- 1
- 2
-
Anonim
Gdyby ktoś wiedział gdzie są takie szkoły kryminalistyczne po gimnazjum byłabym wdzięczna jeżeli by mi powiedział.Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam; ) -
Asia
-
Anonim
No właśnie jednak się mylisz...jest jedna o której właśnie się dowiedziałam w Bolimowie...Mojej mamy znajomej syn poszedł tam...szukałam tej szkoły w internecie,ale nic z tego...Pozdrawiam x) -
AZJA
He; ] Skoro nie ma o niej żadnej informacji to chyba tym bardziej znaczy to ze czegoś takiego nie ma; ] (a jeśli jednak, daj znać jak coś znajdziesz, nie uwierzę póki nie zobaczę) Może koleś chciał się pochwalić jakimś bajeranckim profilem żeby nie wyszło ze siedzi w poprawczaku (w Bolimowie to jest poprawczak;)
Jest klasa policyjna w Konarskim z tego co słyszałam ale to gucio daje. Najpierw dzieciaku skończ Liceum Ogólnokształcące i przyłóż się do przedmiotów ścisłych. Potem myśl o studiach w tym kierunku.
-
-
Anonim
Oczywiście,że jak znajdę to dam znać no może masz rację...też tak może być jak się dowiem to dam znać (dzieciaku)Pozdrawiam x) -
Taka sobie jedna...
-
>♡♥♡Candy Love♡♥♡ napisała:
>Gdyby ktoś wiedział gdzie są takie szkoły
>kryminalistyczne po gimnazjum byłabym wdzięczna jeżeli by
>mi powiedział.Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam; )
chyba dla kryminalistów :D bo nic mi nie wiadomo o szkołach o tym profilu po gimnazjum :] -
Taka sobie jedna...
Po gimnazjum można co najwyżej znaleźć liceum z klasę mundurową o profilu policyjnym lub policyjno-prawnym.
Najczęściej klasy takie powstają w zespołach szkół które poza maturą oferują różnorodne przygotowanie zawodowe.
Uczniowie klas policyjnych poznają historię i organizację Policji, etykę policyjną, zasady użycia środków przymusu bezpośredniego, wykłady min poświęcone prawu karnemu i postępowaniu dochodzeniowemu.
Na zajęciach wf ćwiczą sztuki walki i opanowują tor przeszkód z testu sprawnościowego do Policji.
W wakacje obozy kondycyjne.
Kryminalistyka czy kryminologia to nie na tym poziomie kształcenia. -
ktoś-kiedyś-gdzieś
>Taka sobie jedna... napisała:
>Kryminalistyka czy kryminologia to nie na tym poziomie
>kształcenia.
Zgadzam się w 100%. oczywista, jeżeli ktoś wiąże z tym przyszłość swoją, to może powoli zaczynać się wtajemniczać w to, ale teoretycznie, mało kto jest pewny nawet na 3-cim roku studiów co chce robić, kim chce być.
żeby być jako takim specem od kryminologii, trzeba specjalizacje zrobic + kilka lat praktyki.
Sorry dziewczyno, wiem, kryminalistyka fajnie wygląda w TV i w książkach kryminalnych. Ale do tego trzeba co najmniej mocnej psychiki, umiejętności logicznego myślenia i kojarzenia faktów. Ale przede wszystkim ogromnej wiedzy i bycia "twardym". Do pracy nie chodzi sie w szpilach, z tipsami itp. , czasami się pracuje przy analizach po 15 godzin, albo nawet do oporu. I to nie wygląda tak łatwo i kolorowo jak w niejednych filmach lub produkcjach.
Nie jest to lekki kawałek chleba.
po gimnazjum? po gimnazjum to ja 10-razy zmieniałam zdanie kim chce być, bo to fajne, tamto fajne, tu kasa, tam wieksza.... . Trzeba dorosnąć i dopiero wtedy zdecydować.
na koniec powtórze fragment wypowiedzi, która była wyżej
>Najpierw dzieciaku skończ Liceum
>Ogólnokształcące i przyłóż się do przedmiotów
>ścisłych. Potem myśl o studiach w tym kierunku.
-
Anonim
Myślisz,że nie mam świadomości?Po prostu chciałam się dowiedzie i zejdź ze mnie!!!!! -
AZJA
dzieciątko się łobraziło; ] sama słodycz :P
Zalecałabym poczytać sobie periodyki kryminalistyczne (możliwość zamówienia przez stronę CLK), podręczniki kryminologii (BUW). Poprzeglądać fachowe strony poświęcone tematyce (Google)... Umiejętność odróżniania terminologii "kryminalistyka", "kryminologia" to podstawa podstawy, a jak to mawiał mój wykładowca jedno jest rzemiosłem, drugie sztuką...
Gdybyś choć trochę zapoznała się z tematem, takie pytanie wydawałoby Ci się równie niedorzeczne jak większości tu zebranym. Niby kto pyta nie błądzi, ale brak własnego wkładu w zadanie tego pytania na gronie godzi w mój szacunek dla osób pytających... -
Komplicjusz
Dajcie spokój, dziewczę jest po prostu ofiarą nieudolnej Reformy Szkolnej. Systemu, który zmusza ją do poszukiwania specjalności o kilka lat za wcześnie. Nie ma powodu jechać po niej jak po łysej kobyle. Rzetelna porada pojawiła się już powyżej. Nie nazwał bym brakiem wkładu w zadanie pytania, zadanie pytania na forum, bo fora są od tego między innymi, żeby pytać.
Spuściłbym już tak zwaną, przysłowiową zasłonę milczenia. -
ktoś-kiedyś-gdzieś
zawsze jest praca w ABW, ale tam biorą conajmniej po liceum.
Fajnie,jakby ktoś z adminow zamknął już temat, zbyt brutalnie już uświadomiono dziewczynę... -
Anonim
Jak powiadał Gill Grissom, nie zakładajmy nic bez dowodów i nie wierzmy świadkom.
Jeśli nie ma dowodów na isnienie takiej szkoły, bądź profilu. To oznacza, że takiej szkoły nie ma.
Do ABW trzeba już mieć studia :D Prawie jak wszędzie.
Co do mocniej psychiki, trzeba poprostu być wytrzymałym psychicznie i twardym wewnętrznie i mieć dryg to tego. -
Anonim
No i się wypowiedzieli specjaliści, kryminalistycy i kryminolodzy, którzy nawet googla nie potrafią używać <załamka>
Masz rację, że jest pewna droga po gimnazjum, jednak to nie żadna wyższa szkoła...
To klasy policyjne w Bolimowskim Liceum.
http://lebol.republika.pl/aktualnos...
Tu znajdziesz więcej informacji, z tego co wiem jest tam też silne koło zainteresowań - o ukierunkowaniu kryminalistycznym.
Jeżeli idzie o dalszą drogę, zapraszam na Prawo. Jednak są też inne kierunki, które pozwalają na zajmowanie się tymi zagadnieniami.
Przede wszystkim kierunki techniczne, ścisłe... ale również takie jak np. technologia drewna...
Również medycyna pozwala, na rozwój w dziedzinie kryminalistyki - Medycyna Sądowa - na którą zapraszam do Bialegostoku na medyka; P (lub też Krakowa - dwie najlepsze szkoły w kraju)
jak to pięknie ktoś ujął - kryminalistyka i kryminologia to nie to samo - jedno do technika drugie to sztuka? - czy jakoś tak :|
Dziewczyno/Chłopaku (whatever) - to dwie zupełnie różne nauki <mur> To jak pomylić mechanikę z psychologią <mur>
-
Anonim
>Rewolucjonistka przez 'H'. napisała:
>zawsze jest praca w ABW, ale tam biorą conajmniej po
>liceum.
>
>Fajnie,jakby ktoś z adminow zamknął już temat, zbyt
>brutalnie już uświadomiono dziewczynę...
Tia - brutalnie uświadomiono... błagam was - Bozia wam dała google to korzystajcie z nich! :| -
Anonim
Krymiminalistyke pomylić z kryminologia, to tak jak pomylić dupe z twarzą :D
Niby są w jednym ciele, ale służa do dwóch różnych czynności. -
Szyszka
to skoro już drążymy temat.
po analityce medycznej muszę zrobić kurs na technika kryminalistyki, żeby nim zostać?(:
i czy to samo miałabym po lekarskim > medycynie sądowej?
z góry dzięki za pomoc, bo jeszcze się w tym gubię.
choć właśnie piszę maturę. -
Anonim
Się obejrzałaś. Wątpie czy ktoś udzieli Ci info tu.
Dla pewności napisz do Crime Lab w wawie. Czyli do Laboratorium Kryminalistycznego w stolicy. Napewno majl jest na stronie.
:] :] -
Szyszka
- 1
- 2