-
BluesHarp
W tym miejscu chcialbym porozmawiac o najlepszych jamach Hendrixa. Chwilowo jednak czekam, az ktos sie tu zapisze; ) -
mrówki faraona
czytłem o różnych jamach... o płytach... jedyną jaką słyszałem to "wake up this morning and find myself dead" czyli ta z nawalonym morrisonem i winterem... cieżko zdobyć cokolwiek w tej chwili.. na analogach było więcej tego... no i na poczatku 90' sporo piratów na cd się pojawiało... -
BluesHarp
Jam z Morrisonem jest niestety meczacy bardzo, glownie za sprawa mocno belkotliwego wokalu.
Z ciekawostek - jedna z piosenek z tego jamu jest F.H.I.T.A. czyli fuck her in the ass. Nie ma jak wolnosc artystyczna; )
Najfajniejsze jamy moim Jimi zdaniem zagral z BB Kingiem i Mitchem Mitchellem. Szczegolnie Blues Jam #1 z BB Kingiem powala na kolana - ponad 18 minut szalenstwa :>
-
mrówki faraona
a słyszałeś jeszcze jakes jamy poza tymi dwoma...? ponoć były jamy z Claptonem, z Jackiem Brucem.. -
-
BluesHarp
Wiem, ze gral na pewno z nastepujacymi osobami jeszcze:
Janis Joplin, Brian Bruce, Johnny Winter, Paul Butterfield,
Co do Claptopna slyszalem wersje "Sunshine of your love" z dwiema gitarami (w tym jedna Hendrixa), wiec calkiem mozliwe, ze na drugiej gral Clapton, w koncu to kawalek jego Cream.
Bardzo ciekawe sa tez akustyczne nagrania, zgrywane chyba pod stolem na gramofon w jakichs kiepskich klubach sadzac po jakosci :>
Aha, poluje na Jimiego grajace go na 12-strunowce...na razie widzialem tylko urywek w TV kiedys przypadkiem. -
mrówki faraona
hehe.. to akustyczne hear my train a'comin z "blues"
a "nine to the universe" slyszales? -
BluesHarp
Z pierwszym zgadles :)
Nie slyszalem "nine to the universe" niestety... -
mrówki faraona
-
Anonim
hejka
a skad mozna takie jamiki wytrzasnac sobie? nie widzialem nigdy CD ani LP z takimi... -
mrówki faraona
szukales wsrod bootlegow? niektore wyszly na cd w latach 80 i na poczatku 90, w tej chwili w wiekszosci niedostepne na cd. -
BluesHarp
Albo bedac minimalista mozna poszukac rzadkich kawalkow na sieciach P2P. -
Anonim
No, tu jest problem, bo mi żona nie pozwala zadnych p2p instalowac :-)
Bedac minimalista pytam Was :-) -
mrówki faraona
mozesz zorganizowac jednodniowa wyprawe do berlina, tam jest taki targ staroci, na ktorym stoja kolesie z mnostwem plyt analogowych i cd.. tam mozesz znalezc rozne perelki - niekonicznie bootlegi, w tym takie, ktore nie zostaly nigdy wydane (i pewnie nie zostana...) na cd.... -
Jahlove
-
ZjeBani
Wiele z tych bootlegow, ktore wymieniacie sa historycznie wymyslane :) Np. z Janis Joplin sa chyba tylko jakies 2 kawalki, tak samo z Claptonem - Sunshine of your love i chyba strange brew oczywiscie z gingerem bakerem na perkusji.
Osobiscie udaje mi sie czasem zdobyc tylko takie rzeczy z netu, moze dlatego ze mieszkam w malym miescie i nie moge sie zaopatrywac, ale nie narzekam, mam dosc duza dyskografie no i filmografie.
No i witam wszystkich tak w ogole :) -
Karol
Znacie ten bootleg ? "Jimi Hendrix - Blues at Midnight - Cafe Au Go Go" kapitalny blues, ciekawie to brzmi bo niektórych instrumentów wogóle prawie nie słychać a mimo to ma to ten klimat... wypiszę muzyków jacy zagrali:
Jimi Hendrix - gitara
Paul Butterfield - gitara, wokal
Elvin Bishop - gitara
Harvey Brooks - gitara basowa
Herbie Rich - organki
Buddy Miles - perkusja
Phillip Wilson - Saksofon
James tatum - (chyba) bębny
Zagrali to ponoć w okresie nagrywania materiału na Electic Ladyland marcu '68. Jimiemu chyba w pewnym momencie wysiadł sprzęt, dźwięki jakby stracił wzmacniacz... ciekawa pozycja :)