-
Koszerna Kobieta
Owtieram nowy temat.
Zbieram wszystkie informacje na temat najważniejszych myślicieli judaizmu... najważniejszych nurtów filozoficznych naszej religii itp.
proszę o pomoc.
mejbi jakieś książki, www albo cuś innego? -
Lupus Zew
no to powodzenia :)
pytanie co juz masz z pozycji ksiązkowych. a takze w jakim jezyku Cie interesuja materialy. chyba najbardziej dostepnymi cegłami są tomy FILOZOFII ZYDOWSKIEJ Jerzego Ochmana, wyd Universitas. Im wiecej napiszesz wytycznych tym bardziej prawdopodobym bedzie ze cos jeszcze bede mogl Ci zaproponowac. pozdrawki. -
Anonim
To zalezy od tego o kim masz zamiar pisac........
Ja sluze uprzejmie sporymi zbiorami, zwlaszcza o moim najukochanszym, najwspanialszym, najulubienszym Baruhu Spinozie. -
Koszerna Kobieta
interesują mnie pozycje związane z pierwszymi myślicielami judaizmu, tymi, którzy są związani z Talmudem.
Czytam wszystko po polsku, niemiecku angielsku. -
-
Lupus Zew
zagladnij sobie wiec do pierwszego tomu ochmana, jak i geschichte der judischen philosophie- wyszlo to po polsku pod tyt filozofia zydowska. jesli to Ci nie wystarczy skorzystasz sobie z zameszczonej w tych ksiazkach bibliografiach i mysle ze bedzie git. narka
-
lestek
mistrzowie halachy: Salomon Luria, Mojrzesz Isserles, Mordechaj Jaffe byli oni inspiracja dla tradycji talmudycznej, kabalistycznej i literatury w jezyku idisz. Jednak najbardziej barwna filozofia na terenie Rzeczpospolitey byla sekta frankistow z nowym mesjaszem na czele; P Zywot tego przywodcy moglby posluzyc za scenariusz do filmu sensacyjnego; ) -
Lupus Zew
hehe, o czym Ty mowisz:P
Kobieta chce odkurzyc tzw trzon filozofii zydowskiej a Ty jej z Jakubem Frankiem hehe:D dobre -
lestek
-
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
We wtorek 21 marca o 18.00 wykład Adama Lipszyca „Co to jest filozofia żydowska” w Centrum Schorra - Biały Budynek, parter - Twarda 6 - Warszawa. -
Anonim
Ja jestem wielbicielem filozofa o nazwisku Abraham Joshua
Heschel. On probowal wyrazic hasydyzm w jezyku zrozumialym dla czlowieka wspolczesnego. Mam wiekszosc jego ksiazek po angielsku
i po portugalsku i ciekawi mnie czy sa jakies tlumaczenia na polski.
On urodzil sie w Warszawie na przelomie 19 i 20 wieku,
bylw Berlinie i uciekl przed wojna do Nowego Jorku gdzie pracowal do smierci w latach 70siatych. W pewnym sensie byl konkurentem
judaizmu rekostrukcjionistycznego Kaplana.
P.S. Chyba jest jeszcze inny teolog zydowski o tym samym nazwisku
ale zyjacy duzo wczesniej. -
Ajelet ha-szachar
>Lobelio napisał
>We wtorek 21 marca o 18.00 wykład Adama Lipszyca
>„Co to jest filozofia żydowska”
Oooo, tego pana polecamy:) jest smieszny i fajnie mowi.
Jesli interesuje Cie nurt mistyczny, warto zajrzec do Gerszoma Szolema, po polsku "Mistycyzm zydowski", "Judaizm: pare glownych pojec" poza tym duzo artykulow w sieci po angielsku.
Walter Benjamin... Sartre?; )
A poszukaj tez "The Guide to the Perplexed" RAMBAMa(Majmonidesa) to kluczowy sredniowieczny mysliciel i kodyfikator Talmudu... Respeto! -
Ajelet ha-szachar
Franz Rosenzweig i jego "Gwiazda Zbawienia". O jego zyciu tutaj: http://divinity.library.vanderbilt.... -
Anonim
-
Anonim