Joga [1703]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Namaste! chcialam sie spytac, czy ktos cos slyszal o cyklu Powitanie Ksiezyca? bo Powitanie Slonca na pewno wszyscy znaja i praktykuja codziennie;-) ale niedawno moja kumpela powiedziala, ze istnieje zupelnie inny cykl asan pt. powitanie ksiezyca i ze jej sie podobalo. Nie pamietala jednak niestety, jak to leci po sobie. Szukalam w internecie, nic nie znalazlam;-( ktos cos slyszal, wie, moze poradzic?
  • mankowski

zapewne trzeba wykonywać przy blasku księżyca
  • Grono.Net

tak tak
    trzeba zrobić psa a potem wyć w stronę okna
    bardzo dobrze wpływa na siły witalne i alzheimera
    kończymy tradycyjnie jako trup (savasana)
  • Anonim

wy tu sobie zarty stroicie, a to zupelnie powazne pytanie bylo :-)
  • Anonim

moze sie tej kumpeli spytaj?
  • hermit

ale oczywiście Urdhva Mukha Svanasana, bo bez sensu byłoby wyć do podłogi; -). Trochęmi siębez sensu wydaje witać Księżyc, bo to ze Słońca czerpiemy witalność, ale ja na początku drogi jestem, więc pewnie wielu rzeczy nie wiem
  • Grono.Net

nie no, oczywiście że Urdhva Mukha Svanasana!
    ale z merdnięciem ogonkiem
    jeśli ktoś posiada
  • hermit

każdy posiada, tylko że ja swoimi trzema kręgami ogonowymi nie potrafię merdać. Chyba że coś innego miałeś na myśli - ?
  • nagle!Ja

ja nigdy się nie spotakała z Powitaniem Księżyca i szczerze mówiąc to chyba jakaś ściema jest... w podstawowj ksiazce na temat jogii Iyengara "Światło jogi" nie ma nic na ten tema. Podejrzewam, że "misz" ma rację :)
  • ♥ cherry cocktail;)

ja trenuje tylko karate kyokushin z elemenatami jogi i pytałam się sensei czy isnieje coś takiego..-nie
  • Anonim

ja tez nigdy o czyms takim nawet nie slyszalem.
    fakt, ze cwicze dopiero 2 lata z "hakiem", ale gdyby to byla jakas wazna i chociaz troche popularna sekwencja, to jestem pewien, ze przynajmniej by mi sie otarlo o uszy
  • Anonim

mam wrazenie ,ze kiedys piotrek kunstler u bielewicza cos o tym gadal, ale glowy niei dam, zieew
  • nagle!Ja

Ja go dziś zapytam o to powitanie księżyca, ale pewnie mnie wyśmieje....
  • magamama

kochani,
    oczywiscie, ze powitanie ksiezyca istnieje!!! cykl jest zblizony do powitania slonca (wiecej asan i troszke bardziej skomplikowane). zapewne, podobnie jak w przypadku powitania slonca, jest wiele wariacji na ten temat.

http://www.hathayogalesson.com

polecam te strone, jako jedno z wielu zrodel, oczywiscie. tam znajdziecie miedzy innymi powitanie ksiezyca

powodzenia!!
  • mankowski

fajna musi być Yoga on Maui
  • magamama

mozesz zawsze wyjsc z siebie i tam pocwiczyc bezcielesnie:))
  • Ja

JEST TAKIE POWITANIE i robi się je w płaszczyznie na boki a nie do przodu i do tylu
    bardzo dobrze robi na spanie :) nie pamiętam wszystkich moge się przy okazji dopytać to Ci napiszę, ale składa się głównie z tych trójkątów bocznych, skłonów na boki itp. może się coś dowiesz w "Sztuce życia" (Art of Living) jesli nie lubisz czekać :). buziak
  • magdita

jak na spanie to dla mnie - nic mi ostatnio nie pomaga - a moze za malo sie staram?
  • Grace

ja zazwyczaj ćwiczę tak,że mięśnie bolą mnie ze trzy dni.a uważa się powszechnie,ze to taki mało sportowa dyscyplina....
  • Anonim

Ćandra Namaskaram (Powitanie Księżyca)
    Powitanie Księżyca (Ćandra Namaskaram) jest zestawem piętnastu pozycji odpowiadających dokładnie księżycowym Thiti-fazom codziennego przyrostu lub ubywania księżyca od nowiu do pełni lub od pełni do nowiu! Seria piętnastu pozycji, ćwiczonych także na dwie strony, na lewą i prawą stronę jest tak zwaną Formą Jeźdźca (Aśwasanghala Mudra) używaną zarówno przez praktykujących Hatha Jogę jak i Kalarpayat - indyjską Sztukę Walki!
    http://www.himalaya-tirtha.org/chan...
| |

Dla wszystkich uzależnionych od jogi, a także dla tych, którzy dopiero rozważających rozpoczę...

Fotki

Miejsca grona (8)