Konie [5795]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Maciek

Specjalnie zakładam nowy wątek, bo mam nadzieje, że nie tylko mnie dręczą różne dziwne pytania, na które odpowiedź ,,google.pl :/", ,,No i???/" czy ,,lepej pogadaj z wetem :/" nie wystarczą.

Chodzi mi o pytania oryginalne, specyficzne, niecodzienne, na które nie potraficie znaleźć odpowiedzi a specjaliści w swoich książkach o tym nie piszą.

Mam nadzieję, że ten temat nie zostanie uznany za idiotyczny, mimo, że w pewnym sensie taki jest; )

Więc nie będę już więcej pisał tylko zacznę. Może niektóre z tych pytań nie są trudne, ale mam nadzieje, że mi odpowiecie i zaspokoicie moją ciekawość. Więc...

1. Po co jest pasek w palcacie? Podobno nie wolno zakładać go na rękę wiec jakie ma zastosowanie?

2. Po co koniom grzywa?

3. Czy koń może kłusować/galopować ,,na wstecznym"? (podejrzewam, że nie ale zastanawiam się dlaczego)

4. Sprawa kłusaków, co to i dlaczego nie galopuje (tak, tu google pomogą)

Jestem pewien, że jeszcze coś mi się przypomni :) Wybaczcie, ale po prostu musiałem się kogoś o to zapytać. Czekam z niecierpliwością i z pewną dozą niepewności na waszą reakcję...
  • Tapner Eventing Team

jesli chodzi o pasek, to jest po to, zeby moc sobie powiesic ten palcat w siodlarni, coby sie nie walal po ziemi.
    po co grzywa? na pewno m.in.,zeby mogly oganiac sie od much. generalnie dla ochrony.
    mysle, ze kon teoretycznie moglby galopowac, czy klusowac na wstecznym biegu, ale raczej malo mozliwe, zeby to robil. to wymaga skupienia i koordynacji, a konie nie maja interesu, zeby to robic...
    klusaki moga galopowac i galopuja. ale ich najwiekszym atutem jest klus, a galop maja dosc niewygodny zdaje sie.
  • aleqsandra

1. pierwsze słyszę, że nie wolno... jeżeli już jest, to po to, żebyś np.: w terenie go nie zgubił... na ujeżdżalni nie ma sensu, bo często zmienia się strony.

2. a po co Tobie włosy na głowie? :)

3. nieee... co najwyżej szybki stęp -> uniemożliwia to anatomia i nienaturalność takiego ruchu

4. kłusaki nie galopują jedynie ze względu na trening
    fakt, jest taka rasa, ale nazwana tak tylko dlatego, że ma największe predyspozycje do sportów przewidzianych dla nich i są hodowane w tym kierunku...
  • Tapner Eventing Team

teoretycznie nie powinno sie wkladac na reke, bo jak sie spadnie, to mozna sobie w cos wbic, w brzuch na przyklad :) zreszta ja nie rozumiem, po co wkladac w te petelke, trzymac trzeba i tyle. a ja nie zmieniam bata, zawsze mam w prawej lapie.
  • aleqsandra

wiesz, jeżeli mówimy o krótkim no to ok, bo w zasadzie nie ma znaczenia strona,
    ale ja ostatnio przez dłuuuugi czas jeździłam z ujeżdżeniówką, to już tak na zapas mówię; ) wiesz, troszkę inne zastosowanie...
  • Amara Nomad

z pytan ktore uslyszalam ja osobiscie
    "czy test ciazowy ludzki nadaje sie dla klaczy?"

"mam dlugiego konia, do jakiego sportu on sie nadaje"

oba oginaly, bez podtekstow...
    wiec wasz "po co grzywa i pasek przy bacie.".wymiekaja; )
  • Maciek

>Crova Jumping Team napisała:

>po co grzywa? na pewno m.in.,zeby mogly oganiac sie od much.
    >generalnie dla ochrony.

Grzywą do much?

>aleqsandra napisała:

>2. a po co Tobie włosy na głowie? :)

W zasadzie to po nic, łysi też żyją i dobrze się mają :] Więc to tylko tak ozdobnie raczej?
  • Anonim

teraz włosy nie są ci do niczego potrzebne. wcześniej służyły po prostu do ochrony przed czynnikami zewnętrznymi(np. przed słońcem). potem zacząłeś używać zwierzęcych skór, w końcu odzieży. dlaczego więc owłosienie całkiem nie zanikło? ewolucja to b. powolny proces, poza tym gęste włosy są wyznacznikiem zdrowia i młodości-podobają się i dlatego zostały przekazane w drodze doboru naturalnego (boże ale się wymądrzam)

ja mam dopiero głupie pytanie: czemu konie nie mają brwi?
  • ol.

koń na wstecznym układa nogi w kolejności klusa^^przynajmniej tak mi się wydaje;p
  • Ulcia

co do palcata - zawsze powinno sie trzymac bat po wewnetrznej stronie .
  • Anonim

czemu konie nie maja brwi?//

a kto powiedzial ze ich nie maja to ze ich nie widac nie znaczy ze ich nie ma..

dlaczego kolano u koni jest tak wysoko nie moga miec jak ludzie???
  • ~misiek~

kolano ma tak wysoko bo w drodze ewolucji pewne kości zanikły, a pewne uległy wydużeniu i skróceniu, aby anatomicznie kon był lepiej przystosowany do ruchu :) nawet wrzuciłem spacjalnie obrazek :P
  • Anonim

nie mozliwe:p
  • ~misiek~

a jednak :P
  • Anonim

>Magda napisała:
    >czemu konie nie maja brwi?//
    >
    >a kto powiedzial ze ich nie maja to ze ich nie widac nie
    >znaczy ze ich nie ma..
    >
    hahahha to w takim razie wytłumacz po co im niewidoczne brwi?
  • Anonim

a Tobie po co wlosy na nogach??? moze to jakas funkcja grzewcza??
  • Cricetidae

wątpie zeby brwi lub włosy na nogach miały funkcje grzewczą:P

To pozostałosci po owłosieniu, którego mamy coraz mniej w drodze ewolucji, Kiedys były nam potrzebne, teraz nie.

Konie nie mają brwi, bo są owłosione całe i nie mają pozostałosci tak jak my.

Nie wiem jak to wytłumaczyc xD
  • Anonim

a skad wiesz ze nie ma brwi czy jest to udowodnione nukowo...???:P

uwielbiam jak ludzie traktuja mnie jak idiotke:) nie dlugo stane sie jak karolcia ruuuuuzzzzeeelll:)
  • ol.

książki mówią że tylko ludzie brwi mają;)
  • Anonim

ktore???:P
| |

Gronowa społeczność koniarzy. Konie, jeździectwo, sport, hodowla, rekreacja i wszystko inne zwi..

Fotki

Miejsca grona (2)