• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • *

Czy ktos z was praktykuje? polecacie?
  • bh

• Madzior

praktykuję i polecam :) jest bardzo efektywna zarówno duchowo jak i fizycznie
  • Anonim

Duchowo? Tzn co, karma się oczyszcza?
  • astrologus

no właśnie, na czym polega jej efektywność w porównaniu do innych stylów jogi???
  • Madzior

ćwiczyłam wcześniej metodą Iyengara więc mam porównanie. po Astandze czuję się lepiej, jestem bardziej zrelaksowana i ogólnie potrafię podchodzić do wszystkiego z większym dystansem, do siebie też, a stresowe sytuacje po prostu po mnie spływają :)
  • SUNSHINE

a gdzie cwiczysz?
  • Madzior

na Żurawiej 26 :)
  • magdita

a jak z kondycją? myślałam, żeby spróbować Astangę, ale boję się, że nie dam rady - po kilkunastu powtórzeniach powitania słońca wysiadam
  • Madzior

ja też na początku wysiadałam, łapałam zadyszkę i nie mogłam zapanować nad oddechem, ale systematycznaść czyni cuda i kondycja się wyrabia :) warto spróbować :)
  • Anonim

spróbować!
    również polecam na Żurawiej 26!
    koniecznie u Radka~!
  • astrologus

no i zapisałem sie na 1-sza sesje we wtorek na Zurawiej na 20.30, ale nie wiadomo jeszcze kto bedzi eprowadiz

podziele sie później wrażeniamil:)))
  • Madzior

no astrologus miałeś się podzielić wrażeniami :) więc jak?; )
  • astrologus

niestety, nie dotarłem, było to wieczor przed wyjazdem i normalnie nie dalem rady:(
    ale wrocilem właśnie do Wwy i wczoraj rzutem na taśmę poszedłem do joga klubu na astangę - prowadzila Sylwia Stefanowicz (tez prowadzi sesje u Radka z tego co wiem) - to byla taka średnia grupa pod względem zaawansowania - szczerze powiem - podobało mi sie

wprowadza dynamikę i cos nowego do tradycyjnych sesji hatha jogi - zmiany pozycji wymuszają większą koncentrację i koordynacje z oddechem, o czym sie normalnie zapomina, poza tym dynamiczne zmiany pozycji łatwiej pozwalaja na zwiekszenie zakresu ruchu w pozycjach - tak to czuję na razie, bo dopiero 1-sza sesja:) ale jak najbardziej pozytywnie:))

Ty Madzior długo już ćwiczysz?? Z tego co rozmawialem to sa trzy rodzaje sekwencji - od łatwiejszej do najtrudniejszej, no i przyszło mi takie pytanie jak to jest w praktyce, czy nie wpadasz w jakąś rutynę , monotonię?

tam u was na żurawiej to można w miarę bezpiecznie zapiąć rower? podobno gdzies do śmietnika na podwórku??
  • Edisz

Część Jogini! Również i ja wybieram się w bliżej nieokreślonym jeszcze czasie na Żurawią. Z czystej ciekawości, teoretycznie dużo wiem o ashtandze, chciałabym te wiedzę skonfrontować z praktyką, hahahaha... Obecnie jestem na kursie u Pana Leszka Mioduchowskiego- bardzo gorąco polecam zajęcia prowadzone przez tego pana. Są one niewiarygodne i niezwykle inspirujące. Mogę odp. na pytania, jeśli ktoś chce czegoś więcej się dowiedzieć. Aha, nie robię mu reklamy, wszystko co o nim napiszę wypływa z mojego serca.
  • astrologus

Madzior chyba stanął w połowie pierwszej serii, bo sie nie odzywa...
  • Żmijsko

ja w sumie nie na temat dołączyłam sie do waszego grona..naet nie wiedziałam, ze na Żurawiej są 2 szkółki jogi jedna 32(do której często uczęszczam) a drga jak mowicie 26... Hmmm ciekawe. Mam pytanie czy ktoś wytłumaczy mi róznicę miedzy jogą Iyengara a Astanga jogą. z gory dzieki jesli nie dacie rady to poszukam w necie i przedstawie wam swój monolog:-). Pozdrawiam wszystkich, joga jest niesamowita...
  • Madzior

raczej się zapracowałam i mnie nie było; ) Astangę ćwiczę od hm... kilku miesięcy :) i wcale nie jest to dla mnie monotonne :) ani trochę, sekwencje się powtarzają to fakt, np powitania słońca A i B robi się po pięć razy, albo vinyasy pomiędzy asanami, ale nie jest to monotonne :) a rower można przypiąć do śmietnika, poza tym brama najczęściej jest zamknięta, więc nie ma problemu :)
  • Madzior

Astanga jest kołyską jogi:) Iyengar zanim stworzył własną szkołę (którą ukierunkował w stronę praktyki przede wszystkim dla kobiet) praktykował Mysore :) różni się min. tym, że astanga jest dynamiczna, kładzie się większy nacisk na oddech i asany się trochę różnią, ja zauważam również różnice ze strony duchowej (praktykowałam kiedyś jogę metodą Iyengara, więc mam porównanie) ale to już jest każdego sprawa indywidualna.
  • Magda M.

hej, wlasnie sie wprowadzilam na zurawia 26 :) i z braku aerobiku w najblizszej okolicy mam zamiar sie przejsc na zajecia z astangi....z tym ze ostatnio na jodze bylam moze z 10 lat temu, nie znam zadnych pozycji i co najgorsze moje mozliwosci strechingowe sa na poziomie zenujacym. skoro to najbardziej wymagajaca fizycznie wersja jogi to czy w ogole warto....?tzn czy ktos w srodku zajec rzuci haslo w stylu "teraz pozycja skomlącej krowy" a ja bede stala idiotycznie bez ruchu nie wiedzac ocb:)?

bede bardzo wdzieczna za odpowiedz....
    wesołych!
  • 1
  • 2
| |

Dla wszystkich uzależnionych od jogi, a także dla tych, którzy dopiero rozważających rozpoczę...

Fotki

Miejsca grona (8)