Joga [1703]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jakie maty polecacie, a jakie odradzacie? Planuję zakup i chciałabym dokonać dobrego wyboru. Ćwiczę wg Iyengara.
  • Jula

Ja kupiłam sobie pare lat temu matę w AHJw Warszawie (jest taka cieniutka). Jestem z niej zadowolona, chociaż ostatnio zaczęłam się na niej ślizgać więc chyba czeka mnie nowy zakup :)
  • londyńsko zamglona

slyszalam duzo pozytywnych opinii o matach z Nike,ze jest bardzo dobra przyczepnosc, ktos mowil tez,ze i kolory mile dla oka...

ja swoja kupilam w mojej szkole jogi, taka cieniutka i fajnie mi sie na niej cwiczy, ale coraz czesciej musze ja prac, bo sie na niej slizgam....
  • nie ma mnie:p

ja mam z allegro i nie slizga sie za ok 30zl.
  • Anonim

portal joga-joga jakiś czas temu przeprowadził ranking mat:
    http://www.joga-joga.pl/index.php?a...

mysle, iz takie info mogą być przydatne.
    Ja tez moja matę kupiłam w ahj. jest cieńka, ale nie ślizga się, jest mocna i ogólnie jestem zadowolona:)
  • turkusowy trabant

ja kupiłam z Nike. Jestem bardzo zadowolona, jest cienka, lekka, nie ślizgam sie no i ładnie wygląda (przyjemne kolory :) ) tylko cena- w porównaniu z innymi była dość droga
  • Rycerz

Czasem jak mata zacznie sie ślizgać wystarczy ja uprać. Ja kupilem w Decathlonie w zestawie z klockami i paskiem, ale troche juz sie sciera wierzchnia warstwa.
  • Anonim

Ja mam matę Nike, która pomijając cenę, jest świetna... lekka i się nie ślizga.
    Dodatkowo otrzymałam (chyba w promocji) dwa klocki z pianki i pasek, nówka sztuka. Mi się nie przydadzą, ponieważ ćwiczę astangę jogę, ale jeżeli ktoś zainteresowany, chętnie odsprzedam ... kolor i kształt dokładnie taki sam jak na zdjęciu: http://www.bestsport.com.pl/rys2/pr... Zainteresowanych odsyłam na priv :] i przepraszam za spam
  • Madzia :)

Mam nową matę - użyłam jej dopiero 2 razy i przyznam że ślizgają mi się ręce... :(((

Zajęcia są u nas dosyć dynamiczne i przy robieniu psa z główą do dołu (robimy często) dłonie same jadą mi do przodu...

Czytałam ze talk moze pomóc, ale to w sumie do 1 spocenia dłoni...

Co robić?
  • Anonim

gdzieś czytałam że nową matę trzeba wyprać, wtedy ślizga sie mniej
  • ayenKa

ja kupilam u Bielewicza. tez sie slizgalam na poczatku, upranie maty pomoglo
  • Catalunya

najlepsza mata to taka lekko nadgryziona zębem czasu; -P
    nowe mają warstewkę ochronną, którą trzeba sprać...
  • Madzia :)

pralka? jak czyścić by nie zniszcyć?
  • Anonim

pierze się w pralce z proszkiem do prania na 30 stopni. Ale bez wirowania.

Musisz pamietać, ze mata schnie dość długo. Na wszelki wypadek wypierz ją jak będziesz miała nie miej niż 2 dni przerwy w zajęciach.
  • Catalunya

Żeby mata szybciej schła rozkładamy duży ręcznik, na nim matę, rolujemy całość i spacerujemy po niej :) - mata powinna być (prawie) sucha już następnego dnia...

Przy okazji proponuję uważać z ilością proszku, bo może się baaaardzo pienić.
    ;-P
  • Anonim

Z moich doświadczeń wynika, że za dużo proszku to potem ślizganie. Teraz sypię symbolicznie. A za duża temperatura, to szybsze wykruszanie się maty. 30-40 stopni to góra. A tradycyjne schnięcie to dwa dni. Na wilgotnej macie jest niezłe ślizganko; )
  • Anonim

Niestety, mam podobny problem. Mata raczej ok. Pocę się nieco ponad przeciętną. Przy psie dłonie suną do przodu. Pocieszam się faktem, że przyjaciele moich rodziców mieli psa, boksera, o imieniu Panda. Gdy przysiadał na wykładzinie, to mu przednie łapy odjeżdżały... Jak sam pies nie potrafi bez odjeżdżania, to i człowiek nic nie poradzi... Nawet na dobrej macie; )

>Madzia :) napisała:
    >Zajęcia są u nas dosyć dynamiczne i przy robieniu psa z
    >główą do dołu (robimy często) dłonie same jadą mi do
    >przodu...
    >
    >Czytałam ze talk moze pomóc, ale to w sumie do 1 spocenia
    >dłoni...
    >
    >Co robić?

• Catalunya

A gdyby tak Pandę posadzić na macie?
  • Anonim

To by mi nadal dłonie odjeżdżały; )
  • Catalunya

:)))
| |

Dla wszystkich uzależnionych od jogi, a także dla tych, którzy dopiero rozważających rozpoczę...

Fotki

Miejsca grona (8)