Katolicy [1743]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Polak :.

Ostatnio widziałem jak w pewnym klasztorze buduje się kaplice poświęconom Janowi Pawłowi II i nie sadziecie że to jest nieco za wcześnie ??? wkońcu nasz papież jak narazie świętym nie jest
  • Kamil

Ciężko mi powiedzieć ... bo nie słyszałem o całej sytuacji. Jeśli możesz poszukać i może coś znaleźć to się bardziej wypowiem. Na obecną chwilę ... nie wiem.
  • Giecik

jak dla mnie to w ogole Polska zachorowala na JP2
    stawiaja mu pomniki wszedzie
    po co?
    tu złoty tam srebrny jeszcze gdzies indziej z brązu...2m 3m 5m 10m
    ee tam lipa
    jemu to juz niepotrzebne
    Zreszta i tak by nie chcial
    Ludzi módlcie sie do Boga a nie do papieza
  • Frojd :)

To spory problem. Papież dla wielu polaków jest bardzo ważny a co za tym idzie pewni ludzie chcą na tym jak zawsze zbić kapitał. Czy to finansowy(pamiątki, książki itd.) czy też inny, jak np. polityczny.

Moim zdaniem postępowanie to jest sprzeczne z naukami JPII i mimo ,że go nie potępiam to nie jestem z owego bardzo zadowolony.
  • Kamil

W mediach z pewnością tak to wygląda. Ja się spotykam z czymś zupełnie odwrotnym. Podczas modlitwy różańcowej gdy ktoś na końcu odważnie krzyknie: św. Janie Pawle II - módl się za nami, to inni mają kwaśne miny. Mówie tu o młodzieży. Ona ma gdzieś wewnątrz świadomość - "jeszcze za wcześnie".

Poza tym pięknie pokazuje to jak młodzi ludzie potrafią traktować Kościół jak swoją Matkę.

freud66 na budowaniu kaplic to nikt kasy nie zbije no i szkoda że o naukach JP2 tak szybk się zapomniało nie mówie że kazdy tak ma ale nie wiele z tego pozostało

tu coś tam właśnie pisze o budowanej kaplicy poświęconej JP2

http://www.klasztor.wschowa.net.pl/...
  • Giecik

oj Vipie zdziwilbys sie na czym w Polsce mozna zarobic...

napewno nie na budowie kaplicy !!!
  • Sasha

O polsce i tak się mówi że to kraj pomników i kościołów. no i właśnie, po wszystkich "wielkich" ludziach w tym kraju pozostają tak na prawdę tylko pomniki.
  • Giecik

a jednak
    Swiatynie Opatrznosci Bozej juz buduja kilka wiekow i jakos nie moga dokonczyc a kasa idzie na to
  • Kamil

Kaplica papieska ... hmm, nie jest pod wezwaniem Jana Pawła II więc wszystko jeśli chodzi o prawo kanoniczne to wygląda w porządku.

Idea przyznacie jest słuszna, będzie to miejsce, gdzie można czerpać z nauki Jana Pawła II czyli niepozostawiać na płytkim wymiarze kremówek i okrzyków do ludu i żartobliwych odpowiedzi papieskich. (jakże potrzebnych człowiekowi)
  • Anonim

>O polsce i tak się mówi że to kraj pomników i kościołów.
    I bardzo dobrze ,jezeli Ci się nie podoba to suberowałbym wyjazd
  • Giecik

>Sasha napisał
    >O polsce i tak się mówi że to kraj
    >pomników i kościołów. no i
    >właśnie, po wszystkich "wielkich" ludziach w tym
    >kraju pozostają tak na prawdę tylko pomniki.

Bardzo mądre bardzo
  • Paulina

co do budowania pomników, i kaplic... to fakt faktem, że jest za wcześnie jeszcze. Ale ludziom potrzebne sa symbole, żeby mieli się z czym utożsamiać.. Pamięć o JPII nie zginie, a pomniki ją potegują i robią bardziej namacalną..
  • Sasha

Johnny B. Good - ja chętnie bym wyjechał, ale coś, nie związanego z tym krajem, mnie tu trzyma; )

>a jednak
    >Swiatynie Opatrznosci Bozej juz buduja kilka wiekow i jakos nie >moga dokonczyc a kasa idzie na to

no wiecz giecik pieniądze raczej się przeznacza na budowe tej świątyni a zysków nikt z tego nie czerpie

A takie Pomniki raczej nikomu nie wadzom to nie wiem w czym jest problem
  • Giecik

wadzą te pomniki
    mi TAk
    bo zamiast postawić szkołę czy szpital im. JP2 to wola stawiac pomniki
    bo tu mozna narobic przekrętów
    bo są społeczne komitety złożone z moherów
    a jak w ktoryms miescie radny chcial ufundowac szkole im. JP2 to go zaszczuli
    pewnie ze pomnik lepszy nie ma to tamto...

za koszt budowy pomniku napewno szkoły nie postawisz i jak dla mnie to powinnło się stawiać pomniki jak i szkoły
  • 1
  • 2
| |

GRONO KATOLICY ***************************** Zanim napiszesz przeczytaj Regulamin grona Katoli...

Fotki

Miejsca grona (4)