- 1
- 2
-
Polak :.
Ostatnio widziałem jak w pewnym klasztorze buduje się kaplice poświęconom Janowi Pawłowi II i nie sadziecie że to jest nieco za wcześnie ??? wkońcu nasz papież jak narazie świętym nie jest -
Kamil
Ciężko mi powiedzieć ... bo nie słyszałem o całej sytuacji. Jeśli możesz poszukać i może coś znaleźć to się bardziej wypowiem. Na obecną chwilę ... nie wiem. -
Giecik
jak dla mnie to w ogole Polska zachorowala na JP2
stawiaja mu pomniki wszedzie
po co?
tu złoty tam srebrny jeszcze gdzies indziej z brązu...2m 3m 5m 10m
ee tam lipa
jemu to juz niepotrzebne
Zreszta i tak by nie chcial
Ludzi módlcie sie do Boga a nie do papieza
-
Frojd :)
To spory problem. Papież dla wielu polaków jest bardzo ważny a co za tym idzie pewni ludzie chcą na tym jak zawsze zbić kapitał. Czy to finansowy(pamiątki, książki itd.) czy też inny, jak np. polityczny.
Moim zdaniem postępowanie to jest sprzeczne z naukami JPII i mimo ,że go nie potępiam to nie jestem z owego bardzo zadowolony. -
-
Kamil
W mediach z pewnością tak to wygląda. Ja się spotykam z czymś zupełnie odwrotnym. Podczas modlitwy różańcowej gdy ktoś na końcu odważnie krzyknie: św. Janie Pawle II - módl się za nami, to inni mają kwaśne miny. Mówie tu o młodzieży. Ona ma gdzieś wewnątrz świadomość - "jeszcze za wcześnie".
Poza tym pięknie pokazuje to jak młodzi ludzie potrafią traktować Kościół jak swoją Matkę. -
freud66 na budowaniu kaplic to nikt kasy nie zbije no i szkoda że o naukach JP2 tak szybk się zapomniało nie mówie że kazdy tak ma ale nie wiele z tego pozostało -
-
Giecik
-
-
Sasha
O polsce i tak się mówi że to kraj pomników i kościołów. no i właśnie, po wszystkich "wielkich" ludziach w tym kraju pozostają tak na prawdę tylko pomniki. -
Giecik
a jednak
Swiatynie Opatrznosci Bozej juz buduja kilka wiekow i jakos nie moga dokonczyc a kasa idzie na to -
Kamil
Kaplica papieska ... hmm, nie jest pod wezwaniem Jana Pawła II więc wszystko jeśli chodzi o prawo kanoniczne to wygląda w porządku.
Idea przyznacie jest słuszna, będzie to miejsce, gdzie można czerpać z nauki Jana Pawła II czyli niepozostawiać na płytkim wymiarze kremówek i okrzyków do ludu i żartobliwych odpowiedzi papieskich. (jakże potrzebnych człowiekowi) -
Anonim
>O polsce i tak się mówi że to kraj pomników i kościołów.
I bardzo dobrze ,jezeli Ci się nie podoba to suberowałbym wyjazd -
Giecik
>Sasha napisał
>O polsce i tak się mówi że to kraj
>pomników i kościołów. no i
>właśnie, po wszystkich "wielkich" ludziach w tym
>kraju pozostają tak na prawdę tylko pomniki.
Bardzo mądre bardzo -
Paulina
co do budowania pomników, i kaplic... to fakt faktem, że jest za wcześnie jeszcze. Ale ludziom potrzebne sa symbole, żeby mieli się z czym utożsamiać.. Pamięć o JPII nie zginie, a pomniki ją potegują i robią bardziej namacalną.. -
Sasha
Johnny B. Good - ja chętnie bym wyjechał, ale coś, nie związanego z tym krajem, mnie tu trzyma; )
-
>a jednak
>Swiatynie Opatrznosci Bozej juz buduja kilka wiekow i jakos nie >moga dokonczyc a kasa idzie na to
no wiecz giecik pieniądze raczej się przeznacza na budowe tej świątyni a zysków nikt z tego nie czerpie -
A takie Pomniki raczej nikomu nie wadzom to nie wiem w czym jest problem -
Giecik
wadzą te pomniki
mi TAk
bo zamiast postawić szkołę czy szpital im. JP2 to wola stawiac pomniki
bo tu mozna narobic przekrętów
bo są społeczne komitety złożone z moherów
a jak w ktoryms miescie radny chcial ufundowac szkole im. JP2 to go zaszczuli
pewnie ze pomnik lepszy nie ma to tamto... -
za koszt budowy pomniku napewno szkoły nie postawisz i jak dla mnie to powinnło się stawiać pomniki jak i szkoły
- 1
- 2