-
Panek
To największe grono o tematyce muzycznej jakie znam, poza tym są tu ludzie uzależnieni od muzyki, więc pewnie znajdą się też tacy, którzy siedzą w klimatach płyt winylowych.
Poza moim problemem temat może również służyć dyskusji o winylach, słuchaniu winyli, itd.
---
Poszukuję adresów sklepów w Warszawie które zajmują się sprzedażą płyt winylowych. Płyty można znaleźć na Allegro, na bazarach i tak dalej, ale ja poszukuję sklepu lub jakiegoś komisu do którego można po prostu wejść i przebierać w albumach. Szukałem na internecie, ale znalazłem tylko jakieś stare wpisy sprzed paru lat, kto wie, czy te adresy jeszcze istnieją. Potrzebuję czegoś aktualnego.
Jeśli są tu ludzie którzy siedzą w tych klimatach i wiedzą co i jak, to bardzo byłbym wdzięczny za pomoc. -
Kris/ KRZ
Hey Joe - za kinem Relax
Side One - ul. Chmielna 21
Muzant - Świętokrzyska, ale nie wiem czy jeszcze "działa"
12' - ul. Koszykowa 49a ( http://www.12cali.com.pl/aboutus.ph...
To jak narazie tyle co mi się kojarzy... -
Ola
dzisiaj jest giełda winyli w warszawie, poza side1 i hey joe to na pewno waxbox :) -
Kris/ KRZ
-
-
Anonim
-
The Serpent of Midgard
Skoro już mowa ogólnie o winylach, to ja też się wypowiem. Jestem człowiekiem, dla którego jakość dźwięku ma wielkie znaczenie, dlatego zwracam uwagę na dobry sprzęt nagłośnieniowy. Nie zrozumiem również ludzi, słuchających muzyki z głośniczka telefonu lub komputera. Poza tym preferuje ekstremalnie mocne i szybkie gatunki, więc automatycznie przy złej jakości nie mam żadnej przyjemności ze słuchania, a praktycznie rzecz ujmując nie da się nic usłyszeć. Natomiast odnoszę wrażenie, że płyty winylowe to na pewno piękna część historii (podobnie, jak nagrywanie analogowe) i oferują niepowtarzalny klimat, ale... często przechowywanie muzyki w tej formie zmusza nas do maksymalnego pier... się. Znaleźć sklep, potem dowiedzieć się, że nic w nim nie ma, szukać konkretnego albumu przez pół roku i kupić go za ogromną kasę. Dlatego zawsze podziwiam ludzi, którzy ciągle żyjąc w dawnych klimatach jarają się winylami, ale jakość płytowa (audio CD) daje o wiele więcej możliwości i nie odbiera wcale klimatu, zwłaszcza w dzisiejszych czasach - mp3, Ipod'y i te sprawy... A tak btw, to sam często słucham mp3 (właściwie, jak każdy), ale toleruję tylko te 320 kb/s. Na prawdę różnica w porównaniu z typowym 128 jest kolosalna. Oczywiście i tak nic nie przebija nagranego w studyjnej jakości Wave'a 24 bit. Na szczęście dość optymistyczne jest, że wszystkie nowsze wersje playerów zaczynają sobie radzić z dźwiękiem 24 bit :-)
Dlatego wydaje mi się, że płyty winylowe powinny przejść już do historii, bo ich ceny, a także ceny sprzętu coraz bardziej przestają rekompensować zabawę, a czasem odbierają ją. Przecież niekiedy za jednego winyla można kupić 2-3 płytki CD. -
Anonim
nie zgodzę się z tym, ponieważ niektóre prawdziwe perełki można kupić za naprawdę niską cenę (patrz: Muzant). czasami warto zamiast np do Empiku, gdzie winyl kosztuje nawet 200 zł, przejść się do jakiegoś dobrego antykwariatu płytowego :) poza tym, słuchanie muzyki z gramofonu pozwala mi poczuć jakiś swoisty klimat, a zdobycie upragnionego winyla to wielka radość, nieporównywalna z zakupem zwyklej płyty CD :)
-
The Serpent of Midgard
Na pewno znajdą się zarówno przeciwnicy, jak też zwolennicy winyli, co jest zupełnie normalne. Niektórzy np. odczuwają magię przy otwieraniu nowej CD, inni tego zupełnie nie widzą, a jarają się znalezionym krążkiem gramofonowym :-) -
Anonim
-
JungleMan
otóż to, choć ja się zaliczam do tych, którzy winyl uważają za jedynie słuszny nośnik; -) -
alt
winyl. klimat. wszystko słychać zupełnie inaczej. piękne. poszukiwania płyty i ta ogromna radość, że się znalazło. wpatrywanie się w krążek w celu znalezienia odpowiedniego kawałka. widok obracającej się płyty w świetle lampki. nawet ta wiekszosc badziewiastych hitów lat 80 brzmi dobrze -
Joanna Łapacz
Witam skoro temat jest winyli mam do sprzedania parę płyt, osoby chętne proszę o napisanie na gg 37706313
Oto wykaz płyt :
1. Kim Wilde Close
2. Modern Talking wyd. ruskie
3. Modern Talking Ready For Romance
4. Modern Talking In The Middle Of Nowhere
5. Deep Purple - The House Of Blue Light
6. Purple Rain Prince And The Revolution
7. Ashantis Disco Play
8. Tina Turner Live In Europe 3 płyty
9. Vox Monte Carlo Is Great
10. Papa D. Nasz Disneyland
11. Papa D. Nasz Ziemski Eden