-
Taki sobie ktoś
Warszawa, 10 maja 2005r.
Szanowny Pan
Prof. dr hab. Andrzej K. Koźmiński
Rektor
WSPiZ im. L. Koźmińskiego
Szanowny Panie Rektorze,
Zwracamy się z prośbą o wyciągnięcie konsekwencji wobec pracowników Uczelni odpowiedzialnych za bałagan w systemie stypendialnym WSPiZ opartym na dotacjach z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu.
Z naszych ustaleń, jak i po spotkaniu z Przewodniczącym Komisji Stypendialnej Panem Andrzejem Małkowskim wynika, iż mimo najszczerszych chęci Komisja Stypendialna nieudolnie zaplanowała wysokość stypendiów na rok 2005. Zaistniała sytuacja – drastyczne zmniejszenie wypłat stypendiów naukowych opartych o dotację MENiS – zbulwersowała rzesze studentów. Mgliste wyjaśnienia władz połączone z brakiem rzetelnej informacji wywołały liczne nieformalne dyskusje. Studenci poczuli się oszukani, co niewątpliwie nadszarpnęło dobre imię Szkoły.
Spotkanie zorganizowane 28 kwietnia pomogło nam w zrozumieniu sytuacji, w której znalazła się Uczelnia. Nie możemy jednak pogodzić się z nieumiejętnością planowania przez wyznaczone komórki organizacyjne, odpowiedzialne za prawidłowe rozliczanie stypendiów. Wyjaśnienia, iż stypendia MENiS dla prywatnych szkół wyższych są nowym elementem – niemożliwym do prawidłowego rozplanowania – nie przekonują nas. Każdy student WSPiZ nauczył się efektywnie zarządzać własnymi wydatkami, dlaczego zatem nie wymagać tej umiejętności od odpowiedzialnych organów Uczelni?
Pragniemy również wyrazić niepokój w związku ze zmianami zachodzącymi w naszej Uczelni. Uważamy, że komórki, których głównym zadaniem jest pomoc studentom, pod kierownictwem niekompetentnych osób, staną się dla nas przeszkodą i utrudnią obopólną komunikację.
Dlatego też, kierując się dobrem Uczelni, składamy Podanie Studenckie na ręce Pana Rektora. Mamy nadzieję, iż doprowadzi ono do wyciągnięcia konsekwencji względem podległych organów, odpowiedzialnych za zaistniałą sytuację.
Z wyrazami szacunku
Studenci Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Zarządzania im. Leona Koźmińskiego
------------------------------ -------------------
Mam nadzieje ze literowek nie ma, jak ktos znajdzie jeszcze jakies bledy prosze szybko o info!!
Moi drodzy, chcialbym was prosic o pomoc w uczynieniu tego pisma faktem. Mam przygotowane listy na podpisy, a prosba dotyczy pozbierania podpisow po znajomych. W tabeli trzeba by wpisac imie, nazwisko, nr.indeksu, srednia oraz sie podpisac.
Listy otrzyma oczywiscie samorzad, zatem powinna byc mozliwosc dopisywania sie u nich.
Napiszcie do mnie maila na 2660@wspiz.edu.pl a przesle wam plik z pismem oraz arkusz ktory mozecie wydrukowac.
Potrzebujemy do pomocy min. 10 osob, co da nam 500 podpisow. Wtedy taka lista ma sens.
Coz wiecej? Dzieki za wsparcie! Niektorzy mi mowia ze ryzykuje glowa, ale chyba juz za pozno by chowac glowe w piasek. Jednakze to moje zdanie, i jesli ktos sie pod nim podpisuje, ciesze sie z tego bardzo.
Pozdrawiam
Krzysiek -
..::d[*_*]b::..
Ja bym w przydostatnim akapicie "obopólną" zmienił na "obustronną".
Pzdr -
kamila007
ja jestem z pierwszego roku a tez bym chciala sie podpisac (z mojego roku wiele osob tez by sie znalazlo). poza tym mysle ze nie potrzbne jest zaznaczanie sredniej na liscie podpisow. ja z malkowskim walcze juz ponad pol roku bo chce przypomniec ze on jes odpowiedzialny nie tylko za naukowe stypendia ale rowniez za socjalne z ktorymi sa tez jaja(wyplacaja po 3 miesiacach bo a to malkowski zgubil liste a to cos sie im z liczbami nie zgadza itd)
i jeszcze jedna mala rada zeby dwa pisma wyslac jedno do rektor do spraw studenta i do rektora szkoly wtedy bedzie lepszy efek
pozdrawiam -
kamila007
ja jestem z pierwszego roku a tez bym chciala sie podpisac (z mojego roku wiele osob tez by sie znalazlo). poza tym mysle ze nie potrzbne jest zaznaczanie sredniej na liscie podpisow. ja z malkowskim walcze juz ponad pol roku bo chce przypomniec ze on jes odpowiedzialny nie tylko za naukowe stypendia ale rowniez za socjalne z ktorymi sa tez jaja(wyplacaja po 3 miesiacach bo a to malkowski zgubil liste a to cos sie im z liczbami nie zgadza itd)
i jeszcze jedna mala rada zeby dwa pisma wyslac jedno do rektor do spraw studenta i do rektora szkoly wtedy bedzie lepszy efek
pozdrawiam -
-
Bazyl
Krzysiek ma w tym doświadczenie, ale nie sądzę, żeby złożył podanie do prorektor Merty; )) -
Bartek
-
zglaszam sie do zbierania podpisow, ale tego sie chyba akurat Krzysiu spodziewales :); )pozdrawiam!
-
Taki sobie ktoś
Kamila: walimy do rektora!
Merta nic na to nie poradzi, przesle dalej... a jak rektor oleje to nikt glowy nie wystawi... -
Anonim
...pewnych ukladow i tak w tej szkole nie da sie rozbic wiec tego typu akcje sa jak zawracanie kijem wisly, ale zycze powodzenia... -
popieram i zakladam, ze 3/4 osob ktorych sprawa dotyczy rowniez podpisze sie pod tym apelem
a co do celowosci.. to na pewno warto cos takiego zorganizowac/wesprzec, chociaz i tak to nic nie zmieni na dana chwile.. ale na przyszlosc, kto wie :)
btw. juz na samym poczatku, gdy podali kwoty przeznaczone na stypendia, wydawaly mi sie astronomiczne (w stosunku do ilosci stypendystow i wielkosci stypendiow)...
a jednak myslalem, ze jakos sobie poradza :)
w koncu teoretycznie szkola specjalizowac sie powinna w 'zarzadzaniu' :P -
!CzanGu Bars!
-
***Fanatic***
-
Anonim
Wedlug mnie ktos ta kase w naszej szkole inwestuje i wcale bym sie nie zdziwil gdyby ktos cos umoczyl...
Inne szkoly maja przynana kase raz na rok i im sie nie zmieniaja wysokosci dotacji takze dziwne ze my jestesmy wyjatkiem...
Moze to drastyczne posuniecie, ale zawsze mozna napisac do prasy, jesli podanie nie zmieni sytuacji...
-
Anonim
robic afere we własnej renomowanej szkole, kotra jest na 1 miejscu ? Temat dla "uwagi" pierwsza klasa; ) Afera w najlepszej szkole w Polsce - ale nie wiem czy takie akcje nie robią wiecej zlego niz dobrego...
a mnie sprawa nie dotyczy ale autograf chetnie dam; ) -
Paulina
-
Bazyl
Nom, nie brudzi się własnego 'domu', lepiej spróbować posprzątać w nim po prostu, szczególnie że ogólnie nie jest źle. -
Taki sobie ktoś
Dlatego wlasnie podanie idzie bezposrednio do Rektora...
Moze i faktycznie nic sie nie zmieni, i pewnie tak bedzie...
Ale moze na drugi raz ktos odpowiedzialny z ramienia szkoly pomysli dwa razy i cos policzy...
A co sie tyczy zawracania kijem Wisly... sa rozne rozwiazania, mozna nie zawracac a zmienic bieg. Zawsze rzeka moze wyschnac, ale tego nie chcemy...
Wydaje mi sie ze wazniejsze jest zmiana podejscia niektorych osob do pewnych spraw. Moze ktos wkoncu zacznie nam udzielac informacje w pierwszej kolejnosci. Moze przed podjeciem waznych decyzji bedzie to dyskutowane na forum, lub chociazby w szerszym gronie. Czas pokaze. Bedzie dupa? Trudno, podpis nic mnie nie kosztuje...
I jeszcze jedno. Podanie nie pójdzie w ten wtorek bo moze byc trudno zlapac Rektora. EQUIS bedzie wiec tez ostroznie. Ale jak dla mnie podanie musi pujsc, takie jest moje zdanie... czy przyniesie, czy nie - efekt. -
kamila007
POWIEDZ GDZIE MOGE ZLAPAC KOGOS Z LISTA BO BAAAAARDZO CHCE SIE PODPISAC -
Taki sobie ktoś
Zbieranie podpisów jeszcze nie rozpoczte...
Wstrzymuje sie bo z Dominika porozmawiam w czwartek (ona byla wtedy w komisji - samorzad). Ponadto EQUIS bedzie a nie chcial bym zaszkodzic szkole w taki sposob... wkoncu place spora kase bo maja akredytacje, nie?
Wiec jak mowie, spokojnie, ale z jajem.
Podanie moze pojsc chwile pozniej, byle bezposrednio do rektora.
Pozdro
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Praga Płd.
- Załóż własne grono tematyczne