-
Anonim
Witam was wszystkich...
Nie czytałam wszystkiego dokalndie...jednak wtrącę; -)
Sprawa tu jest wciąż nie rozwiązana, to powiem wam...po wielu miesiącach szukania w internecie, wykonałam kilka telefonów w tej sprawie gdzie studiować (źródła jak najbardziej pewne ). Problem polega na tym, iż nie ma studiów poświęconych tylko kryminalistyce (albo ja niedokładnie szukam...a jesli ktos znalazł niech mi prosze napisze =])
PO pierwsze, trzeba oddzielnie traktować kryminologię i kryminalistykę... Właściwie, to dwa zupełnie inne działy...
Aby iść na kryminologie, trzeba iść na prawo (to zapewne tylko jedna z dróg)...tam są zajęcie z kryminalistyki...
Aby iśc na kryminalistykę...wystarczy iśc na jakiekolwiek studia, które mają związek z działem który nas interesuje (jeśli expert entomologi - ja chcę np. - to bio chemiczne, jeśli expert od mechanoskopi - fizyka i matma)...a potem po prostu trzeba szukac pracy w tej dziedzinie :P eperci to też ludzie - umieraja i ktoś musi ich zastapić :P
Inna rzecz...
Rozmawiałam z dwoma koleżnakami, których rodzice pracują w wydziale zabójstw, bądź w kryminalistyce. Jak koleżanka wyżej wspomniała to nie jest tak fascynujące jak widać na filmach...Laboratoria, nie są prosektoria są jak u Dr. G (zainteresowani pewnie znają)...Lekarz sądowy PODOBNO zarabia bardzo mało...
ALe z drugiej strony myślę, że ktoś się tym musi zajomować...i jednak trzeba próbować...
(Wiecie, że na patologa sadowego trzeba studiować ok13 lat? - 5 lat lekarski potem 2 lata (1/ 2) jakiś praktyk czy czegos a potem na wydzial patolog 6 lat...powiedział mi to student tego kierunku)
Jeżeli coś przekręciłam...to prosze poprawić; -)
Pozdrawiam... -
Boro
6 lat lekarski,2 lata stażu i dopiero można myśleć o specjalizacji-np.:medycynie sądowej.Ja nie jestem nawet w połowie tej drogi ale mam nadzieję, że wytrzymam i życzę wytrwałości innym;) -
Taffer
Cały czas myślałem o medycynie sądowej, ale po chemii i fizyce, wiem już, że najwyżej klamkę pocałuję od drzwi AM.
Ale za to bardzo lubię biologię, wyszła dobrze, wierzę, że dostanę się na nią na studia...
I jak to wygląda, jeśli po takiej biologii, chciałoby się zostać technikiem kryminalistyki (przykładowo takim entomologiem)? Co po skończeniu studiów? -
Taffer
A jakbym się dostał na analitykę medyczną ? Lepiej po niej niż po biologii? -
-
Malina Malina
Witam wszystkich, czytałam te wypowiedzi i z tego co mi się wydaje to tylko nie liczni mają pojęcie o pracy w Policji; ) sama nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat. Od dziecka moim marzeniem była praca w policji..... niewiem dlaczego, po prostu zawsze chciałam tam pracować. Niestety, jestem zbyt niska aby mogli mnie przyjąć. Już od dawna pogodziłam się z tym, że moje marzenie nie będzie mogło się spełnić, ale zastanawiałam sie nad pracą jako ekspert kryminalistyki; wiem doskonale o niskich zarobkach i trudnej drodze do tego stanowiska. Bardzo interesuje się chemią; już wkrótce bede musiala wybrac kierunek studiow i myslalam wlasnie o skonczeniu chemii. Czy ktokolwiek wie czy jest to na tyle dobry wybor abym potem mogla isc w tym kierunku ? Wszedzie sie zaznacza że trzeba miec bdb stan fizyczny dlatego niewiem czy mam jakiekolwiek szanse na dostanie sie na takie stanowisko pracy. [ Wiem, nie jestem jeszcze dostatecznie dobrze zorientowana w tym temacie, ale prosze; jeśli macie jakieś wskazówki, piszcie:) bedę bardzo wdzięczna] Pozdrawiam serdecznie. Malina.