-
Camilo Loco
-
ada
Nie do końca rozumiem, jaki jest związek między powyższymi nagraniami a komunizmem? -
TLALOC
eh, ciagle te same pierdoly. demokracja=komunizm=faszyzm, autorytaryzm jest cacy, a wszystko tak ponaciagane, ze szkoda gadac :]
-
Ale czemu to zacne grono służy jakimś chłopcom którzy wklejają linki z jutuba do pierdoł zamiast nam, tutaj, do konstruktywnej i wielopoziomowej dyskusji o komunizmie?
Zresztą ja zawsze współczułem tym chłopcom wklejającym te linki i robiącym takie tematy.
Wydają mi się opuszczeni przez świat i zagubieni.
I szukają znajomych po prostu bo najwyraźniej nudzi im się niemiłosiernie. -
-
TLALOC
zajrzalem w jego profil: krzyze swietego jurka, papieze, i jezusy. biedny maly zakompleksiony chlopiec.
zagluszamy. -
Camilo Loco
>TLALOC napisał
>zajrzalem w jego profil: krzyze swietego jurka, papieze, i
>jezusy. biedny maly zakompleksiony chlopiec.
a chcesz dostac w morde? :) -
TLALOC
-
Camilo Loco
>ada napisała:
>Nie do końca rozumiem, jaki jest związek między
>powyższymi nagraniami a komunizmem?
ach, po prostu w watku, ktorego nazwy nie pamietam, odbywala sie dyskusja na ten temat. -
TLALOC
-
Camilo Loco
>TLALOC napisał
>dawaj, nadstawie tez drugi policzek.
leee.. no to zadnej frajdy nie bedzie, nie moge bic kogos kto sie nie broni :(
-
Camilo Loco
>TLALOC napisał
>to tam trzeba bylo wklejac. a ten dzieciak z filmiku gada
>bzdety :)
taaaak? nooo booo..? -
TLALOC
-
Camilo Loco
>rez napisał
>Ale czemu to zacne grono służy jakimś chłopcom którzy
>wklejają linki z jutuba do pierdoł zamiast nam, tutaj, do
>konstruktywnej i wielopoziomowej dyskusji o komunizmie?
>
>Zresztą ja zawsze współczułem tym chłopcom wklejającym
>te linki i robiącym takie tematy.
>Wydają mi się opuszczeni przez świat i zagubieni.
>I szukają znajomych po prostu bo najwyraźniej nudzi im
>się niemiłosiernie.
ales ty kurwa zabawny rez
zaraz spadne z krzesla
a propo, cos od dawna nie zagladales na forum polityczne, czyzbys przestraszyl sie kogos madrzejszego (nie mam na mysli siebie, lecz pawna osobe plci zenskiej, z ktora dyskutowales o aborcji..):>
-
ada
Myślę, że to co kolega ma zamieszczone na swoim profilu to jest jego indywidualna sprawa. Tylko cały czas nie rozumiem po co zostały zamieszczone te linki w temacie "komunizm"... Faktycznie Adam Danek to zdeklarowany monarchista - naturalny przeciwnik komunizmu, ale jego wypowiedź na temat rządów autorytarnych bezpośrednią polemiką z komunizmem nie była...więc po co? -
Camilo Loco
-
TLALOC
"taaaak? nooo booo..?"
bo jego argumenty sa naciagane.
1) lenin posiadal wiekszy - liczebnie, procentowo i terytorialnie - autorytet niz franco, pinochet i mussolini.
2) z punktu widzenia demokratycznie nastawionej czesci spoleczenstwa nie ma wiekszej roznicy miedzy brakiem parlamentu/opozycji a ignorowaniem tychze.
3) kryteria legitymizacji wladzy w autorytaryzmie wychodza od autorytetu - zupelnie jak w totalitaryzmie lub demokracji (pod tym wzgledem wszystkie systemy niczym sie nie roznia).
4) przeciwnicy polityczni w autorytaryzmie sa traktowani identycznie (albo gorzej) jak w totalitaryzmie.
pewnie byloby tego wiecej, ale po obejrzeniu 6 czesci prawie wszystko zapomnialem. autorytaryzm (co wynika z filmowej dyskusji - zwlaszcza przyklady chin i rosji) to nic innego, jak lzejszy totalitaryzm. -
ada
>TLALOC napisał
>
>bo jego argumenty sa naciagane.
>
>1) lenin posiadal wiekszy - liczebnie, procentowo i
>terytorialnie - autorytet niz franco, pinochet i mussolini.
A to akurat jest bardzo trudno zmierzyć, m.in. przez to, że podawane w celach propagandowych liczby zwolenników Lenina w bolszewickiej Rosji nie są rzeczywiste.
>3) kryteria legitymizacji wladzy w autorytaryzmie wychodza
>od autorytetu - zupelnie jak w totalitaryzmie lub demokracji
>(pod tym wzgledem wszystkie systemy niczym sie nie roznia).
Ta zasada na pewno nie obowiązuje w demokracji, choćby z samego założenia, trudno też stwierdzić, że autorytet w państwie totalitarnym jest czynnikiem w ogóle wartym do wzięcia pod uwagę.
-
TLALOC
"A to akurat jest bardzo trudno zmierzyć, m.in. przez to, że podawane w celach propagandowych liczby zwolenników Lenina w bolszewickiej Rosji nie są rzeczywiste."
ja nic nie mierzylem. mysle, ze porownanie lenina z franco zawsze wyjdzie na korzysc pierwszego.
"Ta zasada na pewno nie obowiązuje w demokracji, choćby z samego założenia, trudno też stwierdzić, że autorytet w państwie totalitarnym jest czynnikiem w ogóle wartym do wzięcia pod uwagę."
a ja mysle, ze kazda wladza potrzebuje usprawiedliwienia dla wlasnych rzadow. czy to poprzez mitologie/religie, czy ideologie, czy zwykle glupoty. demokracja legitymizuje sie poprzez np. prawa czlowieka i rownosc prawna. -
ada
>TLALOC napisał
>ja nic nie mierzylem. mysle, ze porownanie lenina z franco
>zawsze wyjdzie na korzysc pierwszego.
Dlaczego?
>a ja mysle, ze kazda wladza potrzebuje usprawiedliwienia dla
>wlasnych rzadow. czy to poprzez mitologie/religie, czy
>ideologie, czy zwykle glupoty. demokracja legitymizuje sie
>poprzez np. prawa czlowieka i rownosc prawna.
Dobrze, ale w takim razie nie można mówić o legitymizacji władzy demokratycznej przez autorytet a tak zrozumiałam Twoją poprzednią wypowiedź. -
>Kamil Szablozębny napisał
>ales ty kurwa zabawny rez
Dziękuję.
>a propo, cos od dawna nie zagladales na forum polityczne,
>czyzbys przestraszyl sie kogos madrzejszego (nie mam na
>mysli siebie, lecz pawna osobe plci zenskiej, z ktora
>dyskutowales o aborcji..):>
>
Oj zaglądam, zaglądam. Z racji tego że nigdy siebie za mądrego jakoś nie uważałem więc przyglądam się dyskusjom.
I kiedy uważam że jest sens zabierać głos to oczywiście piszę, ale przyznaje ostatnio nie miałem ochoty brać udziału w dyskusji.
A co do aborcji...Widzisz Kamilu, zapewne sam zauważyłeś że na tych 40 stronach o aborcji powiedziane już zostało wszystko.
Zresztą jest to temat w którym po prostu między pewnymi opcjami światopoglądowymi nie można znaleźć konsensusu.
Postanowiłem więc wycofać się po angielsku. Każdy na Forum Politycznym zna pogląd na temat aborcji drugiej osoby (bo chyba już wszyscy się wypowiedzieli) bo tyle było o tym gadane więc chyba wystarczy.