- 1
- 2
-
Anonim
...czy jest mozliwa,i na jakim wydziale??czy to ma cos w spolnego z np.antynarkotykowym oddzialem,dochodzeniowym,sledc zym..czy moze studiujac kryminalistyke bardziej cos w kier.prawnika:)???? -
Anonim
Sluzba w Policji jest mozliwa tylko po pozytywnym przejsciu procesu rekrutacji. test wiedzy, test fizyczny, rozmowa itp. itd [wygooglaj sobie te informacje sa dostepne na wielu stronach]]. Po przejsciu tej kwalifikacji szkolenie podstawowe, sluzba przgotowawcza... Wsumie to trwa chyba 3lata... Pozniej uznaniowo mozna byc skierowanym na kursy, szkolenia. To jedyna droga do zostania technikiem, ekspertem, sledczym [czy cokolwiek masz na mysli]. Jedyny bonus z studiowania prawa/kryminalistyki to dodatkowe punkty podczas procesu kwalifiklacyjnego oraz preferencje w skierowaniu na szkolenia/kursy.
Pozdrawiam
ps. http://www.policja.dzierzoniow.dsw.... calkiem przystepnie podane info o pracy w Policji. -
Anonim
-
Anonim
-
-
Anonim
Chyba, ze dostaniesz sie do pracy do policji ot tak... odrazu na jakis etat... chociazby sekrearki; D.. i wowczas,... pokazujac jakie masz umiejetnosci.. moiglbys mocniej sie wykazac.. i pracowac.. hm.. na stanowisku zgodnym z wyksztalceniem. -
Dobry.
Wykluczone...sekretarka to służba cywilna. Nie da się zrobić aż tak płynnego przejścia, żeby z sekratarki przekształcić się w funkcjonariuszkę kryminalnych szybko...przynajmniej moje doświadczenie tak mówi. -
dwa TRYFONy
tak kryminalistyka jest na wydziałach prawa
ale jesli nie chcesz zawsze mozna isc od razu do policji i tam potem robic kursy specjalistyczne - w Legionowie, Szczytnie czy Słupsku (i chyba Katowicach..)
ale z lepszej pozycji sie startuje kiedy ma sie juz mgr... - przykład - w Wawie z rok czy 2 lata temu oglosili chec naboru prawnikow do policji do wydziałów dochodzeniowo sledczych
mieli zaczynac od tzw. 6 grupy =- czyli od jakis 1600 pln
zaczynajac od pierwszej dostajesz ok. 1100, 1200.... -
dwa TRYFONy
co do sekretarek - osobiscie znam jedna panne, ktora pracujac na stanowisku cywilnym w policji ubiegala sie o przyjecie do mundurowki, tylko przejsc testy
choc prawda, ze trza zaczynac od zera.... -
Anonim
fakt, u nas na UW (na prawie) są wejścia do Policji (jeśli to kogoś interesuje) - można podczas praktyk policyjnych organizowanych przez dr.hab.E.Gruzę zakręcić się w konkretnym wydziale i chociaż oficjalnie nikt tego nie powie - wcisnąć się gdzieś; ) albo przynajmniej zwiększyć swoje szanse na przyjęcie!
.. można też samemu torować sobie drogę (zdobyć papierek z uczelni) i np. dostać się do Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego, a tam zdobyć kontakty & doświadczenie!
Dla zainteresowanych:
http://www.kgp.gov.pl/clk/kierownic... -
AeL
Ja odpadam od mundurówki, bo mam na oczach -8 i siem nie kwalifikuje; )
I co zabawne na cywilnego skladajac do policji na stanowiska, ba w pionie kryminalnym, nawet ani razu nie przeszedlem do etapu ustnego; D
Wybierajac magisterke wybierz prawo finansowe , kryminologia urocza , ale niezbyt przyszłościowa; D
-
AeL
-
╫ Rapha'el...
Nikomu nie polecam!!!!!!!!!! Pieniądze żenujące, a nerwy na wykończeniu po pól roku:(( Mówię stanowcze nie!!! -
b.
Bo nerwy to do takiej pracy trzeba mieć mocne :)
I wierzę, że nikogo powyższy post nie zniechęcił, i że są w tym kraju jeszcze ludzie, którym zależy na czymś więcej niż tylko na kasie.
Nie rezygnujcie z marzeń!
...A już na pewno nie dla kasy... -
Agu
Niektórzy nie pracują dla pieniędzy, ale dla satysfakcji... a to, że praca wymaga mocnych nerwów, to niestety prawda, ale ktoś kto naprawdę się tym interesuje da rade :) -
magduśka =)=)=)
tak... trzeba przyznać że to będzie trudna praca (mam zamiar iść własnie w tym kierunku =p) ale satysfakcjonująca.... za bardzo kocham to co chce robić w przyszlości... a mam pytanie.. gdybym poszła na prawo... i skończyła je (nie koniecznie na wydziale kryminalistyki) to jaka jest szansa przyjęcia mnie na stanowisko w wydziale śledczym i jakie byłyby mniej wiecej zarobki? :):):) -
Anonim
nie ma wydziału kryminalistyki.
Jest wydział prawa, na którym mamy katedrę kryminalistyki w instytucie prawa karnego.
Oczywiście, że mogłabys po prawie dostać pracę w policji (już gdzieś o tym pisałam) - a zarobki rózne - w zależności od stanowiska & funkcji - moim zdaniem bez większych rewelacji. -
Anonim
A po jakim wydziale można jeszcze "skręcić" na kryminalistyke?? (oprócz prawa) Żeby zostac sledczym itp. ::* -
Krymi
>idę tam gdzie idę napisała:
>nie ma wydziału kryminalistyki.
>Jest wydział prawa, na którym mamy katedrę
>kryminalistyki w instytucie prawa karnego.
>Oczywiście, że mogłabys po prawie dostać
>pracę w policji (już gdzieś o tym
>pisałam) - a zarobki rózne - w
>zależności od stanowiska & funkcji - moim zdaniem
>bez większych rewelacji.
mi sie zdaje ze jest wydzial kryminalny.....<jak kto oglada ''kryminalnych''na tvn-ie to wie o czym mowie>
a na stanowisku podkomisarza....??:D:D:D
ps.tak z ciekawosci pytam -
Anonim
>♥ Clodii ♥ napisała:
>A po jakim wydziale można jeszcze "skręcić"
>na kryminalistyke?? (oprócz prawa) Żeby zostac
>sledczym itp. ::*
Chyba zadnym. Jedyna mozliwosc [jeszcze] to jakis kierunek przyrodniczy/techniczny [np. biologia, chemia] i uderzac do Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego [na cywila badz mundurowego]. -
Anonim
>___Gąsiora_ __ napisała:
>>idę tam gdzie idę napisała:
>>nie ma wydziału kryminalistyki.
>>Jest wydział prawa, na którym mamy katedrę
>>kryminalistyki w instytucie prawa karnego.
>>Oczywiście, że mogłabys po prawie
>dostać
>>pracę w policji (już gdzieś o tym
>>pisałam) - a zarobki rózne - w
>>zależności od stanowiska & funkcji - moim
>zdaniem
>>bez większych rewelacji.
>
>mi sie zdaje ze jest wydzial kryminalny.....<jak kto oglada
>''kryminalnych''na tvn-ie to wie o czym mowie>
>a na stanowisku podkomisarza....??:D:D:D
>
>
>ps.tak z ciekawosci pytam
Wydzial kryminalny wsumie nie wiele ma wspolnego z dziedzina nauki "kryminalistyka". Kryminalistyka zajmuja sie technicy i eksperci np. w CLK. Pozatym kazda komenda wojewodzka [i KSP] maja swoje laboratoria kryminalistyczne. Mozna tez tam pracowac na stanowisku cywilnym.
Podkomisarz to stopien nie stanowisko; -)
- 1
- 2