-
Olesja
j.w.
Niezbyt dobrze sie przygotowalam (żeby nie powiedziec wcale...) i ogarnela mnie panika...jak wyglada ta obrona? pytania sa tylko z pracy czy tez tzw pytania "z dziedziny" ? -
qetuo123
-
anana &kivi
jezeli prace napisałaś sama to podobno sama się broni :) jeżeli obrona dot. słownika to mogę podzielić się doświadczeniami z zeszłego roku:
- pierwsze pytanie zawsze było po polsku od przewodniczącego komisji (u mnie był karpiński- zajebisty) dotyczyło ogólnie pracy np. proszę opowiedzieć o swojej pracy, prosze przedstawic tezę pracy, jak wygląda słownik, czemu taki a nie inny słownik itp, czyli przypomnij sobie ile masz rozdziałów, podział pracy (teoria i prakt), i ogólnie trzeba powiedziec to co pisałaś we wstępie i podsumowaniu pracy; )
- drugie (w języku w ktorym pisalas prace) miałam od Łysaka i tak długo je zadawał że na końcu nie pamiętałam początku i nie dotyczyło tego o czym pisałam ale ogólnej koncepcji czegoś i niby zaczęłam coś mówic ale nie bardzo wiedzialam co i tu mi pomógł promotor bo dodał pytanie pomocnicze
- trzecie pyt od promotora - jakies ogólne i całkiem proste - promotor nie chce cie zajebać zazwyczaj
postaram się odnaleźć moją korespondencję z zeszłego roku z osobami zdającymi licencjat i tu wkleić a jakbyś miała jakieś pytania to pisz -
anana &kivi
Kilka zestawów pytań jakie padaly na obronach (w kolejności zadawania):
1. Scharakteryzuj słownictwo specjalistyczne z zakresu <twojej dziedziny>?
odp: - rzeczowniki - czasowniki - internacjonalizmy - ilość słów w słowniku - związki wyrazowe/frazeologiczne - pokrywanie się dziedzin (tzn karpiński stajl np czy są terminy występujące np i w dziedzinie prawa i matematyki; ]
2. Dlaczego języ rozwijają się szybko?
odp: prawie każdy wstęp z tych artykułów z zeszytów Języki specjalistyczne 1 2 itd np. że Polacy się interesują UE i krajami unii; lingwistyczne przekształcenie faktów i zdarzen na polski i odwrotnie; liczba ludzi ktorzy musza zajmować się terminami w sposob kreatywny rośnie bardzo szybko więc specjalisci kazdej dziedziny musza zwracac szczegolną uwagę na terminy ich tworzenie i tlumaczenie; REZULTAT NAUKOWEGO I TECHNICZNEGO POSTĘPU SPOŁECZEŃSTWA; [tworzenie coraz bardziej specjalistycznych terminów zarówno ułatwia jak i utrudnia komunikację - specjalisci zajmujący się daną dziedziną mogą szybciej i prosciej sie komunikowac, natomiast prowadzi to tez do redukcji poznawczej i komunikatywnej działalności ludzi i klas społecznych, pojawiają się informacyjne i komunikacyjne bariery przynosząc podział społeczny]
3. Na czym polega makrostruktura słownika - odnieś do swojego
nastepny zestw
1. Proszę opowiedziec o swojej pracy - jak jest zbudowana itd
odp: mowisz po kolei o rozdzialach, o podziale na czesc teoret i prakt, o sposobie znajdowania terminow i ich tłumaczenia...
2. Cechy języka prawnego/twojej dziedziny
3. Rodzaje dokumentow UE (ona miala o tym rozdział)
nastep:
1. Teza pracy
2. Relacja między terminem a słownikiem
3. Charakterystyka terminów prawniczych (wyjasnic, trudne-łatwe, wieloznaczne-jednoznaczne, kazdy kraj ma swoje)
moje:
1. Teza pracy
2. Jak nazywa się dążenie do zachowania czystosci języka? odp: puryzm, ale ja mialam cos tego typu w tezie pracy, tylko że nie pisalam konkretnie o puryzmie - musialam sie domyslić o co Łysakowi chodzi
3. Co to jest wiedza specjalistyczna?
ZAWSZE pierwsze pytanie jest po polsku i dotyczy tezy pracy, wiec mozesz sobie przygotowac wypowiedz (zazwyczaj najdłuższą z tych trzech) jakie masz rozdziały i czego kolejno dotyczą, co cie skłoniło do napisania takiego własnie slownika, czy mialas z czyms trudnosci, czy cos cie zaskoczyło, ile jest tych słowek, struktura mikro i makro itd
A pozostałe dwa pytania mow to co ci sie wydaje, ze taka odpowiedz jest poprawna; )
-
-
anana &kivi
i tu jeszcze jakies swoje powtórzenie znalazlam - tez wkleje a nóż sie niechcący przyda:
Leksykografia to wiedza o metodach tworzenia słowników. Pierwszym zadaniem leksykografii to praca teoretyczna i "porządkowa" (po ang miałam ordinal). Kolejnym zadaniem jest budowanie samych słowników, na co składają się dwie podstawowe fazy: zbierania danych i ich systematyzacja.
Zbieranie danych polega na szukaniu terminów m.in. poprzez porównywanie tekstów paralelnych, a także inne badania terminologiczne (co tam ciekawego robiłaś, żeby znaleźć słówka). Systematyzacja polega m.in. na ułożeniu terminów, utworzeniu haseł słownikowych, ułożeniu ich w kolejności alfabetycznej (lub tematycznie), wyjaśnieniu/podaniu definicji/przykładu użycia terminu.
To "wyjaśnieniu/podaniu definicji/przykładu użycia terminu" to mikrostruktura słownika. Makrostruktura to ogólna koncepcja słownika, czyli też orientacja tematyczna, charakter (lingwistyczne, encyklopedyczne, dydaktyczne, terminologicze), cel utworzenia słownika, obecność lub brak wyjaśnień w języku obcym.
(Leksykografia terminologiczna to teoria i praktyka tworzenia słowników terminologicznych. To: Praktyka - analiza dostępnych, istniejązych już słowników; Teoria - ustala parametry lingwistyczne. Pragmatyka - tworzenie optymalnych modeli funkcjonowania słownika.)
-
lestaca
-
Sylwia
Cześć
Opinie wasze sa pomocne gdyz ja tez bronie licencjata z tej samej dziedziny, czyli Tworze słownik najogolniej mowiąc. Mam pytanie czy ktos z Was ma może książkę LEKSYKOGRAFIA TERMINOLOGICZNA – TEORIA I PRAKTYKA red. J. Lewandowski KJS?? Bardzo by mi sie przydała do pracy, Chetnie ją odkupie, kserówki tez mogłyby byc. Prosze o pomoc albo wskazówki gdzie moge ja kupic, bo w Bibliotece Uw i WLS zajete wciaz:(
Pozdrawiam
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Mokotów
- Załóż własne grono tematyczne