Język japoński [1675]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Julia

Zamówiłam ten podręcznik, przygotowanie do 4 kyu.
    Czy może ktoś z Was go ma i może powiedzieć czy rzeczywiście jest dobry? Może jakieś sugestie? :)
    Pozdrawiam
  • Baka!

Osobiscie w rekach nie mialem, ale sporo osob np. na japonka.pl go wychwalalo... Na pewno jezeli chcesz zdac 4 kyuu to jest to pozycja o tyle dobra, ze ma wszystko w jednym (pytanie, czy przez to przebrniesz :)) ale czy faktycznie pozwala sie nauczyc, ciezko stwierdzic - te pozytywne opinie moga byc chwilowe, mam bowiem wrazenie, ze sie na to dzielo pojawila jakas moda. Sporo osob nagle wyznaje zasade Podreczniki Krassowskiej sux, Nihongo wa kantan desu yo rox. Ja mimo wszystko te pierwsze polecam, wiec gdyby Nihongo wa kantan Ci sie nie spodobalo... :)
  • Julia

Mam podręcznik Krassowskiej podstawowy i mi się nawet podoba :)
    Tylko szkoda, że nie są używane kanji, hiragana itp. w dialogach, przykładach.

Ponadto chodzę na zajęcia japońskiego, więc mam nadzieję, że dam radę się nauczyć jeszcze więcej z Nihongo wa kantan desu yo :)
    thx ^^
  • Baka!

No niestety, wszystko jest w roomaji, w drugiej czesci tak samo xD pozostaje nam wierzyc, ze to jakis celowy zabieg ktory pozwala na efektywniejsza nauke czy cos w tym stylu.

Jak chodzisz na zajecia to te ksiazki moga byc fajnym uzupelnieniem; )
  • Julia

No właśnie, tak sobie o tym pomyślałam :)
    A ty uczysz się gdzieś japońskiego?
  • Baka!

Hmmm zaczynalem samodzielnie, ale obecnie tak, doszkalam sie na zajeciach ^^
  • Julia

A gdzie chodzisz?
  • nyuu chérie

ja korzystam z tego podręcznika i powiem Ci szczerze, że jestem bardzo zadowolona :) wszystko ładnie podane na tacy, wszystkie systemy pisma, gramatyka, słownictwo, różnego rodzaju tabele, listy czasowników, przymiotników itd. dialogi, ćwiczenia. ja tam jestem zadowolona i szczerze polecam :)
  • Julia

Już do mnie doszedł i mi się bardzo podoba :)
  • nyuu chérie

:)
  • Mirek

Czy ten podrecznik uczy od kompletnych podstaw czy trzeba cos umiec? Bo ja narazie umiem tylko jakies 80% hiragany.

Fakycznie oplaca sie go kupic i czy dostane go gdzies w Warszawie?
  • nyuu chérie

uczy od kompletnych podstaw, od kolejności stawiania kresek i pierwszych zwrotów :) także spokojnie :) czy dostaniesz w wawie to nie wiem, ale mozesz zamówić przez neta http://www.matsumi.pl/ albo http://sklep.japonka.pl/

a tak w ogóle to wychodzi niedługo kurs na 3 kyuu :)
  • Mirek

Aha :) Ale zeby zaczac kurs na 3 kyu to musze pewnie najpierw miec wiadomosci na 4 kyu, no chyba ze ten na 3 kyu bedzie tez od podstaw, ale w to watpie bo to troche bez sensu :)

Czy cos do tego podrecznika warto dokupic? Najchetniej kupilbym cos z plyta zeby moc sobie sluchac na mp3. Choc z drugiej strony z japonskim jestem jako tako osluchany, bo slucham duzo japonskiej muzyki, ale jakis dialogow bym sobie posluchal, bo to pomaga.
  • nyuu chérie

ta książka o której Ci mówię i o którą pytasz to Nihongo wa kantan desu yo - Nihongo Noryoku Shiken 4 kyuu (biało czerwona)- jest od podstaw, a to co podałam dalej to fakt, ze wychodzi niedługo kolejna książka Nihongo.... tylko, ze 3 kyuu :)

• Mirek

Wiem wiem :)

A co moge do tego dokupic? Najlepiej cos z plyta. Czy po prostu niewarto?
  • nyuu chérie

tzn. podręcznik jest bez płytki :/ masz tam dialogi zapisane kanji i nad nimi furiyanę, także przeczytasz, ale jesli chcesz sie osłuchać z dialogami to na kursie na http://www.japonka.pl/ masz wymowę :)

• Mirek

Zamowilem ksiazke, czekam na przesylke. Ocenie pozniej :)
  • andzia.

>マテウシュ napisał
    >ale jakis dialogow bym sobie
    >posluchal, bo to pomaga.

może spróbuj słuchanek z książek do JLPT? są w bibliotece ambasady jp...
  • Mirek

Hmm. Zobacze, moze sie przydadza.

Dostalem ksiazke i nie wiem co teraz zrobic xD Umiem Hiragane i kilka slowek. Mam uczyc sie katakany, potem wszystkich kanji a na koncu gramatyki czyli wedle kolejnosci ksiazki? Czy zaczynac gramatyke, a w miedzy czasie uczyc sie kilka znakow kanji tygodniowo? Co proponujecie?
  • nyuu chérie

ja Ci powiem tak - Szyszka-sensei uczy gramatyki idąc po kolei, a ćwiczenia z hiragany, katakany i kanji robi się jakby drugim torem (indywidualnie, równolegle, czy jak kto woli)... Zresztą w dialogach i ćwiczeniach i tak masz wszystko użyte wiec siłą rzeczy coś Ci w głowie zawsze zostaje :) a odpowiedzi do ćwiczeń sa na stronie Matsumi w dziale wydawnictwo (http://www.matsumi.pl/)
  • 1
  • 2
| |

Uczymy się języka japońskiego... ^_^ Mały regulamin: - komentując coś, uzasadniajmy - krytykuj...

Fotki

Miejsca grona (0)