Kielce [3209]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ..::KaRafKa::..

Przed długim majowy weekendem będę gościł w waszym (mam nadzieję pięknym mieście). Będę miał troszeczkę czasu, by zobaczyc coś ciekawego w mieście. Jedyne co wiem i co chcę zobaczyc to:

Pomnik Dzika Kiełka
    Dom, gdzie mieszkał zaginiony chłopiec, od czego zaczął się słynny pogrom kielecki Żydów

więcej nic nie wiem i nie mam pojęcia, co mógłby jeszcze zobaczyc.

Aha - no i stadion! Wybieram się na mecz, ale pomóżcie wybrac mi miejsca, może nie najbardziej znane, najabrdziej zabytkowe, ale takie typowo kileckie, urokliwe.

Dziękuwa Kielczanie!
  • Anonim

Karczowka, deptak, Wzgorze Katedralne z ogrodem wloskim i ulica Zamkowa, Kadzielnia, panorama z Gory Telegraf; ) jest co ogladac, sam wybierz, co lubisz:

http://miasto.kielce.pl/spacer.php

http://www.um.kielce.pl/pl/turystyk...

• Oluniuniunia

Koniecznie Kadzielnia - to moja ulubiona miejscowka, szczegolnie taka polanka obok takiej dziury w skale hihihihi :)
    Koniecznie nasz stadion :)
    Sienkiewka jest spoko aczkolwiek coraz mniej ja poznaje jak jestem w CK.. ale to na plus zaliczam :)
    Nasze miasto jest super, baw sie dobrze!! :D
  • Anonim

No to koniecznie stadion bo jest piekny! :D Sienkiewke (szczegolnie wieczorem; D), Kadzielnia, Wietrznia, Checiny, Jaskinia Raj, Sw. Katarzyna, Sw.Krzyz, no i wiele wiele innych miejsc :) POzdrawiam :)
  • Anonim

Ładne mamy miasto :)
  • Jagna

jak wszystkie wpisy wyżej :) i dodałaby pomnik pszczoły.. toz to ewenement na skale swiatowa; )
  • Pucinska!

koniecznie góry! ( wspomniany św.Krzyż, św.Katarzyna,ect...)
    a wieczorem na drina do Gaudiego na ul.wesołej (:
  • robur

od siebie dodam klasztor na karczowce z panorama miasta. jak bedziesz chodzil po wzgorzu zamkowym to sobie loda zakup - umila spacer a w okolicy sa dobre. jak jestes fanem literatury to zrodelko biruty (miejsce, w ktore marcin b. ciagal wybranke swojego serca). żeneralnie dobrze miec auto (wzglednie rower) i wyskakiwac pod miacho. lysogory (sw. krzyz, katarzyna jest przereklamowana; ) slupia, bodzentyn - wpadnij sobie do jakiegos gospodarza jak bedzie sprzedawal kunia - fajnie to wyglada). bankowo krzyztopor w miejscowosci ujazd gm. iwaniska. jak mi cos jeszcze przyjdzie do lba to wysmaruje.

ps do jaskini raj bilety trzeba rezerwowac duzo wczesniej, a no i jak chcesz zobaczyc stadion to skocz na mecz a nie pisz sie na zadne zwiedzanie czy inne
  • robur

>Dom, gdzie mieszkał zaginiony chłopiec, od czego zaczął
    >się słynny pogrom kielecki Żydów

znaczy sie chodzi Ci o dom na plantach, w ktorym nie mieszkal chlopiec (znaczy jakis chlopiec tam pomieszkiwal wyznania mojzeszowego, ale nie ten sam, ktory zeznal ze go na mace chcieli przerobic) w kazdym razie chodzi o dom w poblizu ktorego rozegrala sie ta tragedia ? (jak masz takie ciagotki to na pakoszu jest cmentarz zydowski, niestety w oplakanym stanie)

i jeszcze w ramach uzupelnienia

http://krainalegendswietokrzyskich....
  • Eva

Oczywiście wyżej wymienione miejscowki kamieniołóm na Ślichowicach :) fajna i zapomniana miescówka na odprężenie :)))
  • łukasz n

jednym słowem-wpadaj i podziwiaj!! :D
  • ..::KaRafKa::..

Dziękuję za wszystkie wpisy.

Już jestem po powrocie. Fajnie było, miasto i ludzie spodoali mi się. Widziałem Kadzielnię, Pomnik Pszczoły, Dzika Kiełka, kamienicę żydowską, ul. Sienkiewicza, byłem na Wietrznii, na meczu Korony (przeggrali tego dnia). Zrobiłem rundkę (niejedną) po kieleckich knajpach. Bardzo pozytywne wrażnia.

POdzro dla wszytskich Kielczan i tych, co lubią to miasto. (Ja zapraszam do Wrocławia:])
  • Nikita

Wrocław piękne miasto.. :) Fajnie, że w Kielcowni jest tyle ciekawych i czasem magicznych miejsc. Przy okazji sobie przypomniałam, że już wieki nie byłam na Kadzielni.; ))
  • szaro....bleeeeeee

hmmm Kadzielnia - Kadzielnia, ale dla mnie najwiekszy urok ma Wietrznia..tylko tyle ze wiekszosc kielczan nie ma pojecia o jej istnieniu...ale to dobrze , mniej ludzi:):)
  • robur

kilka jest kamieniolomow w kielcach. wiadomo - kadzielnia to komercha a wietrznia to koniunktura.
  • faldzik

widze el'comendante ze twoje myslenie od czasu ostatnich moich wpisow nic sie nie zmienilo.

Kadzielania to komercha ... dobre zarty.

Kadzielnia to tylko niewykorzystane mozliwosci.
  • gem

> widze el'comendante ze twoje myslenie od czasu ostatnich moich wpisow nic sie nie zmienilo.

od czasu twoich ostatnich wpisow takze twoje myslenie sie nie zmienilo

jak rowniez nie zmienilo sie to ze nie masz do powiedzenia na poruszany temat absolutnie nic
  • ruda

a ja sie do wroclawia wybieram na 3 dni jako absolwent mojego szacownego gimnazjum; ]

az mi tymi wszystkimi miejscami przypomnieliscie jak dawno mnie w wiekszosci z nich nie bylo; P
  • faldzik

o i nawet jedynie dobrze myslacy gem sie odezwal.
  • robur

>Kadzielnia to tylko niewykorzystane mozliwosci.

SABOTAZ!!!!!!!!
    dlaczego wprowadzasz turystow w blad ? nikt nie chce odwiedzac niewykorzystanych mozliwosci. a tak sie sklada, ze kadzielnia to nie sa mozliwosci, a juz z cala pewnoscia niewykorzystane tylko wyrobisko po bylym kamieniolomie, zlozone glownie z wapieni dewonskich !

komus tu zalezy na odstraszaniu turystow od kielc. czyzbys byl radomskim agentem ?

ja nie oskarzam... ja poddaje to pod rozwage!
| |

moja mała ojczyzna... zapraszamy wszystkich którzy są kielczanami, nie są lecz czują się kiel...

Fotki

Miejsca grona (3)