-
Sporo można przeczytać w necie na temat tego że joga pozytywnie wpływa na układ pokarmowy (różne problemy z nim).
czy rzeczywiście po rozpoczęciu praktykowania jogi czujesz poprawę w tej materii, czy raczej informacje typu joga a układ pokarmowy należy traktować na równi z powiedzeniem „ruch to zdrowie!” dobry na wszystko :) ???
-
Rycerz
Joga nie jest lekarstwem na schorzenia układu pokarmowego, ale jeśli będziesz praktykował solidnie przez jakiś (być może dłuższy) czas i zdrowo się odżywiał, to wyeliminujesz w ten sposób przyczyny swoich symptomów co będzie równoznaczne w wyzdrowieniem. Jeśli jednak będziesz miał słomiany zapał - to ani nie pomoże ani nie zaszkodzi. Być może na początku nie będziesz mógł robić niektórych asan w zależności od schorzenia. -
Lalka
ale fakt faktem może uogólnić, że osoby ćwiczące jogę nie mają problemów z zaparciami, z uczuciem ociężałości... ale to chyba jak wszyscy aktywnie fizyczni ludzie...
a może się mylę. -
Albertyna ஜ
Nie zauważyłam żadnych problemów, ani specjalnej poprawy jezeli chodzi o trwawienie. Poprawy mogłam nie zauważyc, bo nie mam wiekszych probloemów z trawieniem.
Jedyne co skojarzyło mi się z Twoim pytaniem i może mieć związek z trawieniem, to to, ze nie mam problemów z tyciem.; ) Jednak, jak sądze to pojawiłoby sie takze przy innych aktywnosciach fizycznych;) -
-
Anonim
Czy poprawia trawienie? Prawdopodobnie tak. Jestem osobą po resekcji jelita grubego, a co się z tym wiąże, zawsze miałem problemy z trawieniem. Odkąd zacząłem ćwiczyć, problemy te stały się i nadal się stają coraz mniej uciążliwe. Oczywiście nie zniknęły, ale liczę na to, że kiedyś znikną. Asany na pewno wspomagają przemianę materii i trawienie, ale wg mnie na układ pokarmowy równie zbawiennie wpływa pewna dyscyplina odnośnie jedzenia - nie jedz przed ćwiczeniami etc, która właśnie w połączeniu z regularną praktyką daje naprawdę dobre efekty. Tak więc moim zdaniem wpływ jogi na trawienie jest zbawienny:)