Uzależnieni od muzyki! [18116]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Monika *******

Jaki Hip-Hop/Rap ma dla was przekaz? Podoba wam sie ta MuzZa? jestescie od niej uzaleznieni? co robicie sluchajac tej muzy? Czy uwazacie ze nie nalezy jej sluchac bo to zwykle nawijanie o zyciu, ktore tak naprawde bywa piekne... piszcie
  • Anonim

>MoniQe napisała:
    >Jaki Hip-Hop/Rap ma dla was przekaz? Podoba wam sie ta
    >MuzZa? jestescie od niej uzaleznieni? co robicie sluchajac
    >tej muzy? Czy uwazacie ze nie nalezy jej sluchac bo to
    >zwykle nawijanie o zyciu, ktore tak naprawde bywa piekne...
    >piszcie

1) Głupie pytanie, rozmaity, zależy od utworu
    2) część się podoba
    3) nie
    4) gram na bandżo
    5) nie
  • de.

jeśli już,to tylko psychorap,
    nie podoba mi się ogółem,
    nie,
    nic nie robię a co do psychorapu, nie będę tłumaczyć.

a jeśli chodzi o dzisiejszy hh możnaby napisać mini referat, ale sobie oszczędzę,
    dziękuję.
  • Anonim

>MoniQe napisała:
    >Jaki Hip-Hop/Rap ma dla was przekaz? Podoba wam sie ta
    >MuzZa? jestescie od niej uzaleznieni? co robicie sluchajac
    >tej muzy? Czy uwazacie ze nie nalezy jej sluchac bo to
    >zwykle nawijanie o zyciu, ktore tak naprawde bywa piekne...
    >piszcie

1. żaden. oprócz tego, jak to nie jest ciężko na moim osiedlu [ polski].
    " boisko szkolne. A i Z grają w kosza. podchodzę do nich " mogę zagrać?" A na to " tak, ale musisz też jeszcze porapować z nami o tym,że masz 15 milionów i jest ci bardzo ciężko"[amerykański]
    2.nie
    3.broń panie boże!
    4. jak tylko usłyszę to wyłaczam radio, bo na płytach u mnie nie znajdziesz tego.
    5.czepiam się ,ale to jest źle skonstruowane pytanie.
    6. pisupisupisu
  • de.

>the new. a écrit
    >żaden. oprócz tego, jak to nie jest ciężko na moim
    >osiedlu [ polski].
    >" boisko szkolne. A i Z grają w kosza. podchodzę do nich "
    >mogę zagrać?" A na to " tak, ale musisz też jeszcze
    >porapować z nami o tym,że masz 15 milionów i jest ci
    >bardzo ciężko"[amerykański]

z tego możnaby zrobić świetny lead do artykułu.; D
  • Anonim

oh, to wspaniale! jeszcze kiedyś zobaczycie taki w NME, mówię wam!tak! i będzie sygnowany moim imieniem!
  • Anonim

>the new. napisała:
    >1. żaden. oprócz tego, jak to nie jest ciężko na moim
    >osiedlu [ polski].
    >" boisko szkolne. A i Z grają w kosza. podchodzę do nich "
    >mogę zagrać?" A na to " tak, ale musisz też jeszcze
    >porapować z nami o tym,że masz 15 milionów i jest ci
    >bardzo ciężko"[amerykański]

Z całym szacunkiem, pierdolisz od rzeczy na temat, o którym nie masz zielonego pojęcia :P
  • Anonim

ja nic nie pierdolę. po prostu piszę, jak odbieram hiphop.

• Anonim

na tej samej zasadzie metal ma przekaz "szataaaaaan, aaargh", rock: "jestem zajebisty, chcę żyć szybko, umrzeć młodo, sex, drugs and rock'n'roll!", reggae "chcę palić zioło i zniszczyć babilon", punk "jebać systeeeem!", a cała elektronika ma do przekazania tylko "jazdaaaaaaa! taaaabsyyyy!".

Od ręki i bez zastanawiania się mogę Ci wskazać po kilkanaście polskich i amerykańskich wykonawców, którzy nie wpisują się w Twój model.

Odbierasz hip-hop przez komercyjne rozgłośnie radiowe i MTV/Vivę [niepotrzebne skreślić], które tak naprawdę nie puszczają tego, co najwartościowsze.
  • Matuszelach

Mam pytanie: Co to jest psychorap? <to już nawet w tę kręgi przeszło nazywanie nowych podgatunków>

Ja zatwardziały słuchacz rocka i pochodnych i poezji śpiewanej, czasem po taką muzykę potrafię sięgnąć. Czasem się zdarza. Nie potrafię natomast słuchać zagranicznego rapu <za wyjątkiem Twiztid>. NAsz rodzimy hh czy rap ma naprawde dobry przekaz a czasem nawet zachaczają o te same tematy co piosenkarze rockowi, np: Pneuma grająca bardzo mocno, nagrała z Ostrym kawałek Towar, o handlu ludźmi.
  • Anonim

ok, ok. człowiek uczy się na błędach, nie?

no dobra, powiedzmy, że tekst DKA do "jakby to było" mi się podoba i faktycznie nie pasuje do moich modeli....ale część ludzi nie chce nazywać DKA hh.

aha, jeszcze jedno: nie oglądam MTV ani Vivy ani innego chłamu. mój odbiór hh opieram na "znajomych", którzy tego słuchają.
  • Anonim

> Mam pytanie: Co to jest psychorap? <to już nawet w tę kręgi przeszło nazywanie nowych podgatunków>

Każdy gatunek ma mnóstwo podgatunków :)

Grime, Horrorcore Rap, Psycho-Rap, Gangsta Rap, Abstract Hip-Hop, Alternative hip-hop, Hardcore hip-hop, "jazz hop"... cała masa :)

Psycho-rap ma taką właśnie psychodeliczną, wkręcającą atmosferę, chyba najlepszy przykład to świetna płyta Kalibra 44 "Księga Tajemnicza. Prolog."

> Ja zatwardziały słuchacz rocka i pochodnych i poezji śpiewanej, czasem po taką muzykę potrafię sięgnąć. Czasem się zdarza. Nie potrafię natomast słuchać zagranicznego rapu <za wyjątkiem Twiztid>.

Obadaj Sage Francisa, Aesop Rocka, The Streets, może jeszcze Dizzee Rascala.

>NAsz rodzimy hh czy rap ma naprawde dobry przekaz a czasem nawet zachaczają o te same tematy co piosenkarze rockowi, np: Pneuma grająca bardzo mocno, nagrała z Ostrym kawałek Towar, o handlu ludźmi.

O to, to :)
  • Anonim

>
    >> Ja zatwardziały słuchacz rocka i pochodnych i poezji
    >śpiewanej, czasem po taką muzykę potrafię sięgnąć.
    >Czasem się zdarza. Nie potrafię natomast słuchać
    >zagranicznego rapu <za wyjątkiem Twiztid>.
    >
    >Obadaj Sage Francisa, Aesop Rocka, The Streets, może
    >jeszcze Dizzee Rascala.

albo faith no more, rage against the machine....
  • Anonim

>the new. napisała:
    >ok, ok. człowiek uczy się na błędach, nie?
    >
    >no dobra, powiedzmy, że tekst DKA do "jakby to było" mi
    >się podoba i faktycznie nie pasuje do moich modeli....ale
    >część ludzi nie chce nazywać DKA hh.

Szczerze powiedziawszy, nie znam DKA, ale z czystym sumieniem mogę Ci polecić Fisza, Łonę, Kaliber 44, Paktofonikę, O.S.T.R., P.O.E., Bassisters Orchestra z polskiego hh. Może mniej ambitne tekstowo, ale też nie realizujące Twojego schematu są AbraDab czy Afro Kolektyw (choć i tu teksty nie są głupie, tyle że bardziej "zabawowe" niż poważne).

>aha, jeszcze jedno: nie oglądam MTV ani Vivy ani innego
    >chłamu. mój odbiór hh opieram na "znajomych", którzy
    >tego słuchają.

No ale prawda jest taka, że większość słuchaczy hip-hopu w wieku okołogimnazjalnym (uch, głupio brzmi, zważając na to, że jestem ledwie 3 lata starszy od Ciebie :P) słucha właśnie artystów lansowanych przez Vivę/MTV/4.Fun TV/Radio Eska, więc siłą rzeczy poznajesz hip-hop przez pryzmat tych stacji.
  • de.

>Waffelek a écrit
    >Psycho-rap ma taką właśnie psychodeliczną, wkręcającą
    >atmosferę, chyba najlepszy przykład to świetna płyta
    >Kalibra 44 "Księga Tajemnicza. Prolog."

ogólnie twórczość Kalibra.

i tak co do tematu, zastanawiam się, gdzie wpasować Fisza? on sam stwierdził kiedyś, że 'hip-hopu nie tworzy.'
  • Anonim

>the new. napisała:

>albo faith no more, rage against the machine....

Miało być o hip hopie :D

O ile RATM ze względu na rapujący wokal można na siłę wcisnąć w te ramy, to FNM piosenek rapujących popełniła niewiele :P

(Ale to, co zrobiła, czyli "Epic", jest ge-nial-ne :])
  • Anonim

> >Waffelek a écrit
    > >Psycho-rap ma taką właśnie psychodeliczną, wkręcającą
    > >atmosferę, chyba najlepszy przykład to świetna płyta
    > >Kalibra 44 "Księga Tajemnicza. Prolog."
    >
    > ogólnie twórczość Kalibra.

Ale dwie kolejne płyty już nie były tak "psycho". Nadal dobre, ale już nie takie niesamowite.

> i tak co do tematu, zastanawiam się, gdzie wpasować Fisza? on sam stwierdził kiedyś, że 'hip-hopu nie tworzy.'

No o ile przy Tworzywie Sztucznym czy Bassisters Orchestra jestem w stanie się zgodzić, to pierwsze Fisze + ostatni Fisz/Emade są jak najbardziej rapowe
  • Matuszelach

Rage Against itd to już ponoć jest rock:P Ale to komuchy których słuchać się bynajmniej nie da:P

Ano zapoznam się.
  • Anonim

no o to chodziło! połączenie rock'a i rapu^^ jest jeszcze clawfinger, z takich :]
  • Matuszelach

To masz Limp bizkit albo rodzimą Merkavę
| |

to grono dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie życia bez muzyki. dla których jest ona nar...

Fotki

Miejsca grona (6)