Kryminalistyka i kryminologia [1694]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

...czy jest mozliwa,i na jakim wydziale??czy to ma cos w spolnego z np.antynarkotykowym oddzialem,dochodzeniowym,sledc zym..czy moze studiujac kryminalistyke bardziej cos w kier.prawnika:)????
  • Anonim

Sluzba w Policji jest mozliwa tylko po pozytywnym przejsciu procesu rekrutacji. test wiedzy, test fizyczny, rozmowa itp. itd [wygooglaj sobie te informacje sa dostepne na wielu stronach]]. Po przejsciu tej kwalifikacji szkolenie podstawowe, sluzba przgotowawcza... Wsumie to trwa chyba 3lata... Pozniej uznaniowo mozna byc skierowanym na kursy, szkolenia. To jedyna droga do zostania technikiem, ekspertem, sledczym [czy cokolwiek masz na mysli]. Jedyny bonus z studiowania prawa/kryminalistyki to dodatkowe punkty podczas procesu kwalifiklacyjnego oraz preferencje w skierowaniu na szkolenia/kursy.

Pozdrawiam

ps. http://www.policja.dzierzoniow.dsw.... calkiem przystepnie podane info o pracy w Policji.
  • Anonim

dzieki:)))
  • Anonim

Luz; -)
  • Anonim

Chyba, ze dostaniesz sie do pracy do policji ot tak... odrazu na jakis etat... chociazby sekrearki; D.. i wowczas,... pokazujac jakie masz umiejetnosci.. moiglbys mocniej sie wykazac.. i pracowac.. hm.. na stanowisku zgodnym z wyksztalceniem.
  • Dobry.

Wykluczone...sekretarka to służba cywilna. Nie da się zrobić aż tak płynnego przejścia, żeby z sekratarki przekształcić się w funkcjonariuszkę kryminalnych szybko...przynajmniej moje doświadczenie tak mówi.
  • dwa TRYFONy

tak kryminalistyka jest na wydziałach prawa

ale jesli nie chcesz zawsze mozna isc od razu do policji i tam potem robic kursy specjalistyczne - w Legionowie, Szczytnie czy Słupsku (i chyba Katowicach..)

ale z lepszej pozycji sie startuje kiedy ma sie juz mgr... - przykład - w Wawie z rok czy 2 lata temu oglosili chec naboru prawnikow do policji do wydziałów dochodzeniowo sledczych

mieli zaczynac od tzw. 6 grupy =- czyli od jakis 1600 pln

zaczynajac od pierwszej dostajesz ok. 1100, 1200....
  • dwa TRYFONy

co do sekretarek - osobiscie znam jedna panne, ktora pracujac na stanowisku cywilnym w policji ubiegala sie o przyjecie do mundurowki, tylko przejsc testy

choc prawda, ze trza zaczynac od zera....
  • Anonim

fakt, u nas na UW (na prawie) są wejścia do Policji (jeśli to kogoś interesuje) - można podczas praktyk policyjnych organizowanych przez dr.hab.E.Gruzę zakręcić się w konkretnym wydziale i chociaż oficjalnie nikt tego nie powie - wcisnąć się gdzieś; ) albo przynajmniej zwiększyć swoje szanse na przyjęcie!

.. można też samemu torować sobie drogę (zdobyć papierek z uczelni) i np. dostać się do Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego, a tam zdobyć kontakty & doświadczenie!
    Dla zainteresowanych:
    http://www.kgp.gov.pl/clk/kierownic...
  • AeL

Ja odpadam od mundurówki, bo mam na oczach -8 i siem nie kwalifikuje; )

I co zabawne na cywilnego skladajac do policji na stanowiska, ba w pionie kryminalnym, nawet ani razu nie przeszedlem do etapu ustnego; D

Wybierajac magisterke wybierz prawo finansowe , kryminologia urocza , ale niezbyt przyszłościowa; D
  • AeL

ups krzywo zerknełem , mowa tu o kryminalistyce; )
  • ╫ Rapha'el...

Nikomu nie polecam!!!!!!!!!! Pieniądze żenujące, a nerwy na wykończeniu po pól roku:(( Mówię stanowcze nie!!!
  • b.

Bo nerwy to do takiej pracy trzeba mieć mocne :)

I wierzę, że nikogo powyższy post nie zniechęcił, i że są w tym kraju jeszcze ludzie, którym zależy na czymś więcej niż tylko na kasie.

Nie rezygnujcie z marzeń!
    ...A już na pewno nie dla kasy...
  • Agu

Niektórzy nie pracują dla pieniędzy, ale dla satysfakcji... a to, że praca wymaga mocnych nerwów, to niestety prawda, ale ktoś kto naprawdę się tym interesuje da rade :)
  • magduśka =)=)=)

tak... trzeba przyznać że to będzie trudna praca (mam zamiar iść własnie w tym kierunku =p) ale satysfakcjonująca.... za bardzo kocham to co chce robić w przyszlości... a mam pytanie.. gdybym poszła na prawo... i skończyła je (nie koniecznie na wydziale kryminalistyki) to jaka jest szansa przyjęcia mnie na stanowisko w wydziale śledczym i jakie byłyby mniej wiecej zarobki? :):):)
  • Anonim

nie ma wydziału kryminalistyki.
    Jest wydział prawa, na którym mamy katedrę kryminalistyki w instytucie prawa karnego.
    Oczywiście, że mogłabys po prawie dostać pracę w policji (już gdzieś o tym pisałam) - a zarobki rózne - w zależności od stanowiska & funkcji - moim zdaniem bez większych rewelacji.
  • Anonim

A po jakim wydziale można jeszcze "skręcić" na kryminalistyke?? (oprócz prawa) Żeby zostac sledczym itp. ::*
  • Krymi

>idę tam gdzie idę napisała:
    >nie ma wydziału kryminalistyki.
    >Jest wydział prawa, na którym mamy katedrę
    >kryminalistyki w instytucie prawa karnego.
    >Oczywiście, że mogłabys po prawie dostać
    >pracę w policji (już gdzieś o tym
    >pisałam) - a zarobki rózne - w
    >zależności od stanowiska & funkcji - moim zdaniem
    >bez większych rewelacji.

mi sie zdaje ze jest wydzial kryminalny.....<jak kto oglada ''kryminalnych''na tvn-ie to wie o czym mowie>
    a na stanowisku podkomisarza....??:D:D:D

ps.tak z ciekawosci pytam
  • Anonim

>♥ Clodii ♥ napisała:
    >A po jakim wydziale można jeszcze "skręcić"
    >na kryminalistyke?? (oprócz prawa) Żeby zostac
    >sledczym itp. ::*

Chyba zadnym. Jedyna mozliwosc [jeszcze] to jakis kierunek przyrodniczy/techniczny [np. biologia, chemia] i uderzac do Centralnego Laboratorium Kryminalistycznego [na cywila badz mundurowego].
  • Anonim

>___Gąsiora_ __ napisała:
    >>idę tam gdzie idę napisała:
    >>nie ma wydziału kryminalistyki.
    >>Jest wydział prawa, na którym mamy katedrę
    >>kryminalistyki w instytucie prawa karnego.
    >>Oczywiście, że mogłabys po prawie
    >dostać
    >>pracę w policji (już gdzieś o tym
    >>pisałam) - a zarobki rózne - w
    >>zależności od stanowiska & funkcji - moim
    >zdaniem
    >>bez większych rewelacji.
    >
    >mi sie zdaje ze jest wydzial kryminalny.....<jak kto oglada
    >''kryminalnych''na tvn-ie to wie o czym mowie>
    >a na stanowisku podkomisarza....??:D:D:D
    >
    >
    >ps.tak z ciekawosci pytam

Wydzial kryminalny wsumie nie wiele ma wspolnego z dziedzina nauki "kryminalistyka". Kryminalistyka zajmuja sie technicy i eksperci np. w CLK. Pozatym kazda komenda wojewodzka [i KSP] maja swoje laboratoria kryminalistyczne. Mozna tez tam pracowac na stanowisku cywilnym.

Podkomisarz to stopien nie stanowisko; -)
  • 1
  • 2
| |

Grono dla osób interesujących się tymi zagadnieniami, w szczególności sposobami i przyczynami p...

Fotki

Miejsca grona (0)