Stephen King [3630]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • panna Aquedita,w podróży; )

Chciałabym zrobić wywiad: czy czytacie obecnie coś autorstwa Mistrza? Jeśli tak, to jakie wrażenia?

Ja aktualnie jeste w trakcie czytania zbiorów opowiadań: "Wszystko jest względne" i "Nocna zmiana". Niektóre opowiastki są wręcz genialne, polecam w szczególności:

- z pierwszego tomu: "Wszystko jest względne", "Jazda na kuli", "Drogowy wirus zmierza na północ"
    (odradzam: "Prosektorium nr4")

- z drugiego tomu: "Dzieci kukurydzy" <było ekranizowane dawno temu>
    (odradzam: "Kosiarz trawy", "Nocna zmiana")

To by było na tyle, pozdrawiam :)
  • Anonim

Hmm, przeczytałem po raz chyba dwudziesty Wielki Marsz;) Chwilowo zastój w czytaniu, bo nie mam dojścia do książek (czyt. nie chodzę do księgarni). Ale jak tylko zacznie się rok akademicki, to trzeba będzie coś nowego nabyć :)
  • blaine

a ja po raz kolejny mecze Mroczna Wieze. juz chyba z 6 raz czytam. kazda kolejna czesc jest lepsza od poprzedniej i jesli ta tendencja zostanie utrzymana, to ja nie wiem na jaki poziom genialnosci bedzie musial sie Stefan wzniesc przy 7 tomie; ]
  • Ruda Paskuda

Ja męczę "Desperację" i autentycznie zaczynam się lękać przed każdym ponownym sięgnięciem po tę książkę. Jezu jakie się tam rzeczy wyprawiają, niewyobrażalne wręcz.
    No i "Mroczna Wieża" z Rolandem w roli głównej oczywiście po raz kolejny już.
  • Kosa

niestety King na razie odłożony....zabrałam się za Clive Barkera "Galilee" zobaczymy co tam naskrobane:P
  • Kasiula;]

Jak dobrze wiesz też już przeczytałam "Nocna zmianę"i mi bardzo podobało się:
    -Dzieci Kukurydzy:)
    -Dola Jeruzalem
    -Wiem, czego ci potrzeba
    -Ktos na drodze<coś w stylu Miasteczka Salem z tym, że w skróconej wersji:>
    Aktualnie zabieram się za dokończenie TO!
    Pozdrawiam^^
  • panna Aquedita,w podróży; )

Fersken:"Truskawkowa wiosna" i "Nocny przyplyw" bardzo ładnie nadawałby się do ekranizacji :)
    A z "Szkieletowej załogi" nalepiej zapamiętałam "Zemste Kaina"...

Nie rozumiem dlaczego część z was traktuje opowiadania jako tą "gorszą" część twórczości Kinga. Przecież to cały czas ten sam autor,, tylko w innej formie!! Ja akurat generalnie lubię czytać opowiadania (bo to mniej czasu i energi pochłania-taka już jestem; )) i sama cośtam pisuję (ostatnio takie różne dziwne rzeczy) dlatego będę broniła mojego stanowiska niczym lwica!!; )
  • Anonim

Teraz zająłem się ksiażką "Cztery pory roku", podczas pięciogodzinnej jazdy pociągiem zmęczyłęm Skazani na Shawshank i Zdolnego Ucznia... reszta dopełni się na dniach :)
  • Angsar

Witam wszystkich i z mila checia przylacze sie do rozmow na ciekawy temat :]

W mych rekach teraz "Wilki z Calla" V tom cyklu Mroczna Wieża. Po pozostalych 4 cieżko bylo wytrzymac na kolejna czesc historii...jescze smutniejsze jest ze kolejne czesci sa dopiero pisane ... tak jak niektorym moze sie nie podobac epickosc tego dziela (chodzi mi o cala serie) bo to poniekad nie jest styl kinga to jednak jego przewrotnosc i umiejetnosc budowania nastroju grozy mozna odnalezc nad zwyczaj czesto, kto przeczytal calosc ten wie :) kto zrezygnowal po pierwszym tomie badz w trakcie niech przemysli jeszcze swoja decyzje :) kolejne tomy sa coraz ciekawsze.

Jak skoncze postaram podzielic sie wrazeniami.
  • Anonim

No tak... skonczylem "Cztery pory roku" dosc dawno temu, ale z powodu braku polaczenia do cyberswiata nie moglem sie podzielic swoimi wrazeniami... co jednak czynie wlasnie tu i teraz: poza nowela "Cialo" to nie moge nic zarzucic zbiorkowi... pozostale trzy bardzo klimatyczne (choc poczatek "Metody Oddychania" ciagnie sie jak flaki z olejem)
  • Katiusha

witum, widze że temt sie rozkręca :D
    Ja przewierciłam salem, podpalaczke, lśnienie, nocną zmianę, też mi sie podobała dola jeruzalem, i zaraz zabieram sie za 4 po północy czy jakoś tak.....
  • Blood

Niedawno zaczalem "To". Przeczytalem zaledwie jednak jakeis 50 stron i musialem przerwac poniewaz przygotowywalem sie do zajec w ten weekend(nie ma to jak studia zaoczne), teraz mam nadzieje,ze na dniach to skoncze. Nastepna w kolejce jest "Nocna Zmiana"
  • Kasiula;]

"To!" jest super o ile czyta się ta książke w nocy:) W "Nocnej zmianie" podobało mi się tylko kilka opowiadań m.in.:
    -"Wiem, czego ci potrzeba"
    -"Dzieci kukurydzy"
    -"Truskawkowa wiosna"
    -"Czasami wracają"
    -"Ktoś na drodze" <opowiadanie nawiązujące do Misateczka Salem>
    -"Kobieta na sali" <bardzo smutne;<
    -"Dola Jeruzalem"
    Reszta wg. mnie taka sobie....
  • Angsar

Ojj "To" jest swietne, potrafi wciagnac w jesienne deszczowe i ciemne wieczory :] jak znalazl na nadchodzaca pore...

A tak przy okazji odbiegajac na chwilke od stricte tworczosci Kinga to wychodzi do kin w stanach wlasnie "Salems Lot" z tego roku =) obsada tez bardzo ciekawa :)) mam nadzieje ze bedzie warto posiedziec troche w fotelu tym razem kinowym :)
  • Anonim

Slyszalem, ze to jakis gniot... ale chyba pojde i sam sie przekonam.
  • Anonim

Choc z drugiej strony... w Polsce raczej od razu wejdzie na DVD (tak jak Dreamcatcher), albo nie pojawi sie wogole :/
  • Anonim

No i skończyłem na dniach piąty tom Mrocznej Wieży. Nie powiem, zagmatwana książka :) Ciekawe, czy wszystkie zagadki rozwiążą się do tomu siódmego.
    Oby...
  • *ola*

hej. ktoś napisał, że kolejne tomy 'mrocznej wiezy' są dopiero pisane, a to nieprawda. W Anglii siódmy tom jest juz od kilku miesięcy. To tylko u nas takie opóźnienia mają... ja 'wilki z calla' przeczytałam właśnie po angielsku, bo nie mogłam sie doczekac aż to u nas wydadzą.. aktualnie jestem w połowie 'song of susannah'. Akcja sie rozkręca :))) Pozdrawiam wielbicieli 'Mrocznej Wieży'.
  • Miensko

ja w tej chwili czytam "cmętarz zwieżąt" bo dostałam na urodzinki:) a niedawno skończyłam "Sklepik z marzeniami".
  • Slotna

'Cujo', drugi raz. I chyba mniej mi sie podoba niz za pierwszym. Fakt, czytalam to w wieku jedenastu - dwunastu lat... W ogole ostatnio King podoba mi sie coraz mniej, mam nadzieje, ze po prostu trafilam na gorsze ksiazki i tyle. Oby to bylo to.
| |

Któż nie zna takich bestsellerów jak "Salem's Lot", "The Stand", czy "Carrie"... Zapraszamy do ro...

Fotki

Miejsca grona (0)