-
Anonim
Film o Jamalu, biedaku ze slamsów w Bombaju, który wygrywa narodową edycję Milionerów. Oskarżony zostaje o oszukiwanie; podczas pobytu w areszcie, wyjaśniając, skąd znał odpowiedzi na pytania, przedstawia historię swojego dotychczasowego życia.
Jest to inne kino od tego, do którego przyzwyczaił mnie Boyle, ale dobre, oj dobre. Jest tu i Bildungsroman i historia miłosna i opowieść społeczna. Świetna konstrukcja fabuły, opowiadana z użyciem retrospekcji, a do tego znakomite zdjęcia, montaż i muzyka.
Mogłabym się przyczepić do kilku rzeczy (zakończenie, na przykład...), ale właściwie po co :) -
Bałtolini Bałtłomiej
Właśnie skończyłem oglądać i uważam że jest to najlepszy film 2008 roku.Jak wspomniano wyżej fantastyczna fabuła zdjęcia i muzyka.Mam nadzieje że Slumdog zdobędzie jak najwięcej oscarów . -
kola
-
m
Fabuła świetna, ale to pikuś. Muzyka cudna! Mam 2 pytania do ludzi orientujących się w kinematografii indyjskiej: 1) w którym momencie na ekranie pojawia się Uday Chopra, bo w obsadzie jest a ja go nie przyuważyłam, 2) kto gra rolę dorosłego brata Jamala, bo tego akurat nigdzie w obsadzie nie wyszczególnili. -
-
kola
-
m
-
m
Dziś w nocy podczas gali rozdania Złotych Globów zgarnął statueki we wszystkich kategoriach których był nominowany:) -
Anonim
-
Anonim
Jestem zachwycona! Film zaliczam do grupy "najlepszych jakie widziałam"; ) -
Przegrany Ryj
Dobry film.Nieco "naciągany" ale ogląda się bardzo fajnie.Książka tez dobra.
Napewno będą jakieś oskary. -
Anonim
Film zainteresowal mnie nazwiskami rezysera i Deva Patela ze 'Skinsów', a odpycha mnie gatunek filmu-Melodramat.Ale po waszych wypowiedziach musze szybko obejrzec.Wypowiem się wiecej po obejrzeniu :) -
eM.
Za melodramatami również nie przepadam, ale nauczyłam się nie przywiązywać większej uwagi do gatunku, jaki widnieje obok tytułu filmu, bo często jest to przesadzone. Tutaj rzeczywiście wątek miłosny jest, ale osadzony w ciekawej i oryginalnej fabule, więc anty fani melodramatów nie powinni czuć się niekomfortowo.
Bardzo dobre kino ze świetną muzyką. Ostatnia scena niezbyt mi się podobała, ale nie popsuło to mojego ogólnego wrażenia. Na pewno jeszcze kilka razy wrócę do tego filmu. Trzymam kciuki za Oskary! :) -
Krocz
-
Marek
-
Yoasia
Jestem świeżo po obejrzeniu - świetny film!
Na początku miałam mieszane uczucia i podeszłam do niego sceptycznie, ale teraz jestem zachwycona!
P.S: Wiedziałam, że Jamal wybierze "D" w kluczowym momencie :P -
natalia
-
Martines
zgadzam się z eM. Mi ostatnia scena także niezbyt przypadła do gustu jednak cała reszta filmu była naprawdę bardzo fajna. -
dr gonzo
do 3/4 seansu film swietny, dalej coraz gorzej i beznadziejna, oklepana koncowka. mimo wszystko warto obejrzec. do tego ja lubie te stylistyke teledyskow mtv. -
Anonim
powiedziałbym nawet że od połowy.
najpierw zapowiada się coś bardzo dobrego, takie indyjskie "Miasto Boga", ale potem coś się sypie. kiedy pojawia się więcej milionerów a mniej slumsów robi się nieciekawie.
a szkoda, bo materiał na świetny film. 'wystarczy' zmniejszyć watek miłosny, który od jakiegoś momentu zajmuje prawie całość akcji i zmienić zakończenie.
bo samo zakończenie - jest tak żenujące, oklepane, banalne i głupie a razem z tym idiotycznym hołdem dla bollywoodu (taniec) robi się coś tak odpychającego, że zapomina się niemal o tym , że duża część filmu to świetna historia.
oskary już dawno nie są czymś odpowiadającym wartości filmów, więc może dostanie, żeby promować 'inne' kino i pokazać jaki eklektyczny gust ma akademia. -
Anonim
Jak dla mnie świetny film, ciekawa opowieśc,wreszcie Indie są pokazane inaczej niż tylko Shakh Ruh Kahn i tańczące dziewczyny. Ten film w pełni zasługuje na Oscara.