Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • wielkaT

byliście kiedykolwiek na Korsyce? piękna wyspa, gorąco polecam. idealne miejsce na spędzenie wakacji; )
  • MiRoon

ja byl.......2 razy i szczerze powiem bylo......SZZZUUUUPPPERRRR czadersko piekna wysepka...milo fajnych wspomnien....
  • wielkaT

piękna wyspeka, mili ludzie i super imprezy; )
  • R

byłem 3 lata temu i w tym roku tez jade plus sardynia. super miejsce, plaże, przyroda, spokój, góry niesamowite morze.
  • wielkaT

i mało Polaków, to też jest wiiiiielki plus; )
  • mgr inż. Flo

Lato 2002-Porto Vechio, ale zwiedziłem większość wyspy
  • Anonim

chyba czegoś zapomniałam stamtąd wziąć
    musze jechać :D i sprawdzć...
    GORĄCO polecam na wakacje :))
    miesiąc pełen niezapomnianych wrażeń
    ..szkoda czasu na sen!
    DedoTe-kiedy jedziesz?:>
  • a.

jade 13 sierpnia na obóz najpierw do langwedocji a potem na korsykę... już nie moge się doczekac!
  • Anonim

to tylko pozazdroscic Ci moge ...
  • a.

hehe wiem :P i bardzo się ciesze :P:D
  • wielkaT

boska Korsyka, niedługo tam wrócę; ) chociaż ostatnio bardziej zakochałam się w Cyprze.
  • ~<~:AdRiAn:~>~

Korsyka & Sardynia to są dwie zajefajne wysepki pojechałbym tam jeszcze kilka razy ale fundysze się skończyły :((
  • Anonim

no tak..sardynia :))
    plynelas moze promem z Bonifaccio?
    ach coz za widoki...
    :))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))))))))))))))))))))))) )
  • Anonim

*plynales
    :p
  • Anonim

ja byłam 99 rok miasteczko obok Bastii takie białe domki Cap Sud chyba, super miejsce ogólnie cała wyspa piekna a najpiękniejsze Bonifacio:)
  • ~<~:AdRiAn:~>~

widoki były zajefajne
  • anne

a ktos jest teraz??? Jestem na korsyce do 12wrzesnia i szukam towarzystwa do wspolnego zwiedzana/imprezowania itd... :)
  • wielkaT

ale zazdroszczę; )
  • Anonim

Ja bylam miesiac temu, polecam. Bardzo dobre miejsce na spedzenie wakacji, do zamieszkania wybralabym bardziej cywilizowane miejsce ( np. Lazurowe Wybrzeze). Ajaccio wydawalo mi sie dosc wyludnione w godzinach wieczornych. Musze przyznac, ze tamtejszych dzikich i pieknych plaz, zadna "lazurowa" nie pobije. Na szczescie z Nicei jest to tylko 3 godzinna podroz Ferry:-)
    Stanowczo odradzam hotel Le Dauphin w Ajaccio, zdecydowanie lepiej wyglada na reklamowej ulotce. Dostalismy pokoj z bardzo cienkimi scianami, wiec slychac bylo sasiadow.
    W Bonifaccio mieszkalismy w Le Royal, calkiem sympatycznie. Koniecznie sprobujcie miejscowe charcuterie. Polecam przewodnik: http://www.routard.com/, w ktorym sa wymienione sprawdzone restauracje - m.in. Casa doria i miejsca np. puste plaze.
  • Anonim

Witam
    Miałem okazję objechać całą tą wyspę dwa lata temu.
    Korsyka jest po prostu CUDOWNA!!!
    Nie da się porównać z inną europejską wyspą.
    Będąc na Korsyce nie wolno nie być w takich miejscach jak Calvi, Bonifaccio, Sarte, Porto, Rogilliano i wielu wielu innych miejscach.
    Plaże są rewelacyjne (na cap Corse polecam Maccinagio, na południu raocapinę - trudno o bardziej bajkowe plaże). Jest jeszcze urokliwa Palombaggia na płd od Porto Veccio (słynna plaża na której przed laty krecono reklame Bounty - tą z palmą). Jednak dla mnie było tam ciut za tłoczno. Warto wybrać się na wycieczkę statkiem z Porto do rezerwatu Scandola-bajka.
    Warto rano w górskim miasteczku kupić pieczywo z przyjeżdzającego tu raz dziennie samochodu. A przede wszystkim trzeba zapuścić się w głąb wyspy w przepiękne górskie regiony, cudowne sosnowe lasy. Wykąpać się w górskich potokach w szmaragdowej wodzie, która może nagrzać się w skalnych jeziorkach nawet do 30 stopni, albo orzeźwić się w kilkunastostpniowym potoku. Nie wolno odpuścić zachodu słońca nad krwawymi wyspami.
    Można by wiele jeszcze dobrych słów pisać o tej wyspie. Za to atmosfera panująca wieczorem w miasteczkach takich jak Bonifaccio, Calvi, Porto, jest niesamowita.
    Minusami są drogie ceny w sezonie oraz wszechobecna nieznajomość języka angielskiego. Czasem można się zdziwić, kiedy mieszkańcy mniejszych niechętnie odpowiedzą na pytanie zadane po francusku!!!! Jednak niemiłych ludzi spotykaliśmy niewielu.
    Pozdrawiam wszystkich, którzy na Korsyce już byli i zachęcam do odwiedzenia wszystkich tych, którzy jeszcze nie postawili swojej stopy na tej niesamowicie pięknej wyspie.

P.S. Ze wzgledu na ceny najlepiej wybrać się w maju lub pod koniec wreśnia, choć najpiekniej jest w czerwcu i na początku lipca.
    A ja już za dwa tygodnie płyne tam i już się nie moge doczekać.

Zdravim
    Yano

| |

to trzeba zobaczyć, opisać się nie da ...

Fotki

Miejsca grona (0)