to jest, że j...

Fotki

Miejsca grona (0)