-
Monika *******
Jaki Hip-Hop/Rap ma dla was przekaz? Podoba wam sie ta MuzZa? jestescie od niej uzaleznieni? co robicie sluchajac tej muzy? Czy uwazacie ze nie nalezy jej sluchac bo to zwykle nawijanie o zyciu, ktore tak naprawde bywa piekne... piszcie -
Anonim
>MoniQe napisała:
>Jaki Hip-Hop/Rap ma dla was przekaz? Podoba wam sie ta
>MuzZa? jestescie od niej uzaleznieni? co robicie sluchajac
>tej muzy? Czy uwazacie ze nie nalezy jej sluchac bo to
>zwykle nawijanie o zyciu, ktore tak naprawde bywa piekne...
>piszcie
1) Głupie pytanie, rozmaity, zależy od utworu
2) część się podoba
3) nie
4) gram na bandżo
5) nie -
de.
jeśli już,to tylko psychorap,
nie podoba mi się ogółem,
nie,
nic nie robię a co do psychorapu, nie będę tłumaczyć.
a jeśli chodzi o dzisiejszy hh możnaby napisać mini referat, ale sobie oszczędzę,
dziękuję. -
Anonim
>MoniQe napisała:
>Jaki Hip-Hop/Rap ma dla was przekaz? Podoba wam sie ta
>MuzZa? jestescie od niej uzaleznieni? co robicie sluchajac
>tej muzy? Czy uwazacie ze nie nalezy jej sluchac bo to
>zwykle nawijanie o zyciu, ktore tak naprawde bywa piekne...
>piszcie
1. żaden. oprócz tego, jak to nie jest ciężko na moim osiedlu [ polski].
" boisko szkolne. A i Z grają w kosza. podchodzę do nich " mogę zagrać?" A na to " tak, ale musisz też jeszcze porapować z nami o tym,że masz 15 milionów i jest ci bardzo ciężko"[amerykański]
2.nie
3.broń panie boże!
4. jak tylko usłyszę to wyłaczam radio, bo na płytach u mnie nie znajdziesz tego.
5.czepiam się ,ale to jest źle skonstruowane pytanie.
6. pisupisupisu -
-
de.
>the new. a écrit
>żaden. oprócz tego, jak to nie jest ciężko na moim
>osiedlu [ polski].
>" boisko szkolne. A i Z grają w kosza. podchodzę do nich "
>mogę zagrać?" A na to " tak, ale musisz też jeszcze
>porapować z nami o tym,że masz 15 milionów i jest ci
>bardzo ciężko"[amerykański]
z tego możnaby zrobić świetny lead do artykułu.; D -
Anonim
oh, to wspaniale! jeszcze kiedyś zobaczycie taki w NME, mówię wam!tak! i będzie sygnowany moim imieniem! -
Anonim
>the new. napisała:
>1. żaden. oprócz tego, jak to nie jest ciężko na moim
>osiedlu [ polski].
>" boisko szkolne. A i Z grają w kosza. podchodzę do nich "
>mogę zagrać?" A na to " tak, ale musisz też jeszcze
>porapować z nami o tym,że masz 15 milionów i jest ci
>bardzo ciężko"[amerykański]
Z całym szacunkiem, pierdolisz od rzeczy na temat, o którym nie masz zielonego pojęcia :P -
Anonim
-
Anonim
na tej samej zasadzie metal ma przekaz "szataaaaaan, aaargh", rock: "jestem zajebisty, chcę żyć szybko, umrzeć młodo, sex, drugs and rock'n'roll!", reggae "chcę palić zioło i zniszczyć babilon", punk "jebać systeeeem!", a cała elektronika ma do przekazania tylko "jazdaaaaaaa! taaaabsyyyy!".
Od ręki i bez zastanawiania się mogę Ci wskazać po kilkanaście polskich i amerykańskich wykonawców, którzy nie wpisują się w Twój model.
Odbierasz hip-hop przez komercyjne rozgłośnie radiowe i MTV/Vivę [niepotrzebne skreślić], które tak naprawdę nie puszczają tego, co najwartościowsze. -
Matuszelach
Mam pytanie: Co to jest psychorap? <to już nawet w tę kręgi przeszło nazywanie nowych podgatunków>
Ja zatwardziały słuchacz rocka i pochodnych i poezji śpiewanej, czasem po taką muzykę potrafię sięgnąć. Czasem się zdarza. Nie potrafię natomast słuchać zagranicznego rapu <za wyjątkiem Twiztid>. NAsz rodzimy hh czy rap ma naprawde dobry przekaz a czasem nawet zachaczają o te same tematy co piosenkarze rockowi, np: Pneuma grająca bardzo mocno, nagrała z Ostrym kawałek Towar, o handlu ludźmi. -
Anonim
ok, ok. człowiek uczy się na błędach, nie?
no dobra, powiedzmy, że tekst DKA do "jakby to było" mi się podoba i faktycznie nie pasuje do moich modeli....ale część ludzi nie chce nazywać DKA hh.
aha, jeszcze jedno: nie oglądam MTV ani Vivy ani innego chłamu. mój odbiór hh opieram na "znajomych", którzy tego słuchają. -
Anonim
> Mam pytanie: Co to jest psychorap? <to już nawet w tę kręgi przeszło nazywanie nowych podgatunków>
Każdy gatunek ma mnóstwo podgatunków :)
Grime, Horrorcore Rap, Psycho-Rap, Gangsta Rap, Abstract Hip-Hop, Alternative hip-hop, Hardcore hip-hop, "jazz hop"... cała masa :)
Psycho-rap ma taką właśnie psychodeliczną, wkręcającą atmosferę, chyba najlepszy przykład to świetna płyta Kalibra 44 "Księga Tajemnicza. Prolog."
> Ja zatwardziały słuchacz rocka i pochodnych i poezji śpiewanej, czasem po taką muzykę potrafię sięgnąć. Czasem się zdarza. Nie potrafię natomast słuchać zagranicznego rapu <za wyjątkiem Twiztid>.
Obadaj Sage Francisa, Aesop Rocka, The Streets, może jeszcze Dizzee Rascala.
>NAsz rodzimy hh czy rap ma naprawde dobry przekaz a czasem nawet zachaczają o te same tematy co piosenkarze rockowi, np: Pneuma grająca bardzo mocno, nagrała z Ostrym kawałek Towar, o handlu ludźmi.
O to, to :) -
Anonim
>
>> Ja zatwardziały słuchacz rocka i pochodnych i poezji
>śpiewanej, czasem po taką muzykę potrafię sięgnąć.
>Czasem się zdarza. Nie potrafię natomast słuchać
>zagranicznego rapu <za wyjątkiem Twiztid>.
>
>Obadaj Sage Francisa, Aesop Rocka, The Streets, może
>jeszcze Dizzee Rascala.
albo faith no more, rage against the machine....
-
Anonim
>the new. napisała:
>ok, ok. człowiek uczy się na błędach, nie?
>
>no dobra, powiedzmy, że tekst DKA do "jakby to było" mi
>się podoba i faktycznie nie pasuje do moich modeli....ale
>część ludzi nie chce nazywać DKA hh.
Szczerze powiedziawszy, nie znam DKA, ale z czystym sumieniem mogę Ci polecić Fisza, Łonę, Kaliber 44, Paktofonikę, O.S.T.R., P.O.E., Bassisters Orchestra z polskiego hh. Może mniej ambitne tekstowo, ale też nie realizujące Twojego schematu są AbraDab czy Afro Kolektyw (choć i tu teksty nie są głupie, tyle że bardziej "zabawowe" niż poważne).
>aha, jeszcze jedno: nie oglądam MTV ani Vivy ani innego
>chłamu. mój odbiór hh opieram na "znajomych", którzy
>tego słuchają.
No ale prawda jest taka, że większość słuchaczy hip-hopu w wieku okołogimnazjalnym (uch, głupio brzmi, zważając na to, że jestem ledwie 3 lata starszy od Ciebie :P) słucha właśnie artystów lansowanych przez Vivę/MTV/4.Fun TV/Radio Eska, więc siłą rzeczy poznajesz hip-hop przez pryzmat tych stacji. -
de.
>Waffelek a écrit
>Psycho-rap ma taką właśnie psychodeliczną, wkręcającą
>atmosferę, chyba najlepszy przykład to świetna płyta
>Kalibra 44 "Księga Tajemnicza. Prolog."
ogólnie twórczość Kalibra.
i tak co do tematu, zastanawiam się, gdzie wpasować Fisza? on sam stwierdził kiedyś, że 'hip-hopu nie tworzy.' -
Anonim
>the new. napisała:
>albo faith no more, rage against the machine....
Miało być o hip hopie :D
O ile RATM ze względu na rapujący wokal można na siłę wcisnąć w te ramy, to FNM piosenek rapujących popełniła niewiele :P
(Ale to, co zrobiła, czyli "Epic", jest ge-nial-ne :]) -
Anonim
> >Waffelek a écrit
> >Psycho-rap ma taką właśnie psychodeliczną, wkręcającą
> >atmosferę, chyba najlepszy przykład to świetna płyta
> >Kalibra 44 "Księga Tajemnicza. Prolog."
>
> ogólnie twórczość Kalibra.
Ale dwie kolejne płyty już nie były tak "psycho". Nadal dobre, ale już nie takie niesamowite.
> i tak co do tematu, zastanawiam się, gdzie wpasować Fisza? on sam stwierdził kiedyś, że 'hip-hopu nie tworzy.'
No o ile przy Tworzywie Sztucznym czy Bassisters Orchestra jestem w stanie się zgodzić, to pierwsze Fisze + ostatni Fisz/Emade są jak najbardziej rapowe -
Matuszelach
Rage Against itd to już ponoć jest rock:P Ale to komuchy których słuchać się bynajmniej nie da:P
Ano zapoznam się.
-
Anonim
no o to chodziło! połączenie rock'a i rapu^^ jest jeszcze clawfinger, z takich :] -
Matuszelach